Fundament en Eenzaamheid

‘Met het gevoel van eenzaamheid dat ik heb gehad kan ik jongeren nu verder helpen.’Joyce Hollander – Jongerencoach

LOSSER - Sinds November 2021 is het jongerenwerk van Fundament gestart met Join Us. Een keer per twee weken komt een groep jongeren bijeen bij de Kiekerskaamp om samen leuke activiteiten te doen en te oefenen met sociale vaardigheden.

Joyce Hollander, jongerencoach bij Fundament, is een van de vaste begeleiders van de groep jongeren die Join Us bezoekt. De groep in Losser bestaat uit jongeren tussen de 12 en 15 jaar die net iets meer ondersteuning nodig hebben bij het vinden van sociale contacten. ‘Dat kan zijn omdat ze die contacten niet hebben in hun omgeving of omdat ze niet in staat zijn die contacten te leggen, de sociale vaardigheden daarin missen’, vertelt Joyce. ‘Vaak zie je dat die jongeren een gevoel van eenzaamheid ervaren. Maar het woord eenzaamheid willen wij zoveel mogelijk buiten beschouwing laten. De jeugd vindt dit al snel zielig klinken en daardoor krijgt het een hele grote lading. Natuurlijk is het ook heel heftig als iemand een gevoel van eenzaamheid ervaart, maar als je die stempel erop drukt vinden jongeren het nog moeilijker om daarmee naar buiten te komen. Wij zien het meer als een groep mensen die wij helpen om vrienden te maken, om in contact te komen met anderen en daarin bieden wij ondersteuning.’

Veel eenzaamheid onder jongeren
Ondanks dat veel jongeren in één van de dorpen in de gemeente Losser opgroeien en elkaar vaak al van jongs af aan kennen, is het gevoel eenzaamheid onder jongeren toch vrij groot. Marieke en Ron (collega’s Jongerenwerk red.) hebben een onderzoek gedaan  naar eenzaamheid onder de jeugd op het Twents Carmel College in Losser en daaruit kwam naar voren dat deze cijfers hoog liggen. Toch is de groep die de bijeenkomsten van Join Us bezoekt nog niet zo groot. ‘Dat is ook wat wij lastig vinden. Ondanks het feit dat veel jongeren een gevoel van eenzaamheid ervaren, is de groep die de bijeenkomsten bezoek nog klein. Hieruit blijkt wel dat de drempel heel hoog is om te praten over dit gevoel of om hiermee is iets te gaan doen’, zegt Joyce.

Om ook de jongeren te bereiken die niet durven of doen, maar wel met die gevoelens van eenzaamheid rond lopen, proberen de jongerencoaches zoveel mogelijk om het taboe rondom eenzaamheid weg te nemen. ‘Op dit moment werkt het het beste om 1 op 1 met de jongere hierover in gesprek te gaan. Als wij een jongere alleen zien staan, bijvoorbeeld op het schoolplein, lopen we ernaar toe en vragen we of er iets is of dat er iets speelt. We merken dat dan de drempel lager wordt om met ons in gesprek te gaan. Dan staan er geen anderen omheen en durven ze vaak wat meer te vertellen’, aldus Joyce.

Omdat het intensief en tijdrovend is om jongeren 1 op 1 te benaderen denk Joyce dat ze op korte termijn niet heel veel meer aanmeldingen krijgen voor Join Us. ‘Natuurlijk hebben we het liefste een groep van 10 jongeren want dan kunnen ze die sociale vaardigheden nog beter met elkaar oefenen. Maar je merkt nu wel, we hebben nu een groep van 4 jongeren, dat zij echt aan elkaar beginnen te wennen en dat er steeds meer vertrouwen ontstaat binnen de groep. Ze durven open te zijn en met elkaar over bepaalde problemen te praten. Wanneer er iedere week nieuwe deelnemers op de stoep staan blijf je zoeken naar dat vertrouwen in elkaar.’

Bijeenkomsten Join Us
De bijeenkomsten van Join Us vinden 1 keer per twee weken plaats. De avonden beginnen vaak met een kopje koffie of thee en wordt er gevraagd hoe het met iedereen is. Daarna staat er vaak een activiteit op het programma die de jongeren zelf hebben bedacht. Dat is de ene week een kookactiviteit en de andere keer doen ze de hele avond spelletjes of kijken ze samen een voetbalwedstrijd.

‘Als jongerencoach ben ik aanwezig bij deze avonden om een beetje sturing te geven. Nu deze groep langer bij elkaar komt, merk ik dat ik steeds meer een stapje terug kan doen. Daarnaast ondersteun ik de jongeren bij challenges. Bij Join Us krijgen de deelnemers de opdracht een doel voor zichzelf te stellen waar ze aan willen werken gedurende de periode dat ze bij ons komen. Ik ondersteun de jongeren om dat doel te bereiken. Ik vraag hoe het is gegaan, waar ze tegenaan lopen of ze nog ergens hulp bij nodig hebben’, vertelt joyce.

Hoe lang jongeren bij Join Us  zijn is per persoon verschillend. De groep in Losser heeft nog geen ervaring met uitstromers omdat zij nog niet zolang bezig zijn. Maar het is niet zo dat wanneer een jongere zijn of haar doel bereikt heeft, het traject dan ook meteen stopt. ‘Van andere groepen in de omgeving horen wij dat het heel erg verschilt hoe lang jongeren blijven. Soms is het na een half jaar goed maar anderen blijven een jaar tot anderhalf jaar.’

Betere sociale vaardigheden
‘Het kost veel tijd, veel energie en veel investeren. Maar we bereiken er ook wat mee. Het zou mooi zijn als deze groep straks de deur uitloopt met een rugzakje vol met sociale vaardigheden en een paar nieuwe vriendschappen waar zij verder mee kunnen. En dat is ook het doel. Wanneer Join Us wegvalt moeten de deelnemers genoeg handvatten hebben om zelf door te gaan met leggen van (nieuwe) contacten’, zegt Joyce.

Natuurlijk is Join Us niet het enige middel dat de jongerencoaches gebruiken om te werken aan dat gevoel van eenzaamheid onder jongeren. Bij alle activiteiten van het jongerenwerk staat ontmoeten centraal. Er zijn sportactiviteiten, vakantie-activiteiten en specifieke activiteiten voor meiden. Al deze activiteiten zijn heel laagdrempelig en zo hopen de jongerencoaches de jongeren weer bij elkaar te brengen, vooral nu na de hele coronaperiode waarin bijna niets mogelijk was.

Stichting Join Us werd in 2018 opgericht door Jolanda van Gerwe om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken en aan te kaarten. Dat doen we door jongeren van 12 tot 30 jaar samen te brengen én te helpen sociaal sterker te worden. Join Us heeft groepen in heel Nederland waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar en 18 en 25 jaar terecht kunnen. Wil je meer weten over Join Us? Neem dan eens een kijkje op de website: www.join-us.nu

 

---


Eenzaamheid is van alle leeftijden

Eenzaamheid is een gevoel dat iedereen kan overkomen. Bij het woord eenzaamheid wordt vaak gedacht aan ouderen, maar eenzaamheid is van alle leeftijden.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen of je ervaart dat je minder sociale contacten hebt dan je zou willen. Hoe eenzaamheid voelt en wat het met je doet, is voor iedereen anders.

Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid, de meest bekende vormen zijn sociale en emotionele eenzaamheid. Waarbij sociale eenzaamheid gaat over het ontbreken van sociale contacten en emotionele eenzaamheid over het missen van bepaalde connecties/hechte band met iemand.

Een aantal activiteiten van Fundament, waaronder Join Us, zijn er voor mensen die zich eenzaam voelen. Maar alle activiteiten die aangeboden worden, van de Actieve Ontmoeting tot de handwerksoos, zijn activiteiten die het gevoel van eenzaamheid dragelijker kunnen maken.

Daarnaast staan de sociaal werkers van Fundament ook voor je klaar wanneer je over gevoelens van eenzaamheid wilt praten. Zo kunnen jongeren terecht bij de jongerenwerkers en de ouderen bij de ouderenadviseur.

Voor meer informatie over eenzaamheid kan je kijken op www.lossertegeneenzaamheid.nl op deze website vind je meer informatie over eenzaamheid, wat je kan doen als je gevoelens van eenzaamheid ervaart, voor het aanbod aan activiteiten en wat je kan doen als jij je zorgen maakt over een ander.
 

 

---

Maakdag Festival Losser

Digitale en maaktechnologieën zijn overal om ons heen, van je smart tandenborstel tot de stappenteller op je telefoon. Bezoek het makerfestival van Twente en ontdek de nieuwste technieken, creatieve uitvindingen en innovatieve maakprocessen tijdens verschillende de maakactiviteiten op de Maakdag in Losser.
Doe mee en ontdek de veelzijdige maakcultuur in Twente!


Programma Maakdag Losser:

Tijdens de Maakdag in de gemeente Losser kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met nieuwe technologieën in verschillende makerslabs:

1. MaakLab: ga aan de slag met uitdagende Maaktechnieken. Ontdek nieuwe technieken door bijvoorbeeld zelf bioplastic te maken, een ontwerp te creëer met een 3D pen of met een Make-It techniekpakketje een duurzaam huis of rotormobiel te maken.

2. RobotLab: leer programmeren met robots Cubetto, mTiny, Cozmo of Ozobot. Geef de robots via verschillende programmeertechnieken opdrachten en zet ze in beweging!

3. FilmLab: creëer je eigen film of verhaal met o.a. een 360 graden camera en stopmotion programma of stap in een virtuele wereld met een V R-bril.

4. MediaLab: bezoek de digitale speeltuin en beleef de interactieve installaties van creatieve professionele makers.

Kom spelen met de digitale kunstwerken en dompel je onder in nieuwe ervaringen.

5. KennisLab: maak kennis met wat Twente als innovatieve Maakregio allemaal te bieden heeft. Professionals van (lokale) bedrijven of onderwijsinstellingen laten je zien en ervaren hoe maaktechnieken worden gebruikt in hun werksituatie. Welke technieken en maakprocessen kom je tegen bij o.a. Aeronamic, Dura Vermeer of Saxion?


Maakdag Losser:
Wanneer: Donderdag 12 mei
Tijd: 12.30 – 16.30 uur
Locatie: Steenfabriek de Werklust, Oldenzaalsestraat 100 Losser

De Maakdag is gratis toegankelijk en voor alle leeftijden zijn er leuke activiteiten.

Zie ook www.fundamentlosser.nl

www.lossermagazine.nl

 

#fundamentlosser #eenzaamheid #welzijn #educatie #zorg #maakdag #jongeren #ouderen #losser #twente
 

 
 

Weer / Social media
Fotoreportage             Videoreportage

Nieuws

Twentejournaal UitAgenda
Straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ Luttenberg
24-06-2022 11:53
Twentejournaal Sport
Koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen
23-06-2022 19:51
Twentejournaal UitAgenda
Vrienden van NiX presenteert Zondag 26 Juni: Greyhounds (USA)
23-06-2022 19:44
Twentejournaal UitAgenda
Ribs en Polkas bij de Eschländerkapel
23-06-2022 19:28

Meer lezen

Twentejournaal Algemeen
Overijssel Overzee: slavernij-educatie in Overijssel
22-06-2022 16:31
Twentejournaal Algemeen
Inspiratiebijeenkomt Groene tuinen en straten
22-06-2022 16:01
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Kom allemaal langs tijdens de Week van de Amateurkunst!
21-06-2022 12:06
Twentejournaal Algemeen
Expositie: ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’
21-06-2022 11:48
Twentejournaal UitAgenda
Plantenexcursie rond  Wilmersberg
21-06-2022 11:41
Twentejournaal UitAgenda
Twee vernieuwende expo’s in Rijksmuseum Twenthe
21-06-2022 11:26
Twentejournaal Algemeen
Testvluchten NLR rondom Twente Airport
21-06-2022 11:16
Twentejournaal Sport
Run Bike Run Deurningen - Zaterdag 25 Juni
18-06-2022 18:38
Twentejournaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
18-06-2022 18:03
Twentejournaal UitAgenda
HENG LOOSE met o.a. Tusky, Jimmy Diamond en Bob uit Zuid
18-06-2022 13:31
Twentejournaal Algemeen
Kringloopbedrijf De Beurs jubileert!
17-06-2022 12:34
Twentejournaal Algemeen
Truckrun 2022 start bij Grolsch Veste
17-06-2022 12:07

Sport

Twentejournaal Sport
Koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen
23-06-2022 19:51
Twentejournaal Sport
Run Bike Run Deurningen - Zaterdag 25 Juni
18-06-2022 18:38

Meer lezen

Twentejournaal Sport
Juniorteam van Advendo Nederlands Kampioen twirlen
01-06-2022 13:52
Twentejournaal Sport
Weizentocht 2022 start in Deurningen
27-05-2022 12:31
Twentejournaal Sport
Zaterdag 7 mei voetbaltopper in kop derde klasse
07-05-2022 15:44
Twentejournaal Sport
Spectaculair internationaal MTB weekend in Oldenzaal
15-04-2022 12:40
Twentejournaal Sport
Brons voor Jasper Hosmar op het NK dressuur!
09-04-2022 10:40
Twentejournaal Sport
Schaatsen - Herinneringen van Henk Poelakker
04-04-2022 11:26
Twentejournaal Sport
Nog startplekken voor Triathlon Holten
01-04-2022 11:33
Twentejournaal Sport
Definitieve data Yu Man Race bekend
09-03-2022 10:56
Twentejournaal Sport
FCT De Lutt  neemt  nieuwe supportersbus in gebruik
08-03-2022 18:23
Twentejournaal Sport
Snertwandeling in Hengelo
21-02-2022 17:03

Agenda

Twentejournaal UitAgenda
Straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ Luttenberg
24-06-2022 11:53
Twentejournaal UitAgenda
Vrienden van NiX presenteert Zondag 26 Juni: Greyhounds (USA)
23-06-2022 19:44
Twentejournaal UitAgenda
Ribs en Polkas bij de Eschländerkapel
23-06-2022 19:28
Twentejournaal UitAgenda
Plantenexcursie rond  Wilmersberg
21-06-2022 11:41
Twentejournaal UitAgenda
Twee vernieuwende expo’s in Rijksmuseum Twenthe
21-06-2022 11:26

Meer lezen

Twentejournaal UitAgenda
HENG LOOSE met o.a. Tusky, Jimmy Diamond en Bob uit Zuid
18-06-2022 13:31
Twentejournaal UitAgenda
Tubbergse Molenfietsdag
11-06-2022 12:12
Twentejournaal UitAgenda
Wandelsport Haarle organiseert de Sallandse Heuveltocht
10-06-2022 12:37
Twentejournaal UitAgenda
Zomerse Sottobosco Salon in Rijksmuseum Twenthe
08-06-2022 17:03
Twentejournaal UitAgenda
Stadswandeling Hengelo
01-06-2022 11:02
Twentejournaal UitAgenda
KunstenLandschaproute Lonneker met Pinksteren
01-06-2022 10:20
Twentejournaal UitAgenda
Vrijdag 3 juni Nacht van Hengelo
31-05-2022 11:38
Twentejournaal UitAgenda
Vliegveld Twenthe: decor voor een lichtvoetige opera
31-05-2022 11:18
Twentejournaal UitAgenda
Auto-Rodeo Luttenberg
27-05-2022 12:38
Twentejournaal UitAgenda
Gratis BAM! Festival pakt groots uit met extra Tribute avond
27-05-2022 11:47
Twentejournaal UitAgenda
Akkerhus Hemelvaartsdag fietstocht
25-05-2022 19:56
Twentejournaal UitAgenda
Dauwtrappen met ’t Semper
25-05-2022 19:30
Twentejournaal UitAgenda
Het Nederlands Blazers Ensemble speelt  Vier letzte Lieder
25-05-2022 17:00
Twentejournaal UitAgenda
Food & Film Festival: Stoer Voer
25-05-2022 16:13
Twentejournaal UitAgenda
Wandeling ‘Bronnen en beken’
25-05-2022 15:34

112

Twentejournaal Video
Camera in beeld
31-03-2016 09:27
Twentejournaal Video
De Babbeltruc
08-09-2015 15:51
Twentejournaal Video
Grote brand in schuur met biggen Ootmarsum
03-07-2015 09:06
Twentejournaal Video
Verhoogd risico op natuurbrand
02-07-2015 15:08
Twentejournaal Video
Politiebericht Hellendoorn
18-06-2015 16:44

Meer lezen

Twentejournaal Video
Veilig op vakantie
08-06-2015 14:08
Twentejournaal Video
Aangetroffen sieraden
12-01-2015 15:22
Twentejournaal Video
Politie houdt man aan voor drugsbezit
25-08-2014 12:11
Twentejournaal Video
Vrouw van paard getrokken
11-08-2014 17:01
Twentejournaal Video
Brand op bedrijventerrein in Almelo
07-08-2014 09:50
Twentejournaal Video
Diefstal paardentrailer en caravan
14-07-2014 14:09
Twentejournaal Video
Geen huis collecte van Voedselbank Hellendoorn
04-07-2014 15:43
Twentejournaal Video
Anti-inbraakcampagne: wees alert in zomerperiode
23-06-2014 15:27
Twentejournaal Video
Pas op voor Cybercrime
23-06-2014 15:24

Economie

Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Kom allemaal langs tijdens de Week van de Amateurkunst!
21-06-2022 12:06
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Fundament Techniekmaand
23-05-2022 14:33
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Korting op raamdecoratie bij Morshuis Interieurspecialisten!
10-05-2022 13:17

Meer lezen

Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Winkelcentrum Op de Brouwerij pakt uit voor moederdag
04-05-2022 13:17
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
In en rond Baarle is altijd wat te doen!
02-05-2022 16:17
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Vakantiepark Molke is het beste leerbedrijf van het jaar 2021/2022!
19-04-2022 16:09
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Fietstocht in het kader van de Dag van de Fietshelm
18-04-2022 12:43
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Wagenmans wonen tweede Paasdag geopend!
16-04-2022 10:38
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Paasaanbiedingen bij Morshuis Interieurspecialisten
09-04-2022 09:15
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Muziek maken doe je samen; 22 april Frankpop in Metropool
05-04-2022 21:36
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Makelaarskantoor Rensen wordt Reggedael makelaardij & taxaties
05-04-2022 11:43
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Nieuwe Warehousing-mogelijkheid in Twente biedt ondernemers praktisch genot
31-03-2022 14:02
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Moestuinvrouwen
21-03-2022 10:52
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Haarlese Ondernemer van het Jaar 2021
21-03-2022 10:37
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Het VUUR van de Meester - Bas Meester: ‘Koffiezetten is een vak apart’
02-03-2022 15:32
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Werk aan een gezonde levensstijl met ZZP Hof van Twente
16-02-2022 16:35
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Een slim gokje: open casinomarkt legt de macht in handen van de speler
08-02-2022 16:01
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
CO2-afvang-installatie van Twence in Hengelo is voorbeeld voor Nederland
20-12-2021 19:05

Toerisme

Twentejournaal Toerist
Informatieve Natura 2000-excursie door het Aamsveen
17-05-2022 17:59
Twentejournaal Toerist
Wandelen in het spoor van Stork
30-12-2018 13:06
Twentejournaal Toerist
VVV wandel- en fietstochten met lokale gids
09-07-2018 12:13
Twentejournaal Toerist
Nieuwe tentoonstellingen bij Kunstvereniging Diepenheim
27-06-2018 13:59

Meer lezen

Twentejournaal Toerist
Bezoek de Lonneker Molen
31-07-2017 11:24
Twentejournaal Toerist
Pilot dagje uit “De andere kant van de IJssel”
05-07-2017 16:04
Twentejournaal Toerist
een mooi museum in Hengelo
01-03-2017 18:09
Twentejournaal Toerist
Go-Kids laat kinderen fantaseren over Het Nieuwe Dagje Uit
28-02-2017 22:26
Twentejournaal Toerist
BoesCabaal Carnavalsfestival
24-01-2017 10:30
Twentejournaal Toerist
Laat je betoveren door de natuur
08-10-2014 10:10
Twentejournaal Toerist
Boeiende verhalen over één van de mooiste natuurgebieden
08-10-2014 09:56
Twentejournaal Toerist
Erve Kraesgenberg zoekt bestuursleden
06-10-2014 09:39
Twentejournaal Toerist
Royals Verzamelbeurs op 11 oktober in Nijverdal
30-09-2014 12:38
Twentejournaal Toerist
Herfstvakantie op de Holterberg
29-09-2014 11:27
Twentejournaal Toerist
Spectaculaire crashes en gigantische Monster-Trucks
24-09-2014 13:42
Twentejournaal Toerist
Aftrap Open Monumentendag in Haarle 
31-08-2014 15:55
Twentejournaal Toerist
Open Monumentendag in de gemeente Losser
31-08-2014 15:30
Twentejournaal Toerist
Fietstocht voor alleengaanden
28-08-2014 11:17

Overig

Twentejournaal Algemeen
Overijssel Overzee: slavernij-educatie in Overijssel
22-06-2022 16:31
Twentejournaal Algemeen
Inspiratiebijeenkomt Groene tuinen en straten
22-06-2022 16:01
Twentejournaal Algemeen
Expositie: ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’
21-06-2022 11:48
Twentejournaal Algemeen
Testvluchten NLR rondom Twente Airport
21-06-2022 11:16

Meer lezen

Twentejournaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
18-06-2022 18:03
Twentejournaal Algemeen
Kringloopbedrijf De Beurs jubileert!
17-06-2022 12:34
Twentejournaal Algemeen
Truckrun 2022 start bij Grolsch Veste
17-06-2022 12:07
Twentejournaal Algemeen
Alzheimer Café Losser
14-06-2022 10:10
Twentejournaal Algemeen
Promotiedag G-skeeleren bij SSV Rijssen
11-06-2022 11:38
Twentejournaal Algemeen
FcTwente Thuistenue 22-23 - Rewrite History- gepresenteerd
11-06-2022 11:27
Twentejournaal Algemeen
JMZ Kamp voor jonge mantelzorgers
11-06-2022 11:06
Twentejournaal Algemeen
Extra vakantiegezinnen gezocht
08-06-2022 20:58
Twentejournaal Algemeen
Officiële opening woningen Den Alerdinck
08-06-2022 17:17
Twentejournaal Algemeen
Ga mee ‘OpStap in Beerze’
07-06-2022 16:48
Twentejournaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
07-06-2022 16:20
Twentejournaal Algemeen
Het weer in Twente: Warmer maar wisselvallig
02-06-2022 20:58
Twentejournaal Algemeen
Duofiets voor mensen met hersenletsel
02-06-2022 16:37

Fotoreportage

Videoreportage

Twentejournaal
Oldenzaalsestraat 232
7557 GC Hengelo
Tel: 074-259 66 33
K.v.K. 06084173
Redactie
Advertenties
Bezorgklachten
Copyright