De Bornse Pinksterbruidjes dansen weer op het Dorsetplein
BORNE - De prachtige zingende en dansende Pinksterbruidjes zijn ook dit jaar weer in Borne te bewonderen. Dit traditionele evenement wordt georganiseerd door de Stichting “Folkloregroep Borne” samen met scoutinggroep “St. Stephanus Martina”. Vanuit verschillende wijken in Borne trekken vanaf 10.30 uur groepen meisjes van vijf jaar en ouder dansend en zingend als Pinksterbruidjes naar het centrum.
Het vindt plaats op 1e Pinksterdag. Om 13:00 uur wordt dit jaar weer op het mooie Dorsetplein gedanst.
Voor de Bornse meisjes vanaf 5 jaar zelf, is het een hele eer om als Pinksterbruidje mee te mogen doen. Helemaal trots lopen ze vanaf 10:30 uur in groepjes van 10 tot 15 meisjes door de wijken van Borne en zingen ze de liedjes zo hard ze kunnen, zodat niemand dit mooie gebeuren zal ontgaan.
Ze zingen hierbij: “Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan, geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat."
Elk groepje heeft een ‘Rosa’ in haar midden. Zij heeft een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. Telkens stoppen ze even om bij iedereen aan te bellen. Ze wachten tot de mensen naar buiten zijn gekomen en laten dan hun dansje zien, waarvoor ze dan met snoep, fruit of geld beloond worden. Ze zingen hierbij: “Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed.
Rosa wil je dansen, dansen, dansen, Rosa wil je dansen, dansen, jawel.”
In de volgende coupletten wordt Rosa gevraagd om: te kiezen, knielen, kronen, opstaan en dansen.
Als alle groepen om 13:00 uur aankomen op het Dorsetplein, herhaalt zich hier de hele ceremonie onder begeleiding van een accordeonist. Wel honderd Pinksterbruidjes dansen nu samen in een hele grote kring. Hier wordt gedanst onder de grote Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. Bij de laatste dans mogen kinderen uit het publiek ook meedansen. De “Fanfare en Malletband Gregorius” uit Hertme is hier ook aanwezig. Zij brengen vanaf 11:30 uur tijdens het wachten op de komst van de Pinksterbruidjes prachtige muziek ten gehore.
Ontstaan
Er bestaan aan aantal lezingen over de oorsprong van de Pinksterbruidjes:
• Een herinnering aan de Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten;
• Het verdrijven van de demonen die kou en narigheid brachten in de winter;
• Het afsmeken van goed weer voor de (meestal met Pinksteren bloeiende) rogge;
• Het vieren van de overwinning van de zon op de duisternis;
• De Christelijke kerken herdenken op deze dag de neerdaling van de Heilige Geest.
Het feest van de Pinksterbruid of Pinksterbloem behoort in Noord-Europa tot de volksgebruiken rond het Pinksterfeest, die samenvalt met de oude mei- of lentefeesten, waarbij de goden om vruchtbaar-heid voor het land wordt gesmeekt. Binnen de heidense traditie werd tijdens dit feest het mooiste meisje door de jongelingen van het dorp of de buurt tot Pinksterbruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde een nieuw begin. De uitgeblazen eieren aan de Pinksterkroon zijn een symbool van nieuw leven.
Voor meer informatie en leuke beelden: www.folkloregroepborne.nl
Voor alle meisjes uit Borne vanaf 5 jaar: lijkt het jou ook leuk om mee te doen? Geef je dan voor 4 juni op via de website www.folkloregroepborne.nl en kom op 7 juni om 10.00 uur naar de speelplaats van Basisschool “De Esch” aan de Oude Almeloseweg 12 om te oefenen. Je bent van harte welkom!
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|