Werkzaamheden langs de Haersingel
HELLENDOORN - Langs de Haersingel wordt in opdracht van Landschap Overijssel werkzaamheden uitgevoerd.
Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van veiligheid rondom rasters. Ook zijn er enkele soorten die de overhand dreigen te krijgen in de huidige beplanting. Deze soorten worden teruggezet zodat andere soorten meer kans krijgen om te groeien en bloeien. Het is mogelijk dat er enige overlast ontstaat op de ATB-route aan de Haersingel, we proberen dat wel tot een minimum te beperken. We hopen met de werkzaamheden ook een betere leefomgeving te creëren voor vogels, kleine zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën.
Zagen in beplantingen
Op verschillende plekken in het Reggedal wordt gezaagd in de aanwezige beplanting. Zo ook langs de Haersingel bij Hellendoorn. Er groeit beplanting tegen het raster, hierdoor komt er minder stroom op het raster te staan. Dit kan resulteren in een onveilige situatie, omdat vee dan kan uitbreken en op de openbare weg belandt. Dit willen we voorkomen.
In deze beplantingen zijn enkele soorten die de overhand dreigen te krijgen. Deze snelle groeiers, zoals zwarte els en wilg, worden afgezet tot op maaiveld. Zij lopen volgend jaar weer uit. De andere in de beplanting aanwezige soorten als meidoorn, zwarte bes en Gelderse Roos, krijgen meer licht en lucht en zullen beter groeien en bloeien.
Op een enkele locatie langs de Haersingel wordt beplanting teruggezet tot hakhout, dit betreft vooral beplantingen met zwarte els. De bomen van circa 8 jaar oud worden tot ongeveer 30 cm boven de grond afgezet. Volgend jaar lopen de stobben weer uit. Hierdoor wordt een, nu open en saai, bosje weer dicht: daarmee creëren we een mooie schuilgelegenheid en broedplek voor vele vogels.
ATB-route
Tussen en langs de beplanting aan de Haersingel ligt een ATB-route. Door de werkzaamheden krijgen de ATB-ers meer zicht en ruimte en droogt ‘de track’ sneller op waardoor de route beter begaanbaar blijft. Het is mogelijk dat ATB-ers tijdelijk enige hinder ondervinden, maar dat proberen we tot een minimum te beperken. Vrijkomend materiaal wordt, waar mogelijk, ter plaatse in rillen verwerkt. Onder andere kevers en wilde bijen profiteren van de schimmels die ontstaan in de ril. Diverse soorten vlinders leggen er eitjes in. Voor vogels (heggenmus, winterkoninkje), muizen (spits- en bosmuis), egels, wezeltjes is het een prima plek om voedsel te vinden en te schuilen. Het bied ook een schuilplaats of een plek om te overwinteren voor amfibieën en reptielen zoals de hazelworm. We voeren dus zo weinig mogelijk hout en takken af: alleen daar waar het niet anders kan in verband met de beperkte ruimte.
Zie ook www.hellendoornmagazine.nl
#werkzaamheden #snoeien #wintersnoei #haersingel #kruidenwijk #hulsen #atb #mtb #atbroute #begaanbaar #vogels #planten #schimmels #hinder #natuur #hellendoorn #twente
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|