Vijf kilometer clinic hardlopen bij Boekelopers
BOEKELO - Ook toe aan een sportieve uitdaging of gewoon je conditie verbeteren?
Paddenstoelenexcursie in het Nijreesbos
ALMELO - Op zondag 1 oktober organiseert het IVN/KNNV- afdeling Almelo een paddenstoelenexcursie in...
Première jeugdvoorstelling De Gierige Koning in Het Punt in Vroomshoop
VROOMSHOOP - Overleg Kleine Theaters Overijssel (OKTO) maakt voor het eerst een eigen theaterproductie...
Volop activiteiten tijdens de Kinderboekenweek
OLDENZAAL -De Kinderboekenweek is het grootste leesfeest voor kinderen.
Herman van Veen in Stadstheater Almelo
ALMELO -Herman van Veen speelt met zijn ensemble een keuze uit zijn repertoire.Spliksplinternieuw werk...
Kindergemeenteraad gemeente Losser vandaag gekozen
LOSSER - Afgelopen week vonden in de groepen 7 van een aantal basisscholen in de gemeente Losser de verkiezingen...
Kom ook naar Social Friday op 29 september!
NIJVERDAL - Veel jongeren willen graag nieuwe mensen ontmoeten, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Herken jij dit?
Twee kunstgeschiedeniscursussen in Bibliotheek Hengelo
HENGELO - In Bibliotheek Hengelo zijn dit najaar twee verschillende cursussen over kunstgeschiedenis...
Fruitpersdagen bij Landschap Overijssel in Mander en Balkbrug
MANDER/BALKBRUG - Landschap Overijssel verzorgt weer twee fruitpersdagen waar particulieren het fruit...
Folk & Bock 2023: wederom succesvol in Hexelse bossen
HOGE HEXEL - Folk & Bock, het jaarlijkse bokbierfestival dat zondag 24 september voor de tweede keer...
HELLENDOORN - Zondag 24 september wordt MCNH’s laatste rit van het jaar alweer verreden.
Het weer in Twente: Stevige buien
Komend weekend begint de astronomische herfst en dat gaat eerst nog gepaard met een aantal buien. Vanaf...
Vr 21-04-2023
HENGELO - Door de jaren heen zijn veel boeken verschenen over de geschiedenis van Hengelo. Boeken vol verhalen over mensen uit die stad. Deze week bespreek ik drie boeken.
Theo van Loon komt als tiener in 1935 naar Hengelo. Het gezin van Handelsagent-Inspecteur bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) Adriaan van Loon komt aan de Deldenerstraat 115 te wonen. Op advies van zijn vader solliciteert Theo in Utrecht voor de Opleidingsschool van de dienst van Exploitatie van de NS. Vader en zoon ‘beheren’ het goederenverkeer op dit belangrijke station in al haar facetten. Op een drukke zaterdagmiddag 18 maart 1944 verricht Theo als spoorman een eerste heldendaad; hij weet eigenhandig een munitiewagon, die is beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen. Hengelo is voor een ramp behoed.
Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandsche Strijdkrachten (BS) worden gevormd, is Theo van de partij. In april 1945 voert ‘soldaat ’van Loon de BS samen met 24 strijdmakers een verbeten strijd om behoud van de Eklectrische Centrale in Hengelo. In die strijd verliezen drie BS-‘ers hun leven, waaronder Theo van Loon.
Auteur van het boek ‘Hengelo 1944 – 1945. Theo van Loon, spoorman en verzetsheld’ is Martin Meijerink, die in 2013 voor het eerst in aanraking komt met een klein monument dat NS-collega’s van Theo van Loon aan de Grobbeweg in Hengelo hebben opgericht. In het goed geschreven en uitstekend gedocumenteerd boek wordt het bijzondere leven van Van Loon in de schijnwerpers gezet.
De hoofdpersonen in het boek ‘Naar Engeland. Bijzondere oorlogsjaren van negen Hengeloërs.’ gingen in 1940 naar Engeland en kozen voor een avontuur dat hun leven voorgoed zou veranderen. De mannen zouden een belangrijke rol spelen bij geallieerde oorlogshandelingen. Eén van die Hengeloërs is Hilbrand Holtrop, ervaren officier vlieger van de roemruchte RAF. Hij stapt juni 1944 aan de Engelse kust bij Bradwell Bay in een Mosquito om ‘operatie Overlord’ te ondersteunen.
Hun verhalen, opgetekend door Annemiek Lenferink, Marco Krijnsen, Wybo Miedema, Niels Bakker en Helmig Kleerebezem, zijn soms tragisch, soms wonderbaarlijk, maar vooral menselijk.
Ik heb het boek gelezen als een venster naar onze Hengelose geschiedenis.
‘Niet langer een vreemdelinge’, geschreven door Wybo Miedema, is het verhaal van Marga Hoffmann, een heel gewoon joods meisje dat vanuit Duitsland samen met haar ouders naar Hengelo vluchtte. Toen ze op 2 oktober 1942 werd opgehaald om naar Westerbork te vertrekken, liet ze haar grote liefde twee briefjes en een aantal foto’s na. Deze documenten vormden het begin van een speurtocht naar het leven van Marga Hoffmann en haar ouders. Het boek geeft antwoord op de vragen; Waarom kwam ze naar Hengelo? Waarom is ze gebleven? Hoe is het met de rest van de familie gegaan?
Auteur Wybo Miedema is drie jaar op zoek geweest naar gegevens, van Polen tot de Verenigde Staten. Daarom is Marga Hoffmann niet langer een vreemdelinge, die zij werd, toen haar het staatsburgerschap werd ontnomen.
Wilt u meer weten over boeken, neem dan even contact op met Museum Hengelo (074 – 259 4216), e-mail info@museumhengelo.nl.
Zie ook www.museumhengelo.nl
www.twente-magazine.nl via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#WOII #geschiedenis #museumhengelo #binnenlandsestrijdkrachten #spoor #ns #verzet #engelandvaarder #raf #duitsland #westerbork #vluchteling #hengelo #twente
Tweet |
|
|
|
|