Sectormonitor 1e kwartaal: Meer faillissementen en minder personeel
Uit de meest recente Sectormonitor blijkt dat het aantal faillissementen in de sector transport en logistiek...
Dag van de Bouw: neem een kijkje bij de verbreding van de A1 Apeldoorn-Azelo
AZELO / WILP - Dag van de Bouw is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij bouw- en infrabedrijven...
Avond- en nachtafsluitingen N35 tussen Zwolle en Haarle 19 – 22 juni
RIJSSEN - In de avonden en nachten van 19 – 22 juni voert Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit...
Inspectie constateert 39 overtredingen tijdens controleweek wegtransport goederen
In de week van 2 tot en met 5 april nam de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deel aan de Europese...
Nieuwe thuisbasis voor Moekotte Media
TWENTE - Het is zover! Moekotte Media is vanaf 1 april gevestigd in Stadscampus Connect-U in Enschede...
N35 Wijthmen-Nijverdal: reageer vanaf 6 maart op de plannen
MARIENHEEM - Vanaf 6 maart kunt u reageren op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) over de N35 Wijthmen-Nijverdal.
En dat is drie: Baan Twente wederom uitgeroepen tot beste Van ProCenter van Nederland
Baan Twente is ook in 2023 het beste Mercedes-Benz Van ProCenter van Nederland. Baan Twente noteerde...
Venipak Commerce zal een nieuwe alles-in-één service aanbieden die de kloof overbrugt tussen verkoopkanalen...
Wetgeving gevaarlijke stoffen brengt nieuwe verplichtingen voor 2024
Schiphol-Rijk - In de wetgeving voor vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen is dit jaar een aantal...
Kleinbedrijf Index: Ondernemen loont steeds minder
ALMELO - Ondernemers doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen, wat ten koste gaat van hun eigen inkomen.
Stilstand elektrische bestelauto's dreigt
De Nederlandse mobiliteitssector is onaangenaam verrast met de beslissing van het Rijk om de huidige...
Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) is trots dat steeds meer werknemers in transport en logistiek...
Duidelijke verschuiving merkbaar - Steeds meer vrouwen worden vrachtwagenchauffeur
In de sector transport en logistiek waar traditioneel aanzienlijk meer mannen dan vrouwen werken, neemt...
Di 12-12-2023
De Nederlandse mobiliteitssector is onaangenaam verrast met de beslissing van het Rijk om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. Het OM wil namelijk de gedoogregeling die zorgt dat je ook met een B-rijbewijs een zwaardere elektrische bestelauto mag rijden, slechts met een half jaar verlengen, tot 1 juli 2024.
Veel te kort en onacceptabel, vinden Transport & Logistiek Nederland (TLN), Koninklijke RAI Vereniging, evofenedex, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), BOVAG, Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW en MKB-Nederland. Het standpunt van het OM heeft grote gevolgen voor de sector. Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s beschikken namelijk niet over een grootrijbewijs. Dit is een onnodige hindernis op weg naar duurzame logistiek en leefbare binnensteden. Om de benodigde wetgeving in te voeren is minstens een jaar nodig. Door het genomen besluit eindigt de regeling op 1 juli 2024. Te vroeg, zo vindt de mobiliteitssector.
Huidige gedoogregeling
Met de huidige gedoogregeling mogen bestuurders met een B-rijbewijs een elektrische bestelauto besturen tot maximaal 4.250 kg. Hiermee krijgt deze groep een vrijstelling voor het C-(vrachtwagen)rijbewijs, dat normaal gesproken boven de 3.500 kg verplicht is. De hogere gewichtsgrens is nodig om het extra gewicht van de batterijen te compenseren en er zo geen verlies van laadvermogen is. Een optie is om het toelaatbare maximum gewicht van de voertuigen te verlagen naar 3.500 kg. In de praktijk betekent dat bijna een halvering van het laadvermogen en daarmee verlies van efficiëntie.
Onzekerheid voor ondernemers
Er is nog zeker een jaar nodig om te komen tot regelende wetgeving. Maar door het besluit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) wordt er een streep gezet door de huidige vrijstellingsregeling per 1 juli 2024. Hierdoor dreigen ondernemers met duurzaamheidsambities onnodig op kosten te worden gejaagd en zullen ze moeten kiezen voor de bestelauto met dieselmotor. Het is onduidelijk hoe de bewindslieden dan verder willen met de ontwikkeling van zero-emissie vervoer. Bovendien komt de verkoop van nieuwe elektrische bestelauto’s stil te liggen. Het verder verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden wordt vertraagd.
Verlenging regeling nodig tot tenminste 1 januari 2025
Bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageert: “Er is een pilot geweest waaruit niet is gebleken dat dit type bestelauto onveiliger zou zijn. Bovendien zijn deze voertuigen allemaal toegelaten door de RDW. Sinds wanneer is het dan het Openbaar Ministerie dat bepaalt of iets veilig of onveilig is? Dit is toch een beetje de wereld op zijn kop!”
De sector wil voorkomen dat elektrische bestelauto’s die nu gebruik maken van de regeling op 1 juli 2024 tot stilstand komen. Verlenging van de regeling tot tenminste 1 januari 2025 is nodig om wetgeving te actualiseren, zodat elektrische voertuigen ook na die datum verder kunnen.
Tekort aan bestuurders met C-rijbewijs is groot
De afgelopen jaren hebben vervoerders en verladers al miljoenen euro’s geïnvesteerd in elektrische bestelauto’s. Zij voelen zich door het besluit van het ministerie I&W en het standpunt van het OM in de kou gezet. Elektrische bestelauto’s worden gereden door bestuurders met een B-rijbewijs. Deze ondernemers hebben al een tekort aan mensen, dus bestuurders inzetten met een C-vrachtwagenrijbewijs is onmogelijk en niet reëel. Ook het tekort aan mensen met zo’n rijbewijs is enorm. Bovendien zijn er aan de scholing tijd en kosten gebonden.
Praktijk
Als de huidige regeling per 1 juli 2024 stopt, dan zou dat bijvoorbeeld bij een bedrijf als DHL ervoor zorgen dat honderden e-bestelauto’s aan de kant worden gezet. DHL leidt mensen wel op voor het halen van een C-rijbewijs, maar dat zullen niet de bestuurders van elektrische bestelauto’s worden. De grootrijbewijs bezitters kiezen voor de vrachtwagen. Roelof Hofman, COO bij DHL: “Een bedrijf als DHL kan een investering van 40 miljoen euro letterlijk langs de weg parkeren en wij niet alleen. Maar nog teleurstellender is dat de overheid de energietransitie van de sector hiermee regelrecht dwarsboomt. De overheid die ons eerst opriep deze investering te doen, legt diezelfde bussen nu de facto aan de ketting.”
Verlenging gedoogregeling
Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijke RAI Vereniging, evofenedex, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), BOVAG, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de nieuwe Tweede Kamer op om in te grijpen. De sector hoopt op een soepele verlenging van de gedoogregeling tot het moment dat er nieuwe wetgeving is. De duurzame, stille en schone elektrische bestelauto kan dan gewoon haar werk blijven doen.
Zie ook www.detransportkrant.nl
#rijbewijs #crijbewijs #transport #tln #bestelauto #elektrischeauto #vervoer #ienw #ministerieienw #overheid #om #e-bestelauto #energietransitie #klimaat #investering #ondernemer #twente
Tweet |
|
|
|
|