Bijeenkomsten verfijning zoekgebieden windenergie Dinkelland
DINKELLAND - De gemeente Dinkelland organiseert twee inloopbijeenkomsten over windenergie in de gemeente Dinkelland.
’t Daore Blaag’n Bal met opkomst Jeugdhoogheden bij De Daore Trappers
LOSSER - Het Daore Blaag’n Bal is het eerste echte carnavalsfeest in 2023 voor de jeugd t/m 14 jaar in degemeente Losser.
Infopagina Fundament - Erfgoed
LOSSER - Erfgoed, wat vier jij eigenlijk?
OLDENZAAL - Op dinsdag 24 en woensdag 25 januari vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Rose’.Een...
Huisvrouwen Bestaan Niet in Oldenzaal
OLDENZAAL - Of je nou ziek, verliefd, vrolijk of verdrietig bent, de was wacht nooit. Net als de rest...
Hoge Rotary onderscheiding voor Henk Hekman
OLDENZAAL - Rotary Club Oldenzaal heeft onlangs een Paul Harris Fellow onderscheiding uitgereikt aan Henk Hekman.
Na twee jaar afwezigheid is het Sportgala Dinkelland weer terug en hoe!
DENEKAMP - 13 januari werd, na een afwezigheid van 2 jaar door corona, voor de 11e keer het sportgala...
Koninklijke Erepenning voor Vereeniging De Groote Sociëteit
OLDENZAAL - 28 December heeft burgemeester Patrick Welman een Koninklijke Erepenning, met bijbehorende...
Film ‘Portrait de la jeune fille en feu (2019)’ in de Stiftsschool
WEERSELO - Op donderdag 19 januari 2023 om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool, Het Stift 9 te Weerselo...
Filmhuis Oldenzaal vertoont de film ‘Call Jane’
OLDENZAAL - Op woensdag 18 januari vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Call Jane’.
Do 19-07-2012
OLDENZAAL - In maart 2012 is Jenaplanschool de Klim-op gestart met een ecologische moestuin in samenwerking met Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte en met zaad- en plantdonaties van biologisch-dynamische boerederij ‘Het Groene Spoor’ uit Rossum. Na een periode van zaaien, planten en onkruid wieden, is de tijd van oogsten aangebroken.
Wekelijks is een 18-tal kinderen uit diverse stamgroepen iedere vrijdagochtend aan het werk in hun schooltuin op de Höfte. Dit onder de begeesterde begeleiding van Henry Otter. Op vrijdag 13 juli was het zover en werd er een echt ‘oogstfeest’ georganiseerd. Zoals reeds beloofd bij de start van dit project, was wethouder Yuri Librand hierbij aanwezig om met eigen ogen de opbrengst te aanschouwen: nieuwe aardappelen, wortelen, courgettes, sla, doperwten en…zelfs enkele aardbeien. Net zoals de kinderen, mocht ook wethouder Librand deze keer wat van de verse groenten mee naar huis nemen. Tevreden keken ook Toos Benneker en Loes Meijerink van de Höfte toe. Met een traktatie zorgden zij voor een extra feestelijk tintje. Een mooie opbrengst voor een eerste seizoen tuinieren. Een mooie opbrengst ook in relatie tot het doel van de Höfte om kinderen en volwassenen bewust te maken van de natuur en milieu om hen heen waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is.
Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ook Jenaplanschool de Klim-op verschillende vruchten plukken, blikt Jan Klifman terug. Na een jaar onder zijn directie met als nieuwe teamleider Thea Kunne naast hem, is er inderdaad een frisse start gemaakt. Dat begon het afgelopen schooljaar met het onthullen van een nieuw en passend logo (kind met klim-op) waarin de op groei gerichte visie mooi gevisualiseerd is. Na een periode van groeien, bloeien en snoeien, kan er nu ook figuurlijk worden geoogst. Een feit is dat het Jenaplanonderwijs in Oldenzaal bewogen tijden heeft gekend.
Kind Centraal
Met het overlijden van de echte ‘Jenaplanman’ Albert Bols in maart 2010, verloor de school een grote inspirator. Ook het samengaan van twee locaties had impact. Met het vertrek van de directie eind vorig schooljaar, werd er opnieuw gekozen worden voor een duidelijke koers. De richting is bepaald. In de geest van Albert Bols blijft het kind centraal staan. Het kind leert zelf verantwoordelijkheid te nemen en ideeën aan te dragen. Het uitwerken van de moestuin is daar een sprekend voorbeeld van.
In samenwerking met Cadenza onderwijsconsult zijn alle aspecten van het onderwijs onder het vergrootglas gelegd en zijn stappen ter verbetering genomen. Het devies van Cadenza: ‘Geef groei de ruimte’, en dat is gebeurd. Zo is er een nieuw visie document opgesteld dat de komende jaren richting zal geven, is er een nieuwe zorgroute van de stichting MarCant ingevoerd en werken alle groepen met het IGDI-model (interactief gedifferentieerd directe instructie) waarbij ook het instructiegedrag van leerkrachten in kaart is gebracht en doelgerichter georganiseerd.
In dit proces zijn naast het team ook ouders betrokken. Deze open communicatie is op prijs gesteld en tekent de school. In samenwerking met ouders plus een opa (‘mijn opa kan wel helpen, hij heeft ook een moestuin!’), wordt de tuin ook gedurende de zomervakantie onderhouden zodat we kunnen blijven oogsten. En volgend schooljaar zal dit ook binnen de school met veel frisse energie worden voortgezet.
Tweet |
|
|
|
|