Infopagina FundamentLosser: Losser tegen Eenzaamheid

LOSSER - De maand september staat in de gemeente Losser in het teken van eenzaamheid. Samen met de gemeente en partners wil Fundament in deze maand meer aandacht vragen voor eenzaamheid onder inwoners van de gemeente. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, en heeft behoefte aan sociaal contact. Zo is het leven. Als dit te vaak voorkomt vormt eenzaamheid een probleem. Gevoelens van eenzaamheid leiden op langere termijn vaak tot veel meer klachten. Hoog tijd om hier volop aandacht voor te hebben!

 

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is van 28 september tot en met 4 oktober. Het thema is: ‘Kom Erbij’. In deze week heeft Fundament verschillende activiteiten georganiseerd waar inwoners van de gemeente Losser vrijblijvend aan deel kunnen nemen.

 

Zo kun je terecht bij de Kiekerskaamp voor een kop koffie, een spelletje of een goed gesprek en maakt Samen Actief een mooie tocht in een huifkar door de omgeving van Losser. Op donderdag 5 oktober viert de Culturele Ontmoeting hun éénjarig bestaan met een voorleeslunch bij Erve Kraesgenberg. Burgermeester Cia Kroon zal deze feestelijke bijeenkomst bijwonen en het Nationale Voorleeslunchverhaal geschreven door Ronald Giphart voorlezen.

 

Voor iedereen is er iets te doen! Heb je wel zin in een uitstapje en/of behoefte aan samen zijn met andere inwoners van de gemeente Losser? Hieronder vind je alle informatie over de geplande activiteiten. Heb je vragen? Wacht dan niet en neem contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 053-5369400 of stuur een mailtje naar info@fundamentlosser.nl.

 

Het volledige programma van de week tegen eenzaamheid vind je op onze website: www.lossertegeneenzaamheid.nl

 

 

Eenzaamheid, zullen we dat sámen oppakken?

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich vaak eenzaam. Dat gevoel zie je niet aan de buitenkant en kan per persoon verschillen. Negatieve gedachten kunnen overgaan in gevoelens van eenzaamheid. Dit kan iedereen overkomen. Dikke kans dat het ook in jouw omgeving voorkomt of misschien heb je zelfs soms gevoelens van eenzaamheid. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Of iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart, zie je vaak niet aan de buitenkant. Iemand kan een heel druk sociaal leven hebben, en zich toch eenzaam voelen.

Wat kun jij doen?
Als je ziet dat iemand in jouw omgeving worstelt met iets in zijn of haar leven, wacht dan niet af. Begin het gesprek. Een simpele ’Hoe gaat het met je?’ kan al veel voor iemand betekenen. Neem de tijd en stel je open, eerlijk en nieuwsgierig op. Geef geen mening, advies of oplossing, maar luister naar die persoon. Blijf doorvragen en vul het verhaal niet voor de ander in. Luisteren en er zijn voor iemand kan veel betekenen.

Een kopje koffie drinken, een gesprekje in de supermarkt of samen met iemand de hond uitlaten. Er voor iemand zijn kan al in een klein gebaar zitten. Zomaar een kaartje sturen of iemand helpen bij het koken of tuinieren. Samen iets doen verbindt en dat werkt beide kanten op.

 

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Je kunt dat niet voor een ander oplossen, maar het gesprek aangaan is een goed begin. Wil je meer lezen over wat jij kunt doen? Je vindt veel tips op de website www.eentegeneenzaamheid.nl

 

======================

Wat kun je doen als je soms eenzame gevoelens hebt?
Er worstelen veel mensen met deze gevoelens. Bespreek je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Er zijn ook organisaties die je kunnen ondersteunen. Op de website www.lossertegeneenzaamheid.nl vind je meer informatie.

Fundament organiseert diverse activiteiten waar je vrij aan kunt deelnemen, kom een keer langs bij een activiteit of neem contact op als je meer wilt weten.

Misschien is er wel een ervaren vrijwilliger die als maatje ingezet kunnen worden. Heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor, dan kun je de Luisterlijn bellen 074 - 255 25 55

Wij staan samen met jou en voor jou klaar!

======================

 

Samen Actief

Samen iets ondernemen is leuker dan alleen.

Op elke eerste woensdag van de maand komen enthousiaste deelnemers bij elkaar om elkaar te leren kennen en samen activiteiten te bedenken. Het is bewezen dat samen activiteiten ondernemen niet alleen leuker is, maar ook bijdraagt aan een gezonder en energieker leven.

Van theateravonden tot het snuffelen op de Siepelmarkt in het pittoreske Ootmarsum. We hebben zelfs de electrokar genomen om door het uitgestrekte Luttezand te rijden, waar we op plekken kwamen waar we nog niet eerder waren geweest.

"We bedenken iedere keer weer andere activiteiten. Samen op pad gaan is gezellig, alleen ga je niet zo snel naar een theater toe" zegt een deelneemster.

Of je nu alleenstaand bent, een stel of een paar vrienden, er is altijd plaats voor meer levensgenieters. De volgende eerste woensdag van de maand wacht al op jou, de koffie staat klaar bij Fundament op de eerste verdieping in ’t Lossers Hoes.

 

Met de huifkar door Losser

In het kader van ‘Samen Actief’ en de ‘Week tegen eenzaamheid’ wordt er een huifkartocht door Losser georganiseerd. Geniet van de prachtige omgeving die Losser te bieden heeft, maar vooral van elkaars gezelschap.

 

De huifkartocht start bij ’t Lossers Hoes en duurt ongeveer 2 uur. Tijdens deze twee uur word je voorzien van een lekker kopje koffie en wat lekkers. Kosten voor de huifkartocht bedragen €5,- per persoon. Om mee te kunnen met de huifkartocht dien je je op te geven via info@fundamentlosser.nl of via 053 536 9400 want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar in de huifkar.

 

Datum: 4 oktober

Tijd: 10.30 uur

Opstappen: ’t Lossers Hoes.

 

Culturele Ontmoeting

28 september – Mandoline en gitaar orkest

Elke donderdag is er de Culturele Ontmoeting bij Erve Kraesgenberg. Tijdens deze ochtenden komen ouderen bij elkaar voor elke week een ander programma gericht op kunst, historie, muziek en/of cultuur. Donderdag 28 september staat de Culturele ontmoeting in het teken van muziek. Het Twents Mandoline en Gitaar Orkest komt de groep verblijden met klassieke en romantische klanken. Na deze sfeervolle ochtend is er de mogelijkheid om af te sluiten met een warme maaltijd (deze is optioneel).

 

Wil je meer weten over Het Twents Mandoline en Gitaar Orkest? Neem dan een kijkje op hun facebookpagina: https://www.facebook.com/orkest.tmgo en kom 28 september naar de Culturele Ontmoeting.

 

5 oktober – voorleeslunch

De Culturele Ontmoeting bestaat al weer één jaar! Donderdag 5 oktober vieren we dit graag samen met jullie! Tijdens deze bijeenkomst staat het thema eenzaamheid centraal. Nathalie Piersma leest haar zelfgeschreven gedicht voor en gaat met de deelnemers aan de slag tot het maken van een nieuw gedicht. Daarnaast komt burgermeester Cia Kroon het Nationale Voorleeslunch verhaal voorlezen en staat het vertrouwde kopje koffie/thee voor je klaar.

 

Zoals je gewend bent kun je na deze gezellige, culturele bijeenkomst napraten onder het genot van een warme maaltijd (deze is optioneel). Heb je interesse in de Culturele Ontmoeting en/of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@fundamentlosser.nl of bel 06 121 00 580.

 

De Culturele Ontmoeting vindt elke donderdag van 10:00 tot 13:00 uur plaats bij Erve Kraesgenberg.

De kosten zijn:

Entree, koffie/thee en de lezing 2,00 euro.

Entree, koffie/thee, lezing en maaltijd 5,00 euro.

 

Koffie-inloop Kiekerskaamp

Tijdens de Losserse Week tegen Eenzaamheid brengen we jong en oud samen. Op dinsdag 3 oktober 2023 bezoekt de jeugd de oudere generatie op de Kiekerskaamp om daar samen met de bezoekers spelletjes te spelen, wat lekkers te bakken en creatief bezig te zijn. Kortom, om er samen een gezellige ochtend van te maken.

 

De koffie-inloop Kiekerskaamp is een inloop-ochtend waar mensen samen kunnen komen voor een kop koffie, een gesprek en diverse activiteiten. Ontmoeten en gezelligheid staat tijdens deze ochtenden centraal. De koffie-inloop vind elke maandag-, dinsdag en vrijdagochtend van 09:30 tot 12:30 uur bij de Kiekerskaamp, Denekamperdijk 46, Losser.

 

 

Activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid

donderdag 28 september
Taalpunt “Komt erbij” – Feestelijke ontmoeting 10.00 tot 11.30 uur bij ’t Lossers Hoes

donderdag 28 september
Culturele Ontmoeting - Het Twents Mandoline en Gitaar Orkest 10.00 tot 13.00 uur bij Erve Kraesgenberg

donderdag 28 september
Vrije inloop Maaklab Losser
14.00 tot 16.00 uur bij ’t Lossers Hoes

vrijdag 29 september
Koffie-inloop – Schilderen met FC Noaber 09.30 tot 11.00 uur bij de Kiekerskaamp

maandag 2 oktober
Koffie-inloop
09.30 – 12.30 uur bij de Kiekerskaamp

Maandag t/m vrijdag
Experimenteren met de beleeftafel van de Bibliotheek 14.00 tot 16.00 uur bij ’t Lossers Hoes

dinsdag 3 oktober
Koffie-inloop – Kinderen & ouderen samen 09.30 tot 12.30 uur bij de Kiekerskaamp

woensdag 4 oktober
MamaPapacafe? – Carint Reggeland – ouderen zingen met kinderen
09.30 tot 11.30 bij ’t Lossers Hoes

woensdag 4 oktober
Samen Actief – Huifkartocht
10.30 tot 12.30 uur vertrek vanaf ’t Lossers Hoes

donderdag 5 oktober
Voorleeslunch in samenwerking met Culturele ontmoeting – 1 jarig bestaan
10.00 tot 13.00 uur bij Erve Kraesgenberg

Vrijdag 6 oktober
Koffie-inloop
09.30 – 12.30 uur bij de Kiekerskaamp

 

 

Meer informatie vind je op onze website: www.lossertegeneenzaamheid.nl

 

Zie ook www.lossermagazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs

www.losserjournaal.nl

 

#fundamentlosser #eenzaamheid #weektegendeeenzaamheid #welzijn #educatie #ouderen #bibliotheek #mamapapacafe #jongeren #huifkar #kinderen #losser #beuningen #delutte #overdinkel #glane #glanebeekhoek #twente


 

 
 

Weer / Social media
Fotoreportage             Videoreportage

Nieuws

Hengelo Algemeen
Zomeravondwandeling Aamsveen
19-06-2024 13:50
Hengelo Algemeen
Dag van het Enschedese Voetbal
15-06-2024 11:35
Hengelo Algemeen
Kunstmarkt Tuindorp
15-06-2024 10:10
Hengelo Bedrijf in Beeld
Grote belangstelling voor thuisbatterij Enschede Energie
15-06-2024 09:42
Hengelo Algemeen
Het weer in Twente: Wisselvallige periode
14-06-2024 14:13

Meer lezen

Hengelo Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
14-06-2024 14:00
Hengelo Algemeen
Cartoon EK Voetbal Haarband Memphis Depay
14-06-2024 13:24
Hengelo Algemeen
Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar
12-06-2024 07:52
Hengelo UitAgenda
Vrienden van NiX presenteert Dom Martin Trio  (IRL)
08-06-2024 10:47
Hengelo Bedrijf in Beeld
Tuindagen Bad Bentheim
07-06-2024 19:31
Hengelo Bedrijf in Beeld
Pure Energie grote winnaar van Overstappen Energie Awards 2024 
06-06-2024 21:10
Hengelo Algemeen
6 Juni Europese Verkiezingen: Wat moet u weten?
06-06-2024 16:06
Hengelo Algemeen
Het weer in Twente: Wolken en zon
31-05-2024 17:24
Hengelo Algemeen
Het nieuwe Enschede Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Hengelo Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Hengelo Algemeen
No ponies – Een éénmansrevue 
24-05-2024 16:42

Sport

Meer lezen

Agenda

Meer lezen

112

Meer lezen

Economie

Meer lezen

Toerisme

Meer lezen

Overig

Meer lezen

Fotoreportage

Videoreportage

Twentejournaal
Oldenzaalsestraat 232
7557 GC Hengelo
Tel: 074-259 66 33
K.v.K. 06084173
Redactie
Advertenties
Bezorgklachten
Copyright