Het weer in Twente: Licht wisselvallig met zon
TWENTE - In het weekend is het licht wisselvallig met zon, wolken en soms wat regen of een bui. Het wordt een aantal graden minder warm.
WOON2025: Woonbeurs voor Dinkelland en Tubbergen
DENEKAMP- De gemeenten Dinkelland en Tubbergen organiseren, samen met aannemersbedrijf Warmes, bouwbedrijf...
Voorjaars Kledingruilbeurs van de Fairtradewerkgroep
NIJVERDAL - Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de Fairtradewerkgroep Gemeente Hellendoorn. Vrijdagavond...
Film ‘Past lives (2023)’ in de Stiftsschool
WEERSELO- Op donderdag 20 maart 2025, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool, Het Stift 9 te Weerselo...
Boekpresentatie Hoboblues en LP In A Hong Kong Drizzle on Cuban Heels
ENSCHEDE - Ruim dertig jaar geleden richtte een jonge basgitarist uit Haaksbergen met vrienden een bluesband...
Het vuur in mij: Van woeste grond naar een vruchtbare toekomst!
HENGELO - Op uitnodiging van Bernhards Ontmoeting vertelt Neeltje Bults over haar ervaringen als onafhankelijke...
Dialectavond Dree Marken: vijftig jaar Normaal centraal
DE LUTTE - De boerenrockband Normaal viert dit jaar het 50-jarige bestaan. Reden voor historische vereniging...
Oald Muzikant’n Dag – Vier 100 jaar Concordia met een muzikale reünie
OVERDINKEL - Ter ere van het 100-jarig bestaan van Muziekvereniging Concordia Overdinkel wordt op...
Ontdek de rijke historie van het Boetelerveld
MARIENHEEM - Op dinsdag 18 maart organiseert Landschap Overijssel een interessante excursie door het...
Een echte uilenbal uitpluizen bij Natuurmuseum Holterberg!
HOLTEN - Zondag 16 maart gaan we uilenballen pluizen bij het Natuurmuseum! Een leuke én leerzame activiteit...
SIBCULO - Van deuntjes fluiten en paringsdansen tot een blauwtje lopen.Het voorjaar staat op de drempel.
‘Conclave’ in Filmhuis Oldenzaal
OLDENZAAL -Bewerking van de bestseller van Robert Harris.
Vr 21-04-2023
HENGELO - Door de jaren heen zijn veel boeken verschenen over de geschiedenis van Hengelo. Boeken vol verhalen over mensen uit die stad. Deze week bespreek ik drie boeken.
Theo van Loon komt als tiener in 1935 naar Hengelo. Het gezin van Handelsagent-Inspecteur bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) Adriaan van Loon komt aan de Deldenerstraat 115 te wonen. Op advies van zijn vader solliciteert Theo in Utrecht voor de Opleidingsschool van de dienst van Exploitatie van de NS. Vader en zoon ‘beheren’ het goederenverkeer op dit belangrijke station in al haar facetten. Op een drukke zaterdagmiddag 18 maart 1944 verricht Theo als spoorman een eerste heldendaad; hij weet eigenhandig een munitiewagon, die is beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen. Hengelo is voor een ramp behoed.
Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandsche Strijdkrachten (BS) worden gevormd, is Theo van de partij. In april 1945 voert ‘soldaat ’van Loon de BS samen met 24 strijdmakers een verbeten strijd om behoud van de Eklectrische Centrale in Hengelo. In die strijd verliezen drie BS-‘ers hun leven, waaronder Theo van Loon.
Auteur van het boek ‘Hengelo 1944 – 1945. Theo van Loon, spoorman en verzetsheld’ is Martin Meijerink, die in 2013 voor het eerst in aanraking komt met een klein monument dat NS-collega’s van Theo van Loon aan de Grobbeweg in Hengelo hebben opgericht. In het goed geschreven en uitstekend gedocumenteerd boek wordt het bijzondere leven van Van Loon in de schijnwerpers gezet.
De hoofdpersonen in het boek ‘Naar Engeland. Bijzondere oorlogsjaren van negen Hengeloërs.’ gingen in 1940 naar Engeland en kozen voor een avontuur dat hun leven voorgoed zou veranderen. De mannen zouden een belangrijke rol spelen bij geallieerde oorlogshandelingen. Eén van die Hengeloërs is Hilbrand Holtrop, ervaren officier vlieger van de roemruchte RAF. Hij stapt juni 1944 aan de Engelse kust bij Bradwell Bay in een Mosquito om ‘operatie Overlord’ te ondersteunen.
Hun verhalen, opgetekend door Annemiek Lenferink, Marco Krijnsen, Wybo Miedema, Niels Bakker en Helmig Kleerebezem, zijn soms tragisch, soms wonderbaarlijk, maar vooral menselijk.
Ik heb het boek gelezen als een venster naar onze Hengelose geschiedenis.
‘Niet langer een vreemdelinge’, geschreven door Wybo Miedema, is het verhaal van Marga Hoffmann, een heel gewoon joods meisje dat vanuit Duitsland samen met haar ouders naar Hengelo vluchtte. Toen ze op 2 oktober 1942 werd opgehaald om naar Westerbork te vertrekken, liet ze haar grote liefde twee briefjes en een aantal foto’s na. Deze documenten vormden het begin van een speurtocht naar het leven van Marga Hoffmann en haar ouders. Het boek geeft antwoord op de vragen; Waarom kwam ze naar Hengelo? Waarom is ze gebleven? Hoe is het met de rest van de familie gegaan?
Auteur Wybo Miedema is drie jaar op zoek geweest naar gegevens, van Polen tot de Verenigde Staten. Daarom is Marga Hoffmann niet langer een vreemdelinge, die zij werd, toen haar het staatsburgerschap werd ontnomen.
Wilt u meer weten over boeken, neem dan even contact op met Museum Hengelo (074 – 259 4216), e-mail info@museumhengelo.nl.
Zie ook www.museumhengelo.nl
www.twente-magazine.nl via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#WOII #geschiedenis #museumhengelo #binnenlandsestrijdkrachten #spoor #ns #verzet #engelandvaarder #raf #duitsland #westerbork #vluchteling #hengelo #twente
Tweet |
|
|
|
|