Rondleiding door tuinen van Huize Zonnebeek
LOSSER/ENSCHEDE - Afdeling Groei & Bloei Enschede – Losser organiseert een bezoek aan het landgoed...
Lezing eerste vrouwelijk wetenschappelijk staflid UTwente bij SIVE
ENSCHEDE - SIVE (Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede) organiseert op woensdag 31 mei weer een Inspirerende Ontmoeting.
Duizenden lopers, fietsers en begeleiders starten op Vliegveld Twenthe met Roparun
TWENTE - Van 27 tot en met 29 mei vindt de 32e editie van de Roparun plaats.Duizenden lopers, fietsers...
Prominent oud-profwielerheld Theo de Rooij bezoekt Stanislaus
ENSCHEDE - Op woensdag 31 mei vertelt prominente oud-profwielrenner, ploegleider en sportkenner Theo...
Met Pinksterdagen KunstenLandschaproute rondom Lonneker
LONNEKER - Het is een prachtige route met mooie werken van Enschedese, Nederlandse, Duitse en andere buitenlandse kunstenaars.
LOSSER - Groei & Bloei Enschede – Losser organiseert een workshop boeket maken in Erve Kraesgenberg op 26 mei van 15 uur tot 16:30 uur.
ENSCHEDE - De gemeente Enschede werkt aan een ruimtelijke visie op de toekomst.
N18: weekendafsluiting tussen Groenlo en Enschede
HAAKSBERGEN - Rijkswaterstaat voert onderhoud uit aan de N18 tussen Groenlo en Enschede.
Het weer deze week in Twente: Veel zonneschijn
TWENTE - Zaterdag is veel ruimte voor de zon bij maxima tussen 16 en 20 graden. Gedurende de zaterdagmiddag...
BAM! Festival in Hengelo op vrijdag en zaterdag!
HENGELO - Op 19 en 20 mei ondergaat het Prins Bernhardplantsoen weer een metamorfose tot festivalterrein.
ENSCHEDE - Onlangs was de documentaire ‘Twente op film’ te zien.
Kijkochtend ‘Vogels’ op Landgoed Stroink
ENSCHEDE - Welke vogels vind je in dit jaargetij op Landgoed Stroink?
Zo 07-05-2023
ENSCHEDE - Zondag 7 mei staat Ensemble Himmelsburg in de Grote Kerk van Enschede.
De Vlaamse sopraan Griet De Geyter, zeven musici van Phion, Orkest - van Gelderland & Overijssel, topvioliste Carla Leurs en klavecinist Pieter Dirksen brengen werken van Bach. U hoort ondermeer de Cantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen’ en de Sonate voor viool en klavecimbel in G. Een virtuoos en feestelijk laatste concert in deze serie Passie voor Bach.
Bekende cantate
Het is onbekend voor welke gelegenheid de bekende cantate Jauchzet Gott in allen Landen BWV 51 geschreven is. In het oeuvre van Bach neemt dit werk een unieke plek in vanwege de bezetting en de buitengewone virtuositeit die van de uitvoerenden verlangd wordt. In Leipzig mochten vrouwen niet zingen in de kerk, maar de sopraanpartij – waarin een hoge c voorkomt – is veel te ingewikkeld voor een jongensstem. Bovendien heeft de tekst geen relatie met de in de eredienst van Leipzig gebruikelijke schriftlezingen. Het lijkt dus niet waarschijnlijk dat deze cantate in Leipzig, waar Bach werkte, in de kerk geklonken heeft. De stad Weissenfels kende echter een lange traditie van solo-cantates voor vrouwenstemmen met een concerterende trompetpartij en een stichtelijke, maar niet bijbel-gerelateerde tekst. In deze stad woonde de familie van Bach’s tweede vrouw Anna Magdalena, die fantastisch kon zingen. Omdat het echtpaar Bach daar regelmatig de schoonfamilie bezocht, is het denkbaar dat deze cantate in 1729 tijdens hun verblijf met Anna Magdalena als soliste is uitgevoerd. De trompetpartij, nu gespeeld door Piertje Feenstra zal destijds gespeeld zijn door haar vader of een van haar trompet spelende zwagers. In de aanloop naar de cantate klinken de Sinfonia uit cantate ‘Die Elenden sollen essen’, BWV 75,8 voor trompet, strijkers en basso continuo en de Sonate voor viool en klavecimbel BWV 1019, waarin violiste Carla Leurs de solopartij voor haar rekening neemt.
Bach en zijn vrienden
Het Collegium Musicum, waarvan Bach in 1729 de leiding op zich nam, werd in 1709 opgericht door Telemann. In die periode maakte ook de vioolvirtuoos Johann Georg Pisendel er een tijdje deel van uit. Bach, Telemann en Pisendel hebben elkaar in die periode een aantal maal ontmoet en de drie musici werden goede vrienden. Pisendel zou de rest van zijn leven fungeren als concertmeester van de hofkapel van Dresden en liet slechts weinig eigen composities na. Van zijn twaalf overgeleverde vioolconcerten staat halverwege dit ‘Passie voor Bach’ concert het Concerto in g klein op het programma. Het is rond 1725 geschreven in de vierdelige vorm van het Italiaanse groepsconcert en laat zien dat Pisendel een fenomenaal violist was.
Kaarten of meer informatie over dit concert zijn te vinden op Phion.nl, Wilminktheater.nl en Demeente.nl.
Concert 7 mei- 11.00 uur
Grote Kerk Enschede € 22,50
Zie ook www.lossermagazine.nl via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#phion #bach #grotekerkenschede #wilminktheater #demeente #klassiek #sopraan #orkest #viool #klavecimbel #concert #passievoorbach #enschede #twente
Tweet |
|
|
|
|