Patent voor innovatieve kartonnen, eikenprocessierupsval van B-Team
TWENTE - Milieuvriendelijk, eenvoudig en goedkoop eikenprocessierupsen verwijderen.
Eikenprocessierupsen zijn meer en meer een ware plaag en zelfs gevaar voor mens en dier. Bestrijding is tot nu toe lastig, tijdrovend en vooral erg kostbaar. Voor eigenaren en beheerders van bos, bomen en openbaar groen die de eikenprocessierups grondig en betaalbaar te lijf willen, is er nu de innovatieve kartonnen, lijmvrije eikenprocessierupsval. Deze maakt bestrijding van de rupsen ook nog eens milieuvriendelijk.
De kartonnen eikenprocessierupsval is een vinding van Hennie Potze van B-Team Preventie en Bestrijding. Met dertig jaar ervaring in insectenbestrijding ging Potze op zoek naar een eenvoudige en goedkope oplossing voor het eikenprocessierupsenprobleem.
De rupsen zijn een probleem omdat zij gezondheidsrisico’s veroorzaken bij mens en dier. “Elke rups heeft na de derde verpopping zo’n zevenhonderdduizend haartjes die het bij stress-situaties afschiet. De haartjes zorgen bij mensen voor jeukende huid en gevaar bij het inademen, wat wordt verergerd door de weerhaakjes aan de haartjes”, vertelt Potze. “Een dierenarts vertelde dat de haartjes ook gevaarlijk kunnen zijn voor dieren die van de grond eten of eraan snuffelen zoals honden, paarden en koeien. De haartjes kunnen vast in de tongen gaan zitten en dat is niet zonder gevaar.”
Bestrijding processierupsen
Particulieren, overheden, bedrijven en bosbeheerders worstelen al jaren met manieren om processierupsen te bestrijden. Dat is in de praktijk nogal problematisch. Opruimteams werken met hoogwerkers en speciale zuigers en gifspuiten, een kostbare, tijdrovende klus. Bovendien levert dit veel ‘bijvangsten’ op van ongevaarlijke dieren, wat uiteraard bijzonder onwenselijk is. Er is in het verleden een lijmval geprobeerd. Daarmee stierven vogels en vleermuizen echter een langzame doodl. De overheid verbood daarom logischerwijs deze val. Bestrijding met gif is evenmin een optie, aangezien rupseneters als koolmezen het gif dan ook binnenkrijgen.
Gepatenteerde val
Potze ontdekte dat ze processierupsen worden genoemd omdat ze - als een bij een echte processie - van boven naar beneden achter elkaar aan over de hele boom bewegen. In de tweede plaats ontdekte hij dat ze een vaste ‘uitvalsbasis’ hebben, waar ze collectief nesten bouwen om te gaan verpoppen. Die uitvalsbasis is vaak een plek in de luwte. Met die kennis ging hij aan de slag.
Het resultaat is een gepatenteerde kartonnen constructie die door twee personen eenvoudig aan een boom vast te maken is. Dat gebeurt op ooghoogte, er is dus geen hoogwerker nodig. De kartonnen val is zo geconstrueerd dat de rupsen er de beschutting vinden die ze zoeken voor het bouwen van hun nest. “Het controleren of het nest klaar is, is heel eenvoudig. Dat kan door een plakbandje aan de buitenzijde open te snijden. Zit er een nest in, dan kan deze ingespoten worden met een milieuvriendelijke substantie in een bijgeleverde spuitbus. Dit voorkomt dat er haartjes vrijkomen bij het verwijderen van de gevulde val”, vertelt Potze.
Na het verwijderen kan de val in zijn geheel in de bijgeleverde, eenvoudig af te sluiten papieren zak waarmee worden gestopt. De zakken met de gevulde vallen met rupsen erin kunnen worden aangeleverd bij gespecialiseerde vernietigingsbedrijven. Informatie hierover levert B-Team aan bij de bestelde vallen.
Kijk voor meer informatie en het bestellen van eikenprocessierupsvallen op www.bestrijdingprocessierups.nl
Foto: Jan Johan ten Have
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|