Roofvogeldemonstratie in Van Heekpark goed bezocht
ENSCHEDE - Rob Poliste van Valkerij Valkenvlucht verzorgde afgelopen zondag een goed bezochte en zeer geslaagde roofvogel demonstratie in het G.J. van Heekpark in Enschede. Tijdens deze jaarlijkse show werd hij geholpen door jonge, maar deskundige assistenten. De demonstratie was gratis toegankelijk voor iedereen en bedoeld als dankbetuiging voor het feit dat Rob en zijn assistenten dagelijks in het park mogen trainen.
Het publiek, waaronder ook veel kinderen, vormde een grote kring midden in het park. Zo’n 17 roofvogels waaronder valken, buizerds en uilen stonden op een rij opgesteld. Iedere vogel werd tijdens de demonstratie voorgesteld. Daarna kon men de vliegkunsten van de vogels aanschouwen en gaf valkenier Rob gaf aanvullende informatie over de betreffende soort vogel, gebruik makend van een fluitje en prooidieren om de vogels terug te roepen.
Het publiek kon de roofvogels tijdens en na de demonstratie goed van dichtbij bekijken. Ook werden toeschouwers uitgenodigd om mee te doen aan de demonstratie en mochten alle kinderen zich in een lange rij op het veld opstellen, waarna een oehoe rakelings over hen heen vloog. Twee mannelijke toeschouwers werden gevraagd om gebuikt tegenover elkaar te gaan staan, waarop een woestijnbuizerd tussen hen doorvloog. Een andere toeschouwer mocht een loer als lokaas rondslingeren om een valk een duikvlucht te laten maken, waarbij de prooi op het laatste moment werd weggetrokken. En om te laten zien dat een Falkland caracara niet kleurenblind is, werd een rij met blauwe en rode bekers opgesteld, waarbij de Falkland caracare alleen de blauwe beker om mocht draaien waaronder een beloning lag. Na afloop van de demonstratie, die ruim een uur duurde, was er gelegenheid om de vogels van dichtbij te fotograferen of op de arm te nemen en om vragen te stellen.
Een gedeelde passie
De dag na de demonstratie spraken we Valkenier Rob Poliste en Hobbyfotografe Ester Peterink tijdens de dagelijkse training in het G.J. Van Heekpark. Twentejournaal vroeg ze naar hun beider passie voor deze roofdieren.
Rob raakte geïnspireerd door de demonstraties van Valkenier Gerrit Zandvoort uit Rijssen. Van hem heeft hij ook het “vliegen” geleerd. “De eerste vogel die ik zo’n 9 jaar geleden aanschafte, was een witte kerkuil. Uilen zijn goed te fokken. Toen we ons eerste nest kregen, ruilden we de jonkies voor een buizerd. Daarna groeide het aantal uit tot 17. Zo is er een zwarte gier, Amerikaanse zeearend, rode wouw, Falkland caracara en zijn er uilen, buizerds en valken. Het is nog steeds vooral een hobby”, zegt Rob, “doordat we met het geven van demonstraties geld verdienen, houden we onze hobby betaalbaar. Komend weekend gaan we naar Jubbega in Friesland, waar we deelnemen aan een lente-fair.”
Ester vertelt dat ze een aantal jaren geleden een demonstratie van Valkerij Rijssen bijwoonde in het Ledeboerpark. Ze zag toen een hele bijzondere roofvogel, Betsy, de Bateleur adelaar van valkerij Rijssen. Ze raakte in de ban van deze en andere roofvogels. Ze komt tegenwoordig regelmatig kijken bij de trainingen van Rob en neemt haar spiegelreflexcamera altijd mee om de vogels, ieder met hun eigen karakter, vast te leggen. “Iedere keer is weer anders, het verveelt nooit”, zegt ze. “Fotograferen is mijn hobby, en dat wil ik graag zo houden. Het blijft een uitdaging om steeds betere foto’s te maken van de vogels en andere onderwerpen. Behalve dieren fotografeert Ester ook pittoreske dorpjes, landschappen, gebouwen enz.”
Training
Tenslotte vroegen we of iedereen met deze vogels kan beginnen. “Nee”, luidt het antwoord van Rob. “Mensen denken soms niet na, voordat ze met deze of andere roofdieren beginnen. Ze wonen één training bij en denken dat ze een dag later een vogel kunnen aanschaffen. Roofvogels en andere roofdieren zijn niet de meest makkelijke dieren om te houden, dat wordt vaak onderschat. Het is nodig dat ze hun dagelijkse bewegingsvrijheid krijgen, om ze in conditie te houden. Je moet dus veel discipline hebben om dagelijks te trainen. Daarnaast moet je ook een echte leider zijn, net als bij andere diersoorten. Door elke dag met de vogels te trainen leren ze je te vertrouwen. Enkele weken geleden was een rode wouw letterlijk “gevlogen”. Hij was twee weken weg, voordat hij werd teruggevonden in een boom waarin hij vastzat. Gelukkig was het niet koud, maar in de winter kunnen deze vogels vaak niet voldoende voedsel vinden om te overleven.”
Rob is heel content met zijn vier hulpen, jongeren van rond de 15 jaar. Hij vindt het bewonderenswaardig dat ze het er dagelijks voor over hebben om te trainen. Natuurlijk slaan ze wel eens een dagje over, maar dat is zelden. De meiden Xanne en Myrthe zijn inmiddels zo enthousiast geworden, dat ze hopen binnenkort een jonge woestijnbuizerd te krijgen, die ze zelf mogen trainen.
Wil je een training bijwonen, dan kan dat dagelijks om de week vanaf 18.30 en op zaterdag en zondag om 14.00 uur in het G.J. van Heekpark.
Foto: Ester Peterink
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|