Raketlancering bij basisschool de Jan Barbier in Hellendoorn
HELLENDOORN - Basisschool de Jan Barbier in Hellendoorn heeft meegedaan met de landelijke inzamelactie van lege batterijen.
Noodkap op Landgoed De Eversberg
NIJVERDAL - Eind maart haalt Landschap Overijssel noodgedwongen enkele oude bomen weg op Landgoed De Eversberg.
“Verlies elkaar niet” thema van herdenking bombardement
NIJVERDAL - “Verlies elkaar niet” is het thema van de dialoogbijeenkomst n.a.v. de herdenking van...
Toeac, een duo van wereldklasse in Luttenberg
LUTTENBERG - Muziek die je normaal alleen in het concertgebouw hoort, éénmalig in onze regio, zomaar...
Op de grens van licht en donker
NIJVERDAL - Wandel mee met de gids van Staatsbosbeheer over de Sallandse Heuvelrug, op de grens tussen dag en nacht.
Hippe pioniers in het oosten: De woelige decennia van sixties en seventies
TWENTE - ‘De mens is niet om te lijden in de wieg gelegd,’ schreef Simon Vinkenoog in 1967.
Investeringen Centrumgebied Nijverdal beginnen vruchten af te werpen
NIJVERDAL - Het aanbod van voorzieningen in het centrumgebied van Nijverdal nam de afgelopen twee jaar...
‘Van strikte bescherming naar verantwoord beheer van de wolvenpopulatie’
TWENTE - Doorbreek het taboe! In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en tijdens de coalitieonderhandelingen...
Succesvol verkiezingsfestival ROC van Twente
TWENTE - Studententeam #MBOstem van ROC van Twente heeft één missie: meer studenten naar de stembus krijgen op woensdag 15 maart.
HELLENDOORN - Op zondag 12 maart opent MCNH het toerseizoen.
Tweede Schrijversfestival in Huis voor Cultuur en Bestuur
NIJVERDAL - Zaterdag 11 maart 2023 organiseren Uutgeverieje ’n Boaken en ZINiN Taal het tweede schrijversfestival...
Het weer in Twente dit weekend: Zonnige perioden, later grijs
Zaterdag zijn er zonnige perioden en blijft het op een lokale bui na droog. Zondag is het grijs en zacht...
Vr 17-03-2023
TWENTE - ‘De mens is niet om te lijden in de wieg gelegd,’ schreef Simon Vinkenoog in 1967.
Het tekent de mentaliteit van de toenmalige tegencultuur. Onmiddellijke ontsnapping aan de knellende banden van de maatschappij was het doel: een vlucht naar boven op de vleugels van idealen of drugs, of allebei.
Onlangs verscheen De vlucht naar boven. Tegenculturen in Nederland in de jaren zestig en zeventig. Dit nieuwe boek van Jan J.B. Kuipers biedt een reis langs de vele alternatieve opvattingen, stromingen, beweginkjes en individuen die de periode tussen 1955 en 1980 (‘het decennium dat een kwarteeuw duurde’) hebben ingekleurd. Pop en underground, mystiek en activisme, festivals en ontluikend milieubewustzijn, scholieren- en studentenprotest, bezettingen, rellen, krakers, drugs en macrobiotisch eten, langharige escapisten en rumoerige punks, het komt allemaal aan de orde.
De vlucht naar boven concentreert zich nu eens niet exclusief op de Randstad en Amsterdam. De voorhoede trok óók op in de grote en kleine provinciesteden en op het platteland. Daarom ook aandacht voor Groningse provo’s en rode jeugd in Eindhoven, voor rode scholieren en hippies in Middelburg en Vlissingen, alternatieve tuinders in Boxtel, het internationale ‘Klaaskonsilie’ in Maastricht en uiteraard voor festivals.
Zoals het eerste openlucht-beatfestival in Nederland, in openluchttheater de Kösterskoele in Markelo op 4 mei 1967 (Hemelvaartsdag), dezelfde dag waarop in Doetinchem een negen uur durende indoor-beatmarathon werd gehouden. In mei 1968 vond de befaamde eerste ‘Popmeeting’ plaats in de openlucht van Lochem, met als hoofdact de vaderlandse band Les Baroques. een draaiorgel en kralenshops. Bennie Jolink presenteerde de artiesten en was actief als action painter: eerst smeet hij emmers verf over bezoekers en vervolgens rolde hij deze personen over een doek heen en weer. In Hengelo verzamelden de alternatieve jongeren zich in Fashion in Hengelo, ook wel ‘het Paradiso van het Oosten’ genoemd. Landelijk kwam deze verzamelplek voor ‘dropouts, beatniks, hippies, muzikanten en dichters’ in 1971 in het nieuws door de opzienbarende, nooit bevredigend opgeloste moord op een zesentwintigjarige bezoeker met de bijnaam Jatti (Indonesisch voor teakhout).
De auteur schetst verbanden en trekt lijnen. Hij vraagt zich af in hoeverre er echt sprake was van iets nieuws en waar al die zogenaamde vernieuwing in uitmondde. Een speurtocht in het grensgebied van mythe en cliché.
WalburgPers, € 29,99
Gebonden, 296 pagina’s
ISBN 9789462498952
Zie ook www.hengelojournaal.nl
Twente Magazine via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#sixties #60erjaren #tegencultuur #mentaliteit #drugs #studentenprotest #protest #muziek #festival #kosterskoele #pop #provo #beatmarathon #popmeeting #fashion #markelo #doetinchem #lochem #hengelo #twente
Tweet |
|
|
|
|