Workshop Hoe nu verder na borstkanker
OMMEN - Donderdagavond 12 september 19.00 - 21.15 uur… over herstellen en helen… over de veranderde...
Nog kaarten beschikbaar voor Heracles Almelo tegen promovendus Willem II
ALMELO - Morgen, op zondag 25 augustus, staat speelronde drie van de Eredivisie op het programma. In...
De morgenstond heeft goud in de mond
NIJVERDAL - Stap vrijdag 23 augustus vroeg uit de veren voor een ochtendwandeling met de gids van Staatsbosbeheer...
Klapstoelkabaret bij Hulsbeach: De Bond speelt Buiten!
OLDENZAAL - Ontdek nieuw talent, gloednieuwe liedjes en conferences tijdens een avond Klapstoelkabaret.
Goed weer voor buitenactiviteiten
TWENTE - In het weekend is het op de meeste plaatsen vaak droog en zonnig. Zaterdag is het vrij warm...
Geen overschrijding PFAS-norm Het Rutbeek, overige zwemlocaties in Twente nog niet onderzocht
TWENTE - Naast de reguliere controles is er op een aantal aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater...
Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar
TWENTE - GGD Twente publiceert cijfers van 20 jaar jeugdgezondheidsonderzoek.
BAD BENTHEIM - De kasteeltuinen bij Schloss Bentheim hebben recent een make-over ondergaan en van 14...
Wo 12-06-2024
TWENTE - GGD Twente publiceert cijfers van 20 jaar jeugdgezondheidsonderzoek.
De mentale gezondheid van jongeren is niet hersteld na de coronapandemie en er is een toename van ongezond gedrag onder jongeren in Twente. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek uitgevoerd door GGD Twente in het najaar van 2023. Meer dan 9.000 jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in Twente vulden de vragenlijst in op school. Dit onderzoek wordt al sinds 2003 elke vier jaar uitgevoerd. In 2020 en 2021 waren er extra onderzoeken in verband met de coronapandemie. Twintig jaar onderzoek geeft veel inzicht in trends op het gebied van gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Twente.
Mentale gezondheid blijft een aandachtspunt
In twintig jaar tijd is de mentale gezondheid van jongeren afgenomen. ‘’In 2003 ervaarde 15% van de jongeren in Twente psychische klachten. Twintig jaar later ervaart 1 op de 4 jongeren (26%) psychische klachten. Dat zijn gevoelens als somber zijn of in de put zitten’’, aldus onderzoeker Marieke Weernink. ‘’Hoewel het aantal jongeren met psychische klachten sinds de vorige meting in 2021 niet is gestegen, is het zorgwekkend dat deze cijfers niet zijn hersteld of verbeterd. Daarnaast zien we dat vanaf 2019 jongeren zich minder gelukkig voelen en meer stress ervaren. De belangrijkste oorzaak van stress onder jongeren is school of huiswerk (35%). Ook krijgen jongeren vaak stress door de combinatie van alles wat ze moeten doen (31%). Meisjes blijken extra kwetsbaar: zij hebben vaker psychische klachten, ervaren vaker prestatiedruk en voelen zich minder vaak gelukkig dan jongens.”
Toename vapen en sigaretten roken
De percentages voor zowel sigaretten roken als vapen liggen in Twente hoger dan het landelijk gemiddelde. Onderzoeker Marieke Weernink noemt het zorgelijk dat het aantal jongeren dat ooit een sigaret heeft gerookt is gestegen. ‘’In 2021 gaf 18% van de jongeren aan ooit te hebben gerookt, nu is dat 24%. Ook het aantal jongeren dat dagelijks (5%) of wekelijks (9%) rookt is toegenomen.’’
Ongezond gedrag van jongeren neemt toe
Jongeren die elke dag ontbijten hebben een betere mentale en fysieke gezondheid. Onderzoeker Marieke Weernink: ‘’Helaas zien we dat maar 58% van de jongeren in Twente elke dag ontbijt. In 2015 gaf nog 75% van de Twentse jongeren aan dagelijks te ontbijten. Ook het aantal jongeren dat (bijna) nooit ontbijt is verdubbeld van 6% in 2015 naar 12% in 2023.
Ook constateren we dat in acht jaar tijd het aantal jongeren dat risico loopt op problematisch gebruik van social media is verdubbeld. Inmiddels loopt ongeveer 1 op de 7 jongeren in Twente (14%) risico op problematisch gebruik van social media, in 2015 was dit nog 7%. Deze jongeren geven onder andere aan slaaptekort te hebben of hun huiswerk af te raffelen door het gebruik van social media.’’
Preventie
De cijfers uit de Gezondheidsmonitor laten de urgentie zien om stevig in te zetten op preventie. Maar dit is niet een taak van slechts één organisatie. De kracht zit hem in samenwerking en het bundelen van kennis en expertise. Het vraagt betrokkenheid en samenwerking van de omgeving van de jongeren. Door gezamenlijke inzet en een collectieve aanpak kunnen we meer impact maken.
Alle regionale en gemeentelijke uitkomsten van het onderzoek staan op
www.twentsegezondheidsverkenning.nl
Zie ook www.twente-magazine.nl
ook via www.issuu.com/twentejournaal/docs
#gezondheid #ggd #jeugd #welzijn #jongeren #vapen #sigaretten #socialmedia #preventie #twente
Tweet |
|
|
|
|