Europcar en Movianto zorgen voor veilig transport covid-19 vaccin
Op 6 januari is gestart met het transport van het COVID-19 vaccin naar diverse ziekenhuizen en GGD-vaccinatiepunten...
TLN wil uitstel Franse dodehoeksticker
Frankrijk verplicht per 1 januari 2021 dodehoekstickers voor alle vrachtwagens die in stedelijk gebied...
Douane verwacht oponthoud in Mainport Rotterdam door Brexit
De eerste vier tot zes weken van 2021 gaan onvermijdelijk gepaard met oponthoud en opstoppingen in en...
Sectormonitor transport en logistiek: pensioenuitstroom neemt toe en instroom WW loopt op
Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek geven aan dat in het derde kwartaal de pensioenuitstroom...
TLN: extra overheidssteun transportsector is goed nieuws
Het kabinet breidt het steunpakket uit voor de transportsector. Transportondernemers kunnen nu ook tijdelijk...
Het Mobility Awareness platform geeft zeer nauwkeuring inzicht in het mobiliteitsgedrag van mensen, zowel...
Wegtransporteurs zijn wachttijden Rotterdamse haven zat
TLN wil dat er een einde komt aan de lange wachttijden voor het containerwegvervoer in de Rotterdamse...
Dare geeft gratis loopbaanadvies
Ina Mennegat van Dare!, een bureau voor coaching en leiderschap, is door het ministerie van SoZaWe geselecteerd...
Meeste kans op werk in Techniek en Bouw in Overijssel
Data-analyse Randstad toont ontwikkeling vacatureaanbod in afgelopen drie maanden
Een ijsje van de Tukker Truckers
Op zaterdag 1 augustus organiseert De Tukker Truckers “Een IJSJE van ons” voor de cliënten van De Twentse Zorgcentra.
In de zomervakantie bijdragen aan een beter klimaat: makkelijker dan je denkt
De zomer is officieel begonnen. Misschien tel jij de dagen tot je vakantie al af. Tijdens de coronacrisis...
Coronavirus-app test in Twente
Begin juli start een gebruikerstest van de corona-notificatieapp in de regio Twente. Dat schrijft minister...
Wo 24-06-2020
Jaarlijks zijn er zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. De helft daarvan wordt in de maanden juni en juli opgelopen. Een teek is een spinachtig insect dat leeft van bloed van dieren en mensen en komt overal in Nederland voor. Teken vind je overal waar groen is: het bos, in het park, in de tuin, in de duinen. De meest voorkomende teek is de Schapenteek. Het beestje is vaak niet groter dan een speldenknop, maar kan voor veel ellende zorgen.
Omdat een teek de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) kan overbrengen, is het belangrijk om jezelf, je kinderen en de hond te checken op teken na een wandeling in het groen.
Veel mensen weten echter niet waar en wanneer ze een tekenbeet kunnen oplopen. Daarom is er nu een speciale app ontwikkeld. De Teken-alert op de Nature Today-app geeft aan hoe hoog de tekenverwachting is bij jou in de buurt of daar waar je gaat wandelen. Op die manier kun je je beter beschermen tegen tekenbeten wanneer je gaat wandelen in het bos, het park of de duinen. Of wanneer je in de tuin gaat werken.
De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University en beschikbaar op Nature Today. Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt.
De Teken-alert kan helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen.
10 jaar aan tekenvangsten in een app
Onderzoekers van ITC Twente en Wageningen University hebben het teken-verwachtingsmodel gemaakt. Het model gebruikt 10 jaar data aan maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers, gecombineerd met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today-app. Dagelijks wordt zo voor elke vierkante kilometer in Nederland een actuele Teken-alert gegenereerd!
Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today: “De app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. Door je locatie of de plek waar je wilt wandelen te selecteren, krijg je de tekenverwachting ter plekke te zien. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is. Op die manier weet je of je je extra moet beschermen tegen tekenbeten, of kun je besluiten iets anders te gaan doen.”
Tekencheck-notificatie
De app helpt je herinneren om te checken op teken.
Van Vliet: “Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen om je te checken op teken.
Daarnaast toont de app hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld. In de app vind je ook het antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten. Ook verwachten we dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Dit kan door de broekspijpen in de sokken te stoppen of het recreatiegedrag aan te passen.”
Gebeten door een teek, wat nu?
Omdat een teek de ziekte van Lyme of het relatief nieuwe tekenencefalitis (TBE) kan overbrengen is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden. Let ook op wanneer je bijvoorbeeld koorts krijgt, dat kan een indicatie zijn van de ziekte van Lyme of TBE.
Koppeling met Tekenradar.nl en tekeninformatie
Een tekenbeet of een indicatie van de ziekte van Lyme of TBE na een tekenbeet, kun je via de app eenvoudig melden op Tekenradar.nl. Dat is belangrijk want de meldingen dragen bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University.
De Nature Today-app is verkrijgbaar via Google Play of de Appstore.
Over NatureToday
De Teken-alert is de eerste gezondheidsmodule binnen de Nature Today-app. De app biedt een grote rijkdom aan natuurinformatie gebaseerd op waarnemingen en kennis van tienduizenden natuurliefhebbers en tientallen biologen. Je vindt er:
• Een actueel landelijk en locatiegebonden overzicht van de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je tegen kunt komen.
• Een dagelijks natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur.
• Een overzicht van natuuractiviteiten die in jouw buurt te doen zijn met een verwijzing naar de website waar je je kunt aanmelden. Categorieën zijn: cursus, doen, jongeren, lezing en vrijwilligers.
• Natuurberichten die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden.
Met Nature Today kun je maximaal van de natuur om je heen genieten en vanaf nu, dankzij de Teken-alert, ook de risico’s op tekenbeten verkleinen.
De Teken-alert is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Pfizer, Prins Bernhard Cultuurfonds en honderden donateurs via crowdfunding.
PP-FSM-NLD-0062
Foto: Nature Today-app met Teken-alert.
Foto links: Schapenteek in vier stadia, vlnr: larf (heeft zes pootjes), nimf, volwassen mannetje, volwassen vrouwtje. Foto: Fedor Gassner.
Foto rechts: zo verwijder je een teek: met een pincet of tekentang de teek zo dichtmogelijk op de huid vastpakken en recht eruit trekken. Bron: Shutterstock. Beeld: Pauline Milos
#Teken #natuur #app #naturetoday #lyme #ziekte #ad
Tweet |
|
|
|
|