31-03-2017
ENSCHEDE - 25 studenten van Saxion en de Universiteit van Twente, afkomstig uit 12 verschillende landen, zijn tijdens de tweede editie van Saxion Challenge Day aan de slag gegaan met vraagstukken van bedrijven. De studenten werkten in teams van verschillende vakgebieden aan vraagstukken van o.a. messageLOUD, Dealerdirect, Sheltersuit, Event Creators en Kobato. Het winnende team bedacht een overtuigende marketingstrategie voor messageLOUD, gericht op Europa. Zij ontvingen een prijs van 500 euro voor hun idee. MessageLoud is een app die berichten vanaf de smartphone voorleest zodat de eigenaar op een veilige manier kan rijden.
De winnaars zijn Phuong Ngo uit Vietnam, Coline Junghans uit Duitsland, Miruna Andreea Marin uit Roemenie en Linh Do uit Vietnam, alle vier Saxionstudenten. Voor de meeste internationale studenten is betrokkenheid van bedrijven bij het onderwijs niet vanzelfsprekend. Dat zij tijdens hun studie bij Saxion en de UT deze kans krijgen is de reden om zich in te schrijven voor de Saxion Challenge Day. “The Challenge Day was more than just a challenge for me. This experience taught me that I can do incredible things if I put all my heart and my soul into accomplishing my goal. Winning this challenge gave me a motivation boost for my upcoming business career”, aldus Miruna Andreea Marin, studente International Business & Management Studies.
Toekomstige werknemers
Voor de deelnemende bedrijven biedt de Challenge Day de mogelijkheid om kennis te maken met mogelijke toekomstige werknemers. “Het is een prachtige uitdaging om hier aan mee te werken, ik werd hierop geattendeerd door het World Trade Center Twente”, zegt Bodo Waanders van Mobility4zero, die de casus messageLOUD inbracht. We wisten niet dat er bij Saxion en de UT zoveel internationale studenten studeren en dat daarnaast de Nederlandse studenten internationaal zo goed georiënteerd zijn. Zij kunnen straks een geweldige bijdrage leveren aan onze business gezien onze huidige verkenningen in het buitenland. We hebben vandaag kennisgemaakt met tientallen studenten en met enkele van hen maken we graag nader kennis.”
Internationale student waardevol voor de arbeidsmarkt
Internationale studenten die na hun afstuderen in Nederland blijven werken, zijn een gouden kans voor de regio. Zij nemen enerzijds ervaring en een netwerk mee uit het land van herkomst en hebben anderzijds kennis over zakendoen Nederland en de Nederlandse cultuur. Het is dan ook belangrijk om de internationale talenten te binden aan de regio. Saxion ziet hier de waarde van in en organiseert verschillende initiatieven om internationale studenten te interesseren voor een carrière in Oost-Nederland. De Challenge Day is er daar één van.
De Saxion Challenge Day is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Provincie Overijssel.
03-04-2017
ENSCHEDE - Liberein start een thuiszorgteam speciaal voor mensen met dementie die nog thuis wonen. De medewerkers in het team hebben kennis over dementie en ervaring in het omgaan met dit ziektebeeld. Zij kunnen in de thuissituatie de juiste ondersteuning bieden aan de mantelzorger. De totstandkoming van het dementieteam is een eerste resultaat van de fusie tussen AriënsZorgpalet en Bruggerbosch.
De zorg voor iemand met dementie vraagt vaak om extra kennis. Bij dementie zorgen beschadigingen in de hersenen ervoor dat allerlei praktische vaardigheden, zoals spraakvermogen en besef van tijd en plaats, kunnen worden aangetast. Sommige mensen veranderen door de dementie ook van karakter en gedrag. Omdat deze problemen steeds erger worden, wordt iemand met dementie steeds afhankelijker van de zorg van anderen. “De persoonlijke verzorging en verpleging van iemand met dementie kan lastig zijn. De standaard manier van werken in de thuiszorg gaat niet altijd op. Het is belangrijk om meer aandacht te hebben voor het gedrag van de cliënt, maar ook aspecten als rust, extra aandacht voor uitleg, herhaling en structuur zijn belangrijke uitgangspunten van dit dementieteam” zo licht Dineke van der Wal, manager Thuiszorg bij Liberein, toe. Ook is er extra aandacht voor de mantelzorger. Want de zorg voor iemand met dementie is vaak zwaar.
Langer thuis wonen met dementie
Bijna iedereen heeft de wens om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Met goede ondersteuning is er vaak ook veel mogelijk. Het dementieteam van Liberein draagt hier aan bij door het bieden van thuiszorg voor mensen met dementie. Dineke: “Het is een logische stap naast alle andere vormen van zorg die we bieden. De start van het team is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde die de fusie aan cliënten biedt. De kennis en ervaring van dementie en thuiszorg worden gecombineerd”. Liberein biedt meer voor mensen met dementie, zoals een bezoek aan ontmoetingscentra, casemanagement dementie, dagbehandeling, maar ook opname in een verpleeghuis.
Meer informatie of vragen?
Het dementieteam is vanaf 1 april actief. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Liberein via telefoonnummer: 053- 482 66 88.
07-04-2017
AMSTERDAM/ENSCHEDE - Google Nederland trekt sinds eind februari het land door om aandacht te vragen voor privacy. Met een heuse privacy-caravan gaat Google langs 20 steden en dorpen in alle Nederlandse provincies om iedereen te laten zien waar en hoe ze hun privacy-instellingen kunnen aanpassen aan hun eigen wensen. Het is de grootste privacy tour die Google ooit heeft gedaan. De privacy-caravan doet op dinsdag 11 april Enschede aan.
Nederlandse Google-medewerkers (‘Googlers’) gaan vijf weken met de Google privacy-caravan terug naar hun eigen regio. Op onder andere lokale markten treedt Google actief naar buiten en kunnen geïnteresseerden al hun privacy-gerelateerde vragen stellen aan de aanwezige Googlers.
Privacy een veel gezocht onderwerp
Dat Nederlanders privacy belangrijk vinden, blijkt wel uit Google’s zoekmachine. Nederland staat tweede op de lijst van landen waar het meeste naar privacy wordt gezocht - achter Australië en vóór Italië, de VS en Canada.
Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Hoe kun je het internet veilig gebruiken en hoe regel je je privacy? In Nederland wordt daar heel veel op gezocht. Bij Google vinden we dat mensen zelf moeten bepalen welke gegevens ze delen en wat daarmee gebeurt. Logisch dus dat Google een privacycheck heeft, waarin iedereen zijn eigen keuzes kan maken. Om aan alle mensen in Nederland te laten zien hoe dat precies werkt, gaan we de komende weken op pad met de privacy-caravan. Want Google vindt: het zijn jouw gegevens, dus jij beslist wat daarmee gebeurt. We gaan in heel Nederland laten zien hoe je dat doet.”
Privacy Tour Enschede
Op dinsdag 11 april staat de privacy-caravan op het Van Heekplein in het centrum van Enschede. De caravan wordt om 09:00 uur geopend door Enschedese Googlers en zal tot 17:00 uur toegankelijk zijn voor pers en publiek.
Programma
09:00 Google privacy-caravan opent haar deuren
11:00 - 15:00 Tim van de Rijdt, Google Nederland, aanwezig voor interviews
17:00 Sluiting Google privacy-caravan
De tour doet een mix van grote en kleine steden aan, zoals Haarlem, Rotterdam, Leiden, Meppel en Soest. De tour eindigt in Den Haag.
07-04-2017
ENSCHEDE / DEURNINGEN / VRIEZENVEEN - HoSt gaat Microferm groen gas installaties bouwen bij een melkveehouder in Deurningen en een rose?kalverenbedrijf in Vriezenveen in Overijssel. Vanaf september gaan de twee Microferms uit bedrijfseigen mest groen gas produceren en direct leveren op het aardgasnet.
Beide Microferms gaan elk 40 Nm3 groen gas per uur produceren, voldoende voor het verwarmen van in totaal zo’n 400 Nederlandse huishoudens. Het geproduceerde gas uit de koeienmest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit. Dit hoogwaardige groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het lage druk net (LD-net). Naast deze duurzame energiewinning uit mest wordt de uitstoot van methaan, een sterk broeikasgas, fors verminderd. HoSt ontwerpt, bouwt en zorgt voor het dagelijks goed functioneren van de installaties door het all-in onderhoudscontract van 12 jaar.
Microferm
De Microferm is een bewezen installatie van HoSt gericht op kleinschalige mestvergisting. In Den Bommel staat de allereerste Microferm die groen gas produceert. Vriezenveen en Deurningen volgen als tweede en derde. Onderdeel van de Microferm is een biogasopwerkingsinstallatie die het biogas
opwaardeert naar groen gas e?n tevens maximaal warmte terugwint voor verwarming van de vergister en de na-vergister. Aanvullende warmtevoorziening wordt gerealiseerd met een warmtepomp.
Bijzonder aan de Microferm in Deurningen is de mogelijkheid tot mestvalidatie: het elimineren van ziektekiemen, waardoor de mest exportwaardig wordt.
Energiefonds Overijssel
De Microferms bij de melkveehouder en het rose?kalverenbedrijf kunnen mede dankzij een financiering door Energiefonds Overijssel gerealiseerd worden. Energiefonds Overijssel is ingesteld door de provincie Overijssel en levert financie?le bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dit laatste is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Zo draagt het fonds bij aan de ambitie van de Provincie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.
|