De Ronde Tafel uit Losser scoort bij de Waarbeek
HENGELO –Pretpark De Waarbeek in Hengelo was afgelopen vrijdag exclusief voor mensen met een verstandelijke beperking geopend. Zo’n 1100 bewoners en dagbezoekers van de Twentse Zorgcentra, Aveleijn en de J.P. van de Bentstichting uit de regio’s Losser, Enschede en Almelo hadden zich voor deze dag opgegeven.
Onder begeleiding van ouders, begeleiders en vrijwilligers werden ze om 10.30 uur hartelijk ontvangen door de organisatoren van dit evenement.
Door de grote opkomst ontstond een lange rij. Eenmaal binnen volgt een warm onthaal van, Arijan van Bavel, eigenaar van het park, en bekend van televisie. Initiatiefnemer van deze dag is Stichting Goal, onder aanvoering van Paul Geelen. Deze stichting wil met hulp van sponsoren uit het bedrijfsleven activiteiten organiseren voor cliënten van de zorgcentra. “In de toekomst willen we dit soort bijeenkomsten ook voor andere doelgroepen organiseren. We hebben gemerkt dat bijvoorbeeld bij ouderen ook behoefte is aan gezamenlijke activiteiten, maar vaak ontbreekt het organisaties aan financiële middelen en mankracht om zoiets te organiseren. Wij hebben een groot netwerk van ondernemers en sponsoren. Je ziet trouwens steeds meer dat ondernemers een bijdrage leveren aan sociale evenementen. Medewerkers van die ondernemingen helpen zelf mee bij de activiteiten. Het is een nieuwe vorm van teambuilding.”
Voor vrijdag had men de (financiële) hulp ingeroepen van leden van de Ronde Tafel uit Losser. Dit is een groep van zo’n 25 tot 40 mannen, in doorsnee ondernemer. Jos Hovestad, één van de leden, vertelt dat met de opbrengst van de actie Dirty for Charity en aansluitend een veiling op de Losserhof, financiële middelen zijn ingezameld. “Hiermee hebben we het park afgehuurd en de hapjes en de drankjes kunnen bekostigen. Vandaag staan we als vrijwilliger bij de attracties. Stichting Goal regelt de bussen, het vervoer, de posters voor deze dag en fungeert als tussenpersoon voor de Twentse Zorgcentra.”
Op het park zijn bezoekers vanuit diverse zorglocaties aanwezig. Er zijn groepen van de Twentse Zorgcentra, zoals De Losserhof, ’t Bouwhuis, De Baalderborg en de Colckhof. Ook cliënten van Aveleijn en de J.P. van der Bent stichting zijn aanwezig. We spreken Mirjam Leus. Ze zit in de clusterraad van de Regionale Cliëntenraad Almelo en is hier vandaag als begeleidster van haar zus Tineke die op de Colckhof woont. “Ik beschouw dit als onze zussendag. Tineke zit in een rolstoel en kan niet in de attracties. Dat maakt ook niet uit. Ze houdt ervan naar mensen te kijken. Hier op het terras ziet ze veel.”
Naast haar zit Ellen. Ellen is al 11 jaar vrijwilligster op De Colckhof en persoonlijk begeleidster van Tineke. Aanvankelijk wilde ze vrijwilligerswerk gaan doen op een dierenasiel, toen ze in de vrijwilligers vacaturebank de vacature van activiteitenbegeleidster zag staan. “Ik kon een bewoner kiezen uit een map met foto’s. Ik zag de foto van Tineke en dacht meteen “haar wil ik begeleiden”. Ik heb nu een drukke baan in de Ouderenzorg en ben ook moeder. Toch blijf ik Tineke bezoeken, want ze maakt deel uit van mijn leven.”
Ook spreken we Esmeralda, een jongere bewoonster van locatie ’t Bouwhuis. “Ik ben al in enkele attracties geweest, sommige vond ik wel een beetje eng. Ik kwam zojuist een vriendin tegen waarmee ik lekker heb bijgekletst”. Begeleider Robert vertelt dat Esmeralda bijna nooit een activiteit aan zich voorbij laat gaan. Ze is heeft een lichte verstandelijke handicap, dat maakt dat ze goed kan deelnemen aan bijna alle activiteiten.
Naast groepen zijn er ook gezinnen. We spreken een moeder aan, die met haar man en zoontje van 6 jaar op het park aanwezig is. “Onze zoon heeft een verstandelijke handicap, maar dat kun je niet aan hem zien. Op zijn derde merkten we dat zijn ontwikkeling langzamer verliep dan bij andere kinderen. Buitenstaanders begrijpen dat niet zo goed. Ze denken dat het vanzelf wel goed komt met de ontwikkeling. Eerst ging hij naar de dagbegeleiding bij de J.P. van de Bent stichting, die jongeren met een verstandelijke en/of meervoudige handicap die thuis wonen begeleidt. Nu zit hij op passend onderwijs. Hoe en of hij zich blijft ontwikkelen weten we niet. We hebben dat moeten accepteren. Dit is een heel leuk uitje voor hem.”
Ook spreken we Sandra, van Kinderdagopvang “De Iemenkorf”, onderdeel van de Twentse Zorgcentra. Ze vertelt dat ze leidster is op “De Giraf”. “Onze afdeling biedt jongeren met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke en/of meervoudige beperking belevingsgerichte zorg. Dit doen we met activiteiten gericht op zien, horen en tastbare dingen. Bijna alle jongeren uit dit groepje zitten in een rolstoel. We begeleiden hen hier één op een. We steken “letterlijk onze nek uit”, grapt één van de begeleiders. Als we vragen of ze als groep op de foto willen, zegt Sandra: “Normaal gesproken beschermen we de privacy van onze cliënten, maar één groepsfoto is goed!”
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|