Buuf van Brokant steeds vaker ingezet bij verpleeghuiszorg thuis
TWENTE - Voor mensen die op eigen wijze oud willen worden en daar soms een steuntje in de rug bij nodig...
Liegebeesten (7+) in première bij Theater Sonnevanck
ENSCHEDE - Op zondag 5 februari gaat, twee jaar na de oorspronkelijke premièredatum, de muziektheatervoorstelling...
Introdans presenteert eigentijdse versie van Carmen
HENGELO - Een groots bezette vurige dansproductie voor de hele familie: met de moderne versie van het...
De frescotechniek van Raffaele Rossi in de Bornse Synagoge
BORNE - Tot en met 19 februari op de zondagen van 14 - 17 uur.
Oost Nederlandse electronische muzikanten brengen samen een vinyl plaat uit
ENSCHEDE - Tymen Sliuzas uit Enschede is Fentom, muzikant/producer van electronische muziek.
Officiële start digitaliseren bevolkingsarchief gemeente Borne
BORNE - Burgemeester Jan Pierik van de gemeente Borne gaf onlangs het officiële startsein voor het...
HCV de Noorkermennekes in actie voor het Ronald McDonald Kinderfonds
HENGELO - Carnaval is méér dan alleen bier en polonaise. Ook maatschappelijk betrokken zijn is hier onderdeel van.
Feestelijke afsluiting programma Leefbaar Platteland
DE KRIM - Leefbaar Platteland is een programma van Krachtige Kernen.
HOFVANTWENTE - Klanten van de lokale energiecoöperatie Hof van Twente op Rozen | om, beginnen dit jaar...
Symfonia Junior bestaat 25 jaar!
ENSCHEDE - 2023 is een bijzonder jaar voor de Enschedese stichting Symfonia Jong Twente.Het is het...
Crazy Sunday: Funk on the Rocks en DaSoul! in Mystiek Theater
ENSCHEDE - De vijfkoppige band Funk on the Rocks speelt een mix van ‘Funk’ & ‘Rock!’
Wo 23-11-2022
Op de foto sta ik bij sinterklaas. Het is december 1959 en ik ben dan zes jaar. Ieder jaar kwam de sint hoogstpersoonlijk langs bij mijn oom en tante in Borne en wij waren dan steevast van de partij. Met koffers en tassen stapten we op zaterdagmiddag op de TAD bij hotel Smit in Losser. Een half uurtje later waren we bij het station in Enschede om de stoptrein naar Borne te nemen. Als het fluitje van de conducteur het vertreksein gaf, begon het kedengedeng-kedegedeng. Spannend want vanavond kwam sinterklaas aan de Azelosestraat. Eenmaal op de plaats van bestemming vroeg ik of ik het kaartje mocht houden en zo waar, de stationschef zei ja maar dan moest ik wel even mee naar binnen komen. Hij zette met een gewichtig gebaar een stempel op het halve kaartje (want ik reisde als kind voor half geld) zodat er het woord ongeldig op kwam te staan.
Met de koffers en de tassen moesten we voor mijn gevoel een heel eind lopen om vervolgens oma te begroeten. Zij woonde bij oom en tante in en stiekem was ik jaloers op mijn twee neefjes: zij hadden altijd die lieve oma Poelakker om zich heen.
Het was een feestelijke middag. Er was cake uit de wonderpan (met die pan kon je een cake bakken op een petroleumstelletje) en voor ons kinderen een eierdopje met slagroom. Kort na het avondeten moesten mijn vader en oom naar een belangrijke vergadering. Dat was jammer want als sint zo dadelijk zou binnen stappen, zouden zij hem niet zien. We zongen uit volle borst over de Stoomboot, over de maan die door de bomen scheen en natuurlijk kwam ook Sinterklaas Kapoentje voorbij. Daar ging de bel. Tante deed de deur open, heette de sint welkom en even later zongen we sinterklaasje kom maar binnen met je knecht; die laatste was overigens niet mee gekomen. Sint sprak met zware bromstem: “Goedenavond allemaal, oh oh wat kunnen jullie prachtig zingen.” Mijn jongere neefje riep: “Da’s mien va, da’s mien va”, waarna hij onder de eettafel kroop.
Voor mij was het de enige echte sinterklaas, the one and only, 100% zeker. En dat ondanks zijn vlassige baard, zijn mijter van karton en het brilletje van oma op zijn neus. Inmiddels was mijn vader weer binnen gekomen maar oom moest nog even wat napraten op de vergadering. Eén voor één werden we bij sinterklaas geroepen, moesten we een liedje zingen en kregen we een cadeautje. In het pakje dat ik op de foto met bewondering open maak, zit ongetwijfeld een stripboek van Sjors en Sjimmie. Zolang ik me kan heugen kregen neefje en ik ieder jaar een nieuw exemplaar. Anno nu is het een boek dat op de verboden lijst staat omdat Sjimmie racistisch wordt uitgebeeld: pikzwart, dikke rode lippen, gebrekkig Nederlands pratend en een gouden oorbel in.
Het was al weer tijd dat sint ons ging verlaten en terwijl wij zongen Dag Sinterklaasje, grinnikten de volwassenen. Niet veel later kwam oom thuis van de vergadering en werd de mand pakje voor pakje leeggemaakt. Een onvergetelijke avond.
Henk Poelakker (1953) mijmert over zijn jeugdjaren in Losser waar hij tot zijn 16e levensjaar woonde. In 1969 verhuisde hij met zijn ouders naar Brabant waar hij nog altijd woont. henkpoelakker@gmail.com
Bestel het boekje met 25 herinneringen door een mail te sturen naar info@twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.
Zie ook www.lossermagazine.nl
#sinterklaas #sint #sjorsensjimmie #racistisch #foto #stripboek #herinneringen #henkpoelakker #geschiedenis #historie #vroeger ##tad #hotelsmit #losser #twente
Tweet |
|
|
|
|