Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...

Liefde voor nieuwe buren

In gesprek met Raghad, Tanisha en Yasser (Maatsch. begeleiding) “Als maatschappelijke begeleiders helpen wij statushouders als de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het

pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!”

 

De maand februari staat bij Fundament in het teken van ‘Liefde voor’. Ilona ging in gesprek met 3 collega’s die de maatschappelijke begeleiding van statushouders uit voeren.
Als maatschappelijke begeleiders helpen wij de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. Met behulp van ons en de inwoners in de gemeente Losser kunnen wij er samen voor zorgen dat zij prettig binnen de gemeente Losser kunnen wonen en hun zorgen kunnen vergeten. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!

 

 

Liefde voor Boeken

In gesprek met Erna (bibliotheek) “Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: ’Hé, dit vind ik leuk.’ Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden”

 

Erna is sinds begin vorig jaar vrijwilligster bij het Taalcafé en sinds september ook vrijwilligster bij de bibliotheek en het ontwikkelplein.

Waarom wilde je graag vrijwilligster worden bij de bibliotheek?

Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: “Hé, dit vind ik leuk.” Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en ze op weg te helpen. Dat ze met een fijn gevoel weer naar huis gaan.

Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?

Als kind was ik al gek op boeken. Elke keer las ik weer nieuwe verhalen.
Toen ik in Enschede woonde, was het door omstandigheden niet haalbaar om naar de bieb te gaan en las ik veel op de e-reader.
Nu ik in Losser woon, is het veel toegankelijker voor mij geworden en is mijn liefde voor boeken weer opgebloeid.
Nu kom ik boeken tegen in de bibliotheek die mij leuk lijken en die neem ik mee naar huis. De e-reader gebruik ik ook nog, met name tijdens de vakanties.

Heb je een lievelingsboek? Zo ja, waarom is dit een mooi boek?

Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar ik lees vooral romans. Bijvoorbeeld  de boeken van Lucinda Riley. Informatieve boeken, gezondheidsboeken of waargebeurde verhalen vind ik ook erg interessant.

Op welke manier kun jij je liefde voor boeken aan anderen doorgeven?

Ik heb kleinkinderen en wil graag hen ook de liefde voor lezen meegeven. Ik lees ze voor en we kijken samen naar de afbeeldingen. Hopelijk worden ze net zo enthousiast voor boeken als ik.
Net zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het fijn om mensen met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden. Door zelf enthousiast en open te zijn naar de mensen, hoop ik dat ze hierdoor net zo graag naar de bieb gaan als dat ik doe.

 

Liefde voor taal

In gesprek met Harry (Taalpunt) “Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië.”

 

Dienstbaarheid voor elkaar is bij het Taalpunt onder andere terug te zien in alle hardwerkende vrijwilligers, die zich wekelijks inzetten voor de deelnemers. Omdat het Taalpunt zonder vrijwilligers niet zou bestaan, willen we graag één van deze vrijwilligers in de spotlight zetten. Om daarnaast een klein kijkje in de keuken te krijgen van het vrijwilligerswerk bij het Taalpunt, is vrijwilliger Harry Gras geïnterviewd.

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger voor het Taalpunt?

Ik ben al vanaf het begin van het Taalpunt betrokken. Dat is dus vanaf 2016.

 

Wat was jouw motivatie om vrijwilliger bij het Taalpunt te worden?

Ik ben altijd docent geweest in het voortgezet onderwijs en daar heb ik met veel plezier gewerkt met jongeren. Ik vind het leuk om anderen iets te leren. Bij het Taalpunt kan ik werken met volwassenen en tegelijkertijd met taal bezig zijn.

 

Wat doe jij momenteel voor het Taalpunt?

Op dit moment geef ik taalles aan een man uit Syrië. Ook heb ik deelnemers gehad uit Turkije en Irak. Op maandag zit ik daarnaast bij het Ontwikkelplein en help ik mensen met allerlei verschillende vragen.

Wat betekent liefde voor taal voor jou?

De liefde voor taal is lastig te omschrijven… Het is meer een innerlijk gevoel.

 

Waar is jouw liefde voor taal uit ontstaan?

Lang geleden, op de middelbare school, waren mijn cijfers voor de talen altijd veel beter dan voor de andere vakken. Toen dacht ik: ‘Daar moet ik iets mee doen’. Na de PABO ben ik Duits gaan studeren. Ik heb dus altijd iets met taal gehad en gedaan.

Hoe komt jouw liefde voor taal terug bij het Taalpunt? Het geeft voldoening om mensen uit andere landen steeds beter Nederlands te horen praten en te zien schrijven. Je probeert steeds doelen te behalen, maar het lastige is dat deelnemers vaak in hun eigen omgeving wel hun eigen taal blijven spreken. Mijn tip is altijd: spreek zoveel mogelijk Nederlands, vooral bijvoorbeeld met de kinderen.

Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië. Het hebben van contact met mensen uit andere landen zorgt ook voor meer begrip. Ik ben blij dat ik deze mensen kan helpen met de taal, om ze te helpen om onderdeel te worden van onze maatschappij.

 

Liefde voor het sociale aspect

In gesprek met Peter (Automaatje) “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs of deelnemers bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend.”

 

Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.

Peter Hagenaars (58) is een vrijwilliger die je al snel als duizendpoot zou kunnen beschrijven. Op jonge leeftijd is hij om gezondheidsreden afgekeurd. Peter was jarenlang als planner van de pakketdienst werkzaam bij de post. Ooit begonnen als postbode had hij zich via de koerierspoot van de post opgewerkt tot planner.

Peter kreeg op 41 jarige leeftijd een hartstilstand en leeft sindsdien met een ICD. “In 2009 stopte ik met werken en in 2010 ben ik voor 100% afgekeurd. Na een paar weken kwamen de muren op me af en ga je nadenken over wat je nu moet gaan doen. Gelukkig vond ik vrij snel vrijwilligerswerk bij de Losserhof. Daar werd ik actief bij de omroep. We maken radio en TV. Een gave tijd, omdat we ook regelmatig contact hadden met de bewoners. Jammer dat het op gegeven moment ophield te bestaan.”

In 2018 werd Peter vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Losser. Daar is hij planner van ritten en heeft hij contacten met vrijwillige chauffeurs en deelnemers. “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Zo ook met de deelnemers. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend. Dat kan ik overigens ook weer goed loslaten. Als ik de deur achter me dicht doe is het ook klaar.”

Door de jaren heen heeft Peter van allerlei dingen gedaan bij Fundament. De klik en Tik cursus, Informatiepunt Digitale overheid, techniek activiteiten, Digisterker en dus ANWB Automaatje. Daarnaast is hij ook Evenementen verkeersregelaar.

Sinds 2 jaar woont Peter in Enschede, reden voor hem om z’n werkzaamheden bij Fundament wat af te bouwen en het ook wat dichter bij huis te zoeken. “Vanaf 1 februari start ik als gastheer in het MST. Daar ontvangen we de mensen en helpen ze voort richting de plek waar ze moeten zijn. Hiermee ontlasten we de receptie en helpen de mensen op weg.”
Met een knipoog sluit hij af; “ANWB Automaatje Losser blijf ik gewoon doen, net als de computercursussen, dus ik ben nog niet weg hoor.”

www.fundamentlosser.nl

Zie ook www.lossermagazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs

www.losserjournaal.nl

 

#fundamentlosser #liefde #buren #boeken #taal #sociaal #welzijn #educatie #automaatje #vrijwilliger #klikentik #digitaleoverheid #gemeentelosser #losser #twente

 

 
 

Weer / Social media
Fotoreportage             Videoreportage

Nieuws

Twentejournaal Algemeen
Kidsplay’s Koningsdag in Overdinkel
25-04-2024 14:36
Twentejournaal Algemeen
Koningsdag Nijverdal met Marathon Men
25-04-2024 12:33
Twentejournaal Algemeen
Cartoon Lente: Is er nog plek voor deze gast?
25-04-2024 11:37
Twentejournaal Algemeen
Universiteit Twente onderzoekt hittestress in de stad
25-04-2024 11:26

Meer lezen

Twentejournaal Bedrijf in Beeld
De maand Mei staat bij Fundament in het teken van MaakLab
24-04-2024 13:52
Twentejournaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
23-04-2024 16:59
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Juridische ondersteuning bij grote bouwprojecten in de regio 
22-04-2024 17:16
Twentejournaal Politiek
Advies SER Overijssel:  Elk bedrijventerrein telt
20-04-2024 12:03
Twentejournaal Algemeen
Buutacademie van start
20-04-2024 11:40
Twentejournaal Algemeen
Europa’s beste steppers komen naar Losser en Oldenzaal
19-04-2024 22:22
Twentejournaal Algemeen
Twentse Beiaard Dag 2024
19-04-2024 21:07
Twentejournaal Algemeen
Nederlands Blazers Ensemble speelt Faust
19-04-2024 19:36
Twentejournaal Algemeen
Het weer in Twente: Buien maar ook meer zon
19-04-2024 11:39
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Hoe zorg je dat je kinderen een leuke zomer beleven?
18-04-2024 10:37
Twentejournaal Algemeen
Kinderactiviteit ‘Lammetjes aaien’ op Hof Espelo
17-04-2024 11:45

Sport

Twentejournaal Sport
Uitnodiging gratis skatehockeylessen bij HGV
03-02-2024 10:59
Twentejournaal Sport
Schaatsen kunnen uit het vet; VET!
09-01-2024 20:15
Twentejournaal Sport
Haarle is trots op Jeffrey Hoogland.
10-11-2023 10:35
Twentejournaal Sport
Vijf kilometer clinic hardlopen bij Boekelopers
28-09-2023 15:12

Meer lezen

Twentejournaal Sport
Jeugdtriathlon (Super)Sprint Holten
01-07-2023 12:17
Twentejournaal Sport
Atleten uit 20 verschillende landen bij Triathlon Holten
28-06-2023 09:38
Twentejournaal Sport
WS Twente 100 jaar: jubileumfeest 1 juli 2023!
23-06-2023 11:32
Twentejournaal Sport
Sallandse Heuveltocht bij Wandelsport Haarle
09-06-2023 22:49
Twentejournaal Sport
Fiets toertocht door noordoost Twente
05-05-2023 12:35
Twentejournaal Sport
Springkussenfestival Hengelo nog groter!
24-02-2023 17:04
Twentejournaal Sport
Bestel nu je halve seizoenkaart
17-02-2023 12:24
Twentejournaal Sport
Tweede plek voor Sophie ter Haar in de DeltaCup
17-12-2022 15:17
Twentejournaal Sport
Nijverdalsebergcross als try-out voor NK Crosslopen
08-12-2022 08:30
Twentejournaal Sport
Eva Dorrestijn wint titel in de GK4 Kart Series
07-12-2022 17:00
Twentejournaal Sport
Jumping Indoor Luttenberg
08-11-2022 14:10

Agenda

Twentejournaal UitAgenda
Ontmoet bestsellerauteur Ilja Leonard Pfeijffer
28-03-2024 18:34
Twentejournaal UitAgenda
Liza Ferschtman speelt Bruchs Vioolconcert
16-03-2024 13:59
Twentejournaal UitAgenda
Excursie ‘Overwinteraars’ in het Kristalbad
06-02-2024 14:39

Meer lezen

Twentejournaal UitAgenda
Kerst met… Mina & Lisa!
13-12-2023 21:19
Twentejournaal UitAgenda
Twentse Jeugd Theatergroep Barst viert 25-jarig bestaan
21-11-2023 11:01
Twentejournaal UitAgenda
Voor het eerst Oktoberfest bij ’t Witte Peerd
19-10-2023 19:25
Twentejournaal UitAgenda
Zing mee met M’n opa, m’n opa, m’n opa
17-06-2023 10:24
Twentejournaal UitAgenda
Film ‘Den Skyldige (2016)’ in de Stiftsschool
15-02-2023 19:48
Twentejournaal UitAgenda
Schuimend bier en bruisende blues in Almelo
13-10-2022 16:30
Twentejournaal UitAgenda
Uniek historisch spektakel tijdens het Beleg van Oldenzaal
17-09-2022 12:44
Twentejournaal UitAgenda
Geniet nu nog van het Dassen-kijk-seizoen!
15-09-2022 11:34
Twentejournaal UitAgenda
Excursie ‘Reeën’ op Landgoed Groot Brunink
03-09-2022 12:43
Twentejournaal UitAgenda
Samen wandelen in de natuur en het groen in en om de stad
02-09-2022 18:28
Twentejournaal UitAgenda
Theatervoorstelling  Van Katoen en Water in Almelo
30-07-2022 10:24
Twentejournaal UitAgenda
Oogstdagen van 22 t/m 24 juli bij Museumboerderij Wendezoele!
22-07-2022 12:19

112

Twentejournaal Video
Aanvliegen Kulturhus Raalte
05-04-2024 14:20
Twentejournaal Video
Camera in beeld
31-03-2016 09:27
Twentejournaal Video
De Babbeltruc
08-09-2015 15:51
Twentejournaal Video
Grote brand in schuur met biggen Ootmarsum
03-07-2015 09:06
Twentejournaal Video
Verhoogd risico op natuurbrand
02-07-2015 15:08

Meer lezen

Twentejournaal Video
Politiebericht Hellendoorn
18-06-2015 16:44
Twentejournaal Video
Veilig op vakantie
08-06-2015 14:08
Twentejournaal Video
Aangetroffen sieraden
12-01-2015 15:22
Twentejournaal Video
Politie houdt man aan voor drugsbezit
25-08-2014 12:11
Twentejournaal Video
Vrouw van paard getrokken
11-08-2014 17:01
Twentejournaal Video
Brand op bedrijventerrein in Almelo
07-08-2014 09:50
Twentejournaal Video
Diefstal paardentrailer en caravan
14-07-2014 14:09
Twentejournaal Video
Geen huis collecte van Voedselbank Hellendoorn
04-07-2014 15:43
Twentejournaal Video
Anti-inbraakcampagne: wees alert in zomerperiode
23-06-2014 15:27

Economie

Twentejournaal Bedrijf in Beeld
De maand Mei staat bij Fundament in het teken van MaakLab
24-04-2024 13:52
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Juridische ondersteuning bij grote bouwprojecten in de regio 
22-04-2024 17:16
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Hoe zorg je dat je kinderen een leuke zomer beleven?
18-04-2024 10:37
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Nieuwe thuisbasis voor Moekotte Media
03-04-2024 10:20

Meer lezen

Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Handdoekje leggen blijft grote irritatie
28-03-2024 15:35
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Zonnepanelen in Twente: haal de zon in huis en bespaar!
22-03-2024 20:12
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Instap kanotocht op de Dinkel
15-03-2024 16:07
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament: (digi)taalvaardigheid
27-02-2024 16:02
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Milde winter leidt tot milde energierekening
23-02-2024 11:12
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Houd je waardevolle eigendommen veilig
05-02-2024 16:53
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Investeren in een vintage horloge populair onder Nederlanders
05-02-2024 16:37
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...
31-01-2024 10:03
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Overijsselse keuken vol vertrouwen en durf?
09-01-2024 19:59
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Top 5 casino gokkasten uit de jaren 90 die je nu online kunt spelen  
06-01-2024 20:16
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Voorlezen - Infopagina Fundament Losser
21-12-2023 11:23
Twentejournaal Bedrijf in Beeld
Hoe kun je een online casino vinden dat past bij jouw favoriete spelstijl?
13-12-2023 20:39

Toerisme

Twentejournaal Toerist
Informatieve Natura 2000-excursie door het Aamsveen
17-05-2022 17:59
Twentejournaal Toerist
Wandelen in het spoor van Stork
30-12-2018 13:06
Twentejournaal Toerist
VVV wandel- en fietstochten met lokale gids
09-07-2018 12:13
Twentejournaal Toerist
Nieuwe tentoonstellingen bij Kunstvereniging Diepenheim
27-06-2018 13:59

Meer lezen

Twentejournaal Toerist
Bezoek de Lonneker Molen
31-07-2017 11:24
Twentejournaal Toerist
Pilot dagje uit “De andere kant van de IJssel”
05-07-2017 16:04
Twentejournaal Toerist
een mooi museum in Hengelo
01-03-2017 18:09
Twentejournaal Toerist
Go-Kids laat kinderen fantaseren over Het Nieuwe Dagje Uit
28-02-2017 22:26
Twentejournaal Toerist
BoesCabaal Carnavalsfestival
24-01-2017 10:30
Twentejournaal Toerist
Laat je betoveren door de natuur
08-10-2014 10:10
Twentejournaal Toerist
Boeiende verhalen over één van de mooiste natuurgebieden
08-10-2014 09:56
Twentejournaal Toerist
Erve Kraesgenberg zoekt bestuursleden
06-10-2014 09:39
Twentejournaal Toerist
Royals Verzamelbeurs op 11 oktober in Nijverdal
30-09-2014 12:38
Twentejournaal Toerist
Herfstvakantie op de Holterberg
29-09-2014 11:27
Twentejournaal Toerist
Spectaculaire crashes en gigantische Monster-Trucks
24-09-2014 13:42
Twentejournaal Toerist
Aftrap Open Monumentendag in Haarle 
31-08-2014 15:55
Twentejournaal Toerist
Open Monumentendag in de gemeente Losser
31-08-2014 15:30
Twentejournaal Toerist
Fietstocht voor alleengaanden
28-08-2014 11:17

Overig

Twentejournaal Algemeen
Kidsplay’s Koningsdag in Overdinkel
25-04-2024 14:36
Twentejournaal Algemeen
Koningsdag Nijverdal met Marathon Men
25-04-2024 12:33
Twentejournaal Algemeen
Cartoon Lente: Is er nog plek voor deze gast?
25-04-2024 11:37
Twentejournaal Algemeen
Universiteit Twente onderzoekt hittestress in de stad
25-04-2024 11:26
Twentejournaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
23-04-2024 16:59

Meer lezen

Twentejournaal Algemeen
Buutacademie van start
20-04-2024 11:40
Twentejournaal Algemeen
Europa’s beste steppers komen naar Losser en Oldenzaal
19-04-2024 22:22
Twentejournaal Algemeen
Twentse Beiaard Dag 2024
19-04-2024 21:07
Twentejournaal Algemeen
Nederlands Blazers Ensemble speelt Faust
19-04-2024 19:36
Twentejournaal Algemeen
Het weer in Twente: Buien maar ook meer zon
19-04-2024 11:39
Twentejournaal Algemeen
Kinderactiviteit ‘Lammetjes aaien’ op Hof Espelo
17-04-2024 11:45
Twentejournaal Algemeen
Cobblestone bestaat 20 jaar en dat vieren we!
17-04-2024 11:08
Twentejournaal Algemeen
Vrienden van NiX presenteert : the Nimmo Brothers acoustic (UK)
15-04-2024 19:05
Twentejournaal Algemeen
Inspiratiemiddag Blijf in Beweging
15-04-2024 16:49

Fotoreportage

Videoreportage

Twentejournaal
Oldenzaalsestraat 232
7557 GC Hengelo
Tel: 074-259 66 33
K.v.K. 06084173
Redactie
Advertenties
Bezorgklachten
Copyright