Het weer deze week in Twente: Rustig met zon en wolkenvelden
Het weekend verloopt rustig met zon en wolkenvelden. In de nacht en ochtend is kans op mistbanken. Het...
Streektaal/dialect maand maart bij Streektaal Radio
Binnenkort is het de maand maart en dus de dialectmaand. Mooie gelegenheid om eens te hebben over Streektaal Radio.
Rockband Bökkers kiest voor nieuwe avonturen in plaats van afscheidstournee
Dialectrockband verdrievoudigt zich, vanaf nu naast Bökkers ook the Kapsones en Pronk De Sallandse...
Letselschadebureau JBL&G Oost breidt uit
Letselschadebureau JBL&G breidt de nog vrij nieuwe vestiging in Deventer nu al flink uit. Nog geen twee...
Dit weekend zonnig en warm in Twente
In het weekend barst de lente los en wordt het met 13-18 graden bijzonder zacht voor de tijd van het...
Kinderen in Hengelo mogen bewegen bij sportvereniging H.G.V.
We maken ons zorgen over gesteldheid van kinderen. Veel kinderen zitten vooral thuis. Scholen geven online...
Nieuwe subsidieregeling voor toeristische bedrijven met innovatie ambitie in Overijssel
Gastvrij Overijssel heeft een vernieuwd innovatieprogramma opgezet voor toeristische ondernemers, namelijk...
Online creatieve workshops tijdens de voorjaarsvakantie bij De Kappen
Haaksbergen – Tijdens de voorjaarsvakantie houdt De Kappen online creatieve workshops! Zo kan je op...
‘College is duidelijk; met nieuwbouw Glashoes zijn we klaar voor de toekomst’
Zo op het eerste oog lijkt het huidige gemeentehuis van Tubbergen misschien nog wel wat, maar wie de...
Noah Klieverik wint voorleeswedstrijd 2021
De Losserse Noah Klieverik van basisschool de Verrekijker is dit jaar verkozen tot beste voorlezer van...
Opnieuw chaos bij Europese grenzen
Door nieuwe coronamaatregelen voor het beroepsgoederenvervoer staan sinds vanochtend bij verschillende...
Als reactie op de vraag van een verbaasde Argentijnse op Facebook die Leo vraagt waar deze prachtige foto is gemaakt.
Vr 22-01-2021
De maaltijdbox: wie kent ‘m niet… Veel mensen hebben wel eens een maaltijd (abonnement) via ‘Hello fresh’ of ‘Marley Spoon’ besteld. Het daagt je uit om eens iets anders te bereiden en je hoeft er geen uren voor door de supermarkt te lopen. Handig! Maar weet jij ook waar je voedsel vandaan komt? Aanstreekelijk en museum het Palthe Huis zochten de samenwerking en lieten zich inspireren door de 18e -eeuwse familie Palthe. Het resultaat: een unieke maaltijd- of bakbox boordevol lokale producten en historische recepten, want in die tijd was lokaal consumeren nog heel normaal! Â
Â
Lokale producten en historisch lekkere recepten
De familie Palthe, die in de 18e eeuw behoorde tot de protestantse elite van Twente, woonde in het mooiste straatje van Oldenzaal. Omdat men niet anders kon eten dan dat er voorradig was, at je automatisch naar het seizoen en vaak verbouwde men eigen gewassen. Daarnaast hielden de mensen hun eigen dieren of haalden ze deze op de lokale markt.
Vooral in deze tijd willen we elkaar steunen, gezond eten en dan klinkt dit alles best logisch! Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van ons voedsel en gaan weer zelf op zoek naar lokale- en seizoensgebonden producten. De goed bewaarde kookschriften uit de tijd van de Palthes bieden een schat aan mooie, lokale gerechten met een bijzonder verhaal. En deze kun jij nu dus ook in huis halen!
Â
Erfgoed sterren wedstrijd
Het plan van Aanstreekelijk en het Oldenzaalse museum wordt gesteund door het Oversticht. Vorig jaar wonnen de twee partijen de Erfgoed Sterren wedstrijd van het Oversticht in de categorie ‘Anders Boeren’. Het plan om mensen weer lokaal te laten eten met de kennis uit 18e eeuw draagt bij aan de realisatie van de voedselketens van de toekomst met erfgoed als motor. De maaltijd- en bakboxen van ‘Eet uit eigen streek’ verbinden de geschiedenis en tradities rondom voedsel op een duurzame manier aan bewoners van nu. Mooi toch?! Je maakt kennis met altijd verse, lokale producten en wordt vanuit de historie meegenomen in gerechten en smaken. Een keer wat anders…
Kijk voor meer informatie en bestel je eerste maaltijd- of bakbox op www.eetuiteigenstreek.nl Wie weet eet jij binnenkort ‘smodderbaars’ of ‘pudding van aardappelen’!
Â
Zie ook www.twente-magazine.nl www.lossermagazine.nl
Â
#recepten #koken #bakken #geschiedenis #historie #lokaal #aanstreekelijk #palthehuis #oldenzaal
Tweet |
|
|
|
|