Fietstocht om aandacht te vragen voor hersenletsel
ENSCHEDE - Op zaterdag 17 september organiseert Mirjam Klaver een fietstocht door en rondom Enschede om aandacht te vragen voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
NAH is nog relatief onbekend en daar wil Mirjam verandering in brengen. Ze heeft zelf namelijk ook NAH. Dankzij het behandelprogramma Hersenz dat zij volgde kan zij beter met haar hersenletsel omgaan. En dat gunt zij anderen ook.
Fietsen geeft energie en kracht
Mirjam stippelt een mooie fietstocht uit door Enschede en omgeving voor zowel racefietsen (100 km), mountainbikers, gravelbikers (beiden 60 km) en stadsfietsen (30 km). Meedoen kan door middel van een donatie. De opbrengsten gaan naar de behandellocatie aan de Roessinghsbleekweg zodat zij nieuwe hulpmiddelen voor fysieke trainingsdoeleinden kunnen aanschaffen.
Mirjam: “Tijdens de behandeling heb ik zoveel geleerd. Over mezelf, over mijn hersenletsel en hoe ik kan denken in mogelijkheden. En zo begon ik met fietsen. Ik had nooit gedacht dat ik nog kon sporten. Fietsen geeft mij zoveel energie en kracht dat ik soms bijna even mijn beperking vergeet”. De keus om met een fietstocht aandacht te vragen voor NAH was daarom snel gemaakt.
Onzichtbare gevolgen
Mirjam liep hersenletsel op door een zware epileptische aanval in 2013, waarbij ze met haar hoofd op een stenen vloer viel. Met alle gevolgen van dien. “Een hersentumor bleek de oorzaak te zijn”, vertelt Mirjam. Na een intensief revalidatietraject bleef ze klachten houden. “Thuis liep ik erg vast. Ik ben namelijk snel moe, heb last van overprikkeling en heb concentratieproblemen: allemaal onzichtbare gevolgen. Dat is niet alleen voor mezelf lastig, maar ook voor de mensen om mij heen. Want je ziet het niet aan de buitenkant. Advies en ondersteuning op dat vlak was dan ook zeer welkom.”
Over niet-aangeboren hersenletsel
Circa 650.000 mensen in Nederland hebben hersenletsel. Daar komen jaarlijks 130.000 mensen bij. De gevolgen lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan moeite met praten of uitval van lichaamsfuncties. Maar het zijn vooral de onzichtbare gevolgen die onbekend zijn. Zoals ongeremdheid, minder initiatief nemen, snel moe en last van overprikkeling. Het behandelprogramma Hersenz is een landelijke methode en leert mensen met NAH en hun naasten om te gaan met alle veranderingen.
Zie ook www.interaktcontour.nlevenementensponsorfietstocht-nah-enschede
#fietstocht #hersenletsel #nah #energie #kracht #sponsorfietstocht #mtb #gravelbike #racefiets #stadsfiets #enschede #twente
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|