Schaatser Gerard Kemkers in Stories@Stanislaus
ENSCHEDE - Op woensdag 18 januari komen Gerard Kemkers en Gijs Eijsink naar Stanislaus Brewskovitch voor een bijzondere lezing.
Nieuwjaarsbijeenkomst Stichting Twentse Erven
TWENTE - Na twee jaar onderbreking organiseert de Stichting Twentse Erven weer haar traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst.
Computervraagdagen bij Bibliotheek Enschede
ENSCHEDE - SeniorWeb Enschede organiseert van 16 tot en met 20 januari 2023 de Computervraagdagen in...
Theater Sonnevanck zoekt spelers (12-16 jaar) voor nieuwe productie
ENSCHEDE - In het voorjaar van 2023 maken theatermakers Anne Reitsma, Emre Varlik en Simone van...
Herinnering van Henk Poelakker: Het Kerstkonijn
Om met de deur in huis te vallen: wij waren echt niet het enige gezin op ’t Rot dat met kerstmis het...
Verzet tegen pensioenwet loont
TWENTE - Op dit moment is de pensioenwet WTP (Wet Toekomst Pensioenen) in behandeling bij de Tweede Kamer.
Volop feest tijdens kerstmiddag Enschede
ENSCHEDE - Begin de feestdagen gezellig met vrienden, familie of collega’s tijdens kerstmiddag op zaterdag 24 december in Enschede.
Doneer een fiets aan Kinderfietsenplan Twekkelerveld
ENSCHEDE - Een fiets is voor een kind noodzakelijk om mee te kunnen doen met leeftijdsgenoten.
Kerstcross na twee jaar terug op wielerkalender
EIBERGEN - Ze hebben de tel nooit helemaal exact bijgehouden, maar de traditionele Kerstcross van...
Fundament Losser bedankt alle vrijwilligers en wenst iedereen Fijne Feestdagen!
Zie ook www.lossermagazine.nl
Film ‘Erasing Frank’ met nabespreking Gábor Fabricius bij Concordia
ENSCHEDE - Verontrustend drama, geschoten in korrelig zwart-wit over punkzanger Frank die in een...
Wo 23-11-2022
Op de foto sta ik bij sinterklaas. Het is december 1959 en ik ben dan zes jaar. Ieder jaar kwam de sint hoogstpersoonlijk langs bij mijn oom en tante in Borne en wij waren dan steevast van de partij. Met koffers en tassen stapten we op zaterdagmiddag op de TAD bij hotel Smit in Losser. Een half uurtje later waren we bij het station in Enschede om de stoptrein naar Borne te nemen. Als het fluitje van de conducteur het vertreksein gaf, begon het kedengedeng-kedegedeng. Spannend want vanavond kwam sinterklaas aan de Azelosestraat. Eenmaal op de plaats van bestemming vroeg ik of ik het kaartje mocht houden en zo waar, de stationschef zei ja maar dan moest ik wel even mee naar binnen komen. Hij zette met een gewichtig gebaar een stempel op het halve kaartje (want ik reisde als kind voor half geld) zodat er het woord ongeldig op kwam te staan.
Met de koffers en de tassen moesten we voor mijn gevoel een heel eind lopen om vervolgens oma te begroeten. Zij woonde bij oom en tante in en stiekem was ik jaloers op mijn twee neefjes: zij hadden altijd die lieve oma Poelakker om zich heen.
Het was een feestelijke middag. Er was cake uit de wonderpan (met die pan kon je een cake bakken op een petroleumstelletje) en voor ons kinderen een eierdopje met slagroom. Kort na het avondeten moesten mijn vader en oom naar een belangrijke vergadering. Dat was jammer want als sint zo dadelijk zou binnen stappen, zouden zij hem niet zien. We zongen uit volle borst over de Stoomboot, over de maan die door de bomen scheen en natuurlijk kwam ook Sinterklaas Kapoentje voorbij. Daar ging de bel. Tante deed de deur open, heette de sint welkom en even later zongen we sinterklaasje kom maar binnen met je knecht; die laatste was overigens niet mee gekomen. Sint sprak met zware bromstem: “Goedenavond allemaal, oh oh wat kunnen jullie prachtig zingen.” Mijn jongere neefje riep: “Da’s mien va, da’s mien va”, waarna hij onder de eettafel kroop.
Voor mij was het de enige echte sinterklaas, the one and only, 100% zeker. En dat ondanks zijn vlassige baard, zijn mijter van karton en het brilletje van oma op zijn neus. Inmiddels was mijn vader weer binnen gekomen maar oom moest nog even wat napraten op de vergadering. Eén voor één werden we bij sinterklaas geroepen, moesten we een liedje zingen en kregen we een cadeautje. In het pakje dat ik op de foto met bewondering open maak, zit ongetwijfeld een stripboek van Sjors en Sjimmie. Zolang ik me kan heugen kregen neefje en ik ieder jaar een nieuw exemplaar. Anno nu is het een boek dat op de verboden lijst staat omdat Sjimmie racistisch wordt uitgebeeld: pikzwart, dikke rode lippen, gebrekkig Nederlands pratend en een gouden oorbel in.
Het was al weer tijd dat sint ons ging verlaten en terwijl wij zongen Dag Sinterklaasje, grinnikten de volwassenen. Niet veel later kwam oom thuis van de vergadering en werd de mand pakje voor pakje leeggemaakt. Een onvergetelijke avond.
Henk Poelakker (1953) mijmert over zijn jeugdjaren in Losser waar hij tot zijn 16e levensjaar woonde. In 1969 verhuisde hij met zijn ouders naar Brabant waar hij nog altijd woont. henkpoelakker@gmail.com
Bestel het boekje met 25 herinneringen door een mail te sturen naar info@twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.
Zie ook www.lossermagazine.nl
#sinterklaas #sint #sjorsensjimmie #racistisch #foto #stripboek #herinneringen #henkpoelakker #geschiedenis #historie #vroeger ##tad #hotelsmit #losser #twente
Tweet |
|
|
|
|