Het weer in Twente: Zaterdag onstuimig, zondag kans op een beetje zon.
TWENTE - Zaterdag zijn er veel stapelwolken en zo nu en dan schijnt even de zon. Zondag is er veel rustiger...
NIJVERDAL - “ Kom op 8 april tussen 10:00 en 15:00 uur naar de Taxatiedag van Dorcas Nijverdal!
Maar liefst 15% korting op buitenzonwering bij Morshuis Interieurspecialisten!
LOSSER - Bij Morshuis Interieurspecialisten aan de Industriestaat 2 in Losser krijg je maar liefst 15% korting op buitenzonwering.
Loopgroep De Lutte start met beginners clinic
DE LUTTE – Ook dit jaar zal er vanwege de onverminderde belangstelling voor hardlopen een beginnerscursus...
Kom langs bij de open repetitie Servus Junior voor kinderen op de basisschool!
ALMELO - Zingen, dansen en toneelspelen. Dat doen we bij Servus. Speciaal voor kinderen hebben we Servus...
Noll’nkoor op Twentse dialectavond Dree Marken
DE LUTTE – Het Noll’nkoor levert dit jaar de muzikale inbreng op de jaarlijkse dialectavond van historische vereniging De Dree Marken.
Maart dialectmaand bij de Peddemorsboerderij
TWENTERAND - Thea Kroese was vrijdag een van de sprekers in de Peddemorsboerderij die de Dialectavond...
Ronde van de Vijver investeert in de jeugd
HENGELO - Een primeur voor de Ronde van de Vijver in Hengelo in 2023: voor het eerst worden er nu wedstrijden...
Het vuur in mij: Bas Timmer over Sheltersuit Foundation
HENGELO - Omdat iedereen warmte, bescherming en waardigheid verdient.
Noodkap op Landgoed De Eversberg
NIJVERDAL - Eind maart haalt Landschap Overijssel noodgedwongen enkele oude bomen weg op Landgoed De Eversberg.
Boekenweek 2023: BoekenFestijn in Muziekcafé Metropool
ENSCHEDE - Zondag 19 maart organiseert de Bibliotheek Enschede i.h.k.v. de Boekenweek 2023, in samenwerking...
Songs for Leonard Cohen bij de Bornse Synagoge
BORNE - Suzanne, So Long Marianne en dat meisje uit het Chelsea Hotel: alle drie werden zij bezongen door ladies-man Leonard Cohen.
Wo 14-02-2018
Nijverdal – Donderdagavond 8 februari heeft archeoloog en antropoloog Paul van den Akker een inspirerende presentatie gegeven over De Maya kalender. Hij is verbonden aan de universiteit Leiden en bovendien nauw betrokken bij de lokale organisaties, die zich richten op het behoud van de Maya cultuur. Het voorwoord werd gedaan door de voorzitter van de Sterrenwacht Hellendoorn Cor Kolthof.
De Maya kalender voorspelde volgens velen het einde van de wereld in 2012, maar dat is gelukkig anders gelopen. Wordt er hier wel soms eens wat geringschattend gesproken over het leefgebied van de Maya’s, centraal Amerika als de Bananenrepublieken, de Mayakalender laat zien dat de Maya’s toentertijd een hoog ontwikkeld volk moet zijn geweest. De Maya kalender die zowel een hoog mathematisch als spiritueel karakter heeft, is een deels op astronomie en landbouw gebaseerde kalender. De Maya kalender speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in het leven van de inheemse bevolkingsgroepen van centraal Amerika. Aan de hand van deze kalender worden belangrijke rituelen uitgevoerd voor de welvaart van de gemeenschap. Uit archeologisch onderzoek is naar voren gekomen dat het jaar 0 in de Maya kalender op 11 augustus 3114 voor Christus in onze kalender viel. Een belangrijke manier om de tijd bij te houden was door alle dagen die sinds dat moment verstreken waren exact te tellen in steeds grotere groepen van dagen. Hoewel deze telling tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, is deze kalendertelling nog wel in hierogliefenschrift terug te vinden op monumentale bouwwerken in de Maya regio.
Recent was de Maya cultuur weer volop in het nieuws: over een gebied van 2.000 km2 is onderzoek met een laserscantechniek (LiDAR) verricht en hebben onderzoekers resten van Maya steden - welke eerder door de jungle verborgen werden gehouden - in kaart kunnen brengen. In de aankomende jaren zal er nog ruim 14.000 km2 aan oppervlak gescand worden; dit betekent dat er nog veel nieuws over de Maya beschaving zal volgen!
Beide presentatiezalen van het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug waren voor deze avond aan elkaar gekoppeld. Dit bleek ook nodig, want de opkomst was - ondanks een lezing op dezelfde avond door Jan Terlouw bij Reggesteyn - bijzonder groot. Het publiek kon na afloop nog naar het planetarium en de koepel van de sterrenwacht. Van die gelegenheid werd volop gebruik van gemaakt want het was buiten kraakhelder en zo kon onder meer live worden gekeken naar de kraamkamer van zeer jonge sterren in de Orionnevel. Het was al laat voordat iedereen enthousiast en spiritueel bijgetankt weer huiswaarts ging.
Voor meer informatie;
Website https://www.sterrenwachthellendoorn.nl
BeVa Productions Hdrn
Imaging and Photography
bevaproductionsHdrn@gmail.com
Tweet |
|
|
|
|