Singer, Songwriter en Storyteller Brenda Bee in de Cactus
HENGELO - Brenda is al jaren actief in de theaters van Nederland, België en Duitsland.
FC Twente-iconen Wout en Maud komen vertellen over hun kinderboek
NIJVERDAL - Wout Brama en Maud Roetgering komen vrijdag 8 december naar het Huis voor Cultuur en Bestuur...
Het weer in Twente: Zonnige perioden, daarna kans op sneeuw
TWENTE - Zaterdag is het regionaal bewolkt en mistig en wordt het daarna zonniger. Vanaf zondagmiddag neemt de kans op (natte) sneeuw toe.
Adempauze voor overbelaste gezinnen met nieuw initiatief Kind aan Huis
TWENTE -Humanitas Twente introduceert ‘Kind aan Huis’: een nieuw initiatief waarbij kinderen die...
Slaap mee en help dakloze mensen de winter door
ENSCHEDE - Op donderdag 30 november organiseert Sheltersuit Foundation de eerste Sheltersuit Sleep Out...
Internationale landschappen in Rijksmuseum Twenthe
ENSCHEDE - Van 4 november 2023 tot en met 4 februari 2024 staat Rijksmuseum Twenthe in het teken van landschappen op papier.
In gesprek over de toekomst van het platteland
ENSCHEDE - Het platteland: evenementen met o.a. De Correspondent-journalist Thomas Oudman en BBB-gedeputeerde...
Documentaire Museum Hengelo over Hollandse Signaalapparaten
HENGELO - Deel-11 uit de documentaireserie’ Het was een mooie tijd’.
Twentse Jeugd Theatergroep Barst viert 25-jarig bestaan
HENGELO - Theatergroep Barst uit Hengelo werd in 1998 opgericht.
Vakantiemarkt van MeeReizen voor mensen met een verstandelijke beperking
BORNE - MeeReizen biedt begeleide vakanties aan voor mensen met een verstandelijke beperking uit Twente, de Achterhoek en Salland.
Afscheidsconcert Cotton Town Jazzband
ENSCHEDE - 2 augustus 1958 is de officiële oprichtingsdatum van de Cotton Town Jazzband.
Het weer in Twente: Kletsnatte Sinterklaasintocht
TWENTE - Het weekend verloopt wederom volop herfstachtig. Zaterdag regent het geruime tijd en zondag zijn het buien die het land aandoen.
Ma 15-05-2023
ENSCHEDE - Onlangs was de documentaire ‘Twente op film’ te zien.
Reden voor mij om iets te schrijven over Enschede. Toen ik geschiedenis studeerde stond ik voor de keuze: een paper over de zoutindustrie in Hengelo (O) of de textielindustrie in Enschede. Ik woonde toen in Hengelo (O). Het werd de textielindustrie. Mijn aandacht ging vooral uit naar de sociale misstanden, het verlies van zelfstandigheid van de arbeiders en de grote impact die textielfabrikanten hadden om het aanzien van Enschede.
Toen ik in Hengelo (O) woonde, in de jaren 1980 hoorde ik links en rechts dat Hengelo (O) is meer metaalnijverheid (geen zoutindustrie) en meer op stand. Enschede is meer textielnijverheid en armoede. Wie goed kijkt ziet nog sporen uit het verleden in Enschede.
Enschede kent een bewogen textielgeschiedenis. Afgelopen voorjaar logeerde ik in Oldenzaal met mijn vriendin en maakten een stadswandeling in Enschede. Wat een mooie, levendige stad. De stad is enorme veranderd. Zo is het stationsgebied volledig op de schop gegaan. Het oude stationsgebouw is dan nog wel herkenbaar, maar rondom is erg veel hoogbouw gebouwd. Wie goed kijkt ziet nog de sporen van het roemrijke textielverleden. Zo is een deel van het voormalige Van Heek complex omgevormd tot appartementen. Een goede keuze, want door herbestemming blijven historische monumenten behouden.
Ook de donkere bakstenen gebouwen dateren uit die periode. In het voormalige Jannink complex zit helaas geen textielmuseum meer. Ik herinner me nog de oude spin- en weeftoestellen. Nu heeft Enschede een modern museum: De Museumfabriek. Het is nu meer een familie- en beleefmuseum geworden. Er is weinig meer te zien van het textielverleden.
Gelukkig worden er ook initiatieven genomen om de oude textielstad in ere te herstellen. Zo tracht Annemieke Koster (Oprichter Enschede Textielstad) de textiel van Enschede tot leven te wekken, een stad die tot de jaren 1970 een centrum was van de Europese textiel. Zo zijn er meer mensen en organisaties in Enschede die zich richten op onderzoek naar het textielverleden van Enschede, zoals het Archief Twentse Textielfamilies op het Landgoed Zonnebeek: met archieven van ondermeer Van Heek en Blijdenstein, familienamen die nauw verbonden zijn met Twente en haar textielgeschiedenis.
Hoewel Enschede zich sterk ontwikkeld en er meer is dan textiel, blijft haar geschiedenis nauw verbonden met de haat liefde verhouding met het textielverleden en het is daarom ook belangrijk om attributen, verhalen, archiefmateriaal en gebouwen die hier aan herinneren te behouden voor het nageslacht. Want wat eenmaal verloren gaat, keer niet meer terug.
Men zal dan ontdekken dat het leven van de textielfabrikanten en hun familie gevarieerder is dan men denkt.
Mijn naam is Ronald Wilfred Jansen en ik heb meerdere artikelen/boeken gepubliceerd over de Twentse textielindustrie in het algemeen en die van de familie Blijdenstein in het bijzonder. Recentelijk heb ik een vuistdikke boek over de geschiedenis van de fotografie in Enschede gepubliceerd, getiteld “Fotografie in Enschede 1840-1910” ( ISBN 9789490482459).
Tijdens mijn onderzoek in het gemeentearchief van Enschede bleek dat sommige textielfabrikanten en hun familieleden graag familiefoto’s maakten. Ik zou iedereen aanmoedigen eens in de archieven te duiken van de geschiedenis van Enschede en zelf eens een wandeling te maken (met gids) om de stille getuigen van Enschede te beleven.
Foto: Spinnerij Bamshoeve omstreeks 1965 Collectie gemeentearchief Enschede
Zie ook www.twente-magazine.nl via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#textiel #historie #boek #geschiedenis #stadswandeling #herstel #woningbouw #textielverleden #textielindustrie #enschede #twente
Tweet |
|
|
|
|