Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...
Liefde voor nieuwe buren
In gesprek met Raghad, Tanisha en Yasser (Maatsch. begeleiding) “Als maatschappelijke begeleiders helpen wij statushouders als de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het
pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!”
De maand februari staat bij Fundament in het teken van ‘Liefde voor’. Ilona ging in gesprek met 3 collega’s die de maatschappelijke begeleiding van statushouders uit voeren.
Als maatschappelijke begeleiders helpen wij de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. Met behulp van ons en de inwoners in de gemeente Losser kunnen wij er samen voor zorgen dat zij prettig binnen de gemeente Losser kunnen wonen en hun zorgen kunnen vergeten. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!
Liefde voor Boeken
In gesprek met Erna (bibliotheek) “Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: ’Hé, dit vind ik leuk.’ Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden”
Erna is sinds begin vorig jaar vrijwilligster bij het Taalcafé en sinds september ook vrijwilligster bij de bibliotheek en het ontwikkelplein.
Waarom wilde je graag vrijwilligster worden bij de bibliotheek?
Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: “Hé, dit vind ik leuk.” Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en ze op weg te helpen. Dat ze met een fijn gevoel weer naar huis gaan.
Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?
Als kind was ik al gek op boeken. Elke keer las ik weer nieuwe verhalen.
Toen ik in Enschede woonde, was het door omstandigheden niet haalbaar om naar de bieb te gaan en las ik veel op de e-reader.
Nu ik in Losser woon, is het veel toegankelijker voor mij geworden en is mijn liefde voor boeken weer opgebloeid.
Nu kom ik boeken tegen in de bibliotheek die mij leuk lijken en die neem ik mee naar huis. De e-reader gebruik ik ook nog, met name tijdens de vakanties.
Heb je een lievelingsboek? Zo ja, waarom is dit een mooi boek?
Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar ik lees vooral romans. Bijvoorbeeld de boeken van Lucinda Riley. Informatieve boeken, gezondheidsboeken of waargebeurde verhalen vind ik ook erg interessant.
Op welke manier kun jij je liefde voor boeken aan anderen doorgeven?
Ik heb kleinkinderen en wil graag hen ook de liefde voor lezen meegeven. Ik lees ze voor en we kijken samen naar de afbeeldingen. Hopelijk worden ze net zo enthousiast voor boeken als ik.
Net zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het fijn om mensen met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden. Door zelf enthousiast en open te zijn naar de mensen, hoop ik dat ze hierdoor net zo graag naar de bieb gaan als dat ik doe.
Liefde voor taal
In gesprek met Harry (Taalpunt) “Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië.”
Dienstbaarheid voor elkaar is bij het Taalpunt onder andere terug te zien in alle hardwerkende vrijwilligers, die zich wekelijks inzetten voor de deelnemers. Omdat het Taalpunt zonder vrijwilligers niet zou bestaan, willen we graag één van deze vrijwilligers in de spotlight zetten. Om daarnaast een klein kijkje in de keuken te krijgen van het vrijwilligerswerk bij het Taalpunt, is vrijwilliger Harry Gras geïnterviewd.
Hoe lang ben je al vrijwilliger voor het Taalpunt?
Ik ben al vanaf het begin van het Taalpunt betrokken. Dat is dus vanaf 2016.
Wat was jouw motivatie om vrijwilliger bij het Taalpunt te worden?
Ik ben altijd docent geweest in het voortgezet onderwijs en daar heb ik met veel plezier gewerkt met jongeren. Ik vind het leuk om anderen iets te leren. Bij het Taalpunt kan ik werken met volwassenen en tegelijkertijd met taal bezig zijn.
Wat doe jij momenteel voor het Taalpunt?
Op dit moment geef ik taalles aan een man uit Syrië. Ook heb ik deelnemers gehad uit Turkije en Irak. Op maandag zit ik daarnaast bij het Ontwikkelplein en help ik mensen met allerlei verschillende vragen.
Wat betekent liefde voor taal voor jou?
De liefde voor taal is lastig te omschrijven… Het is meer een innerlijk gevoel.
Waar is jouw liefde voor taal uit ontstaan?
Lang geleden, op de middelbare school, waren mijn cijfers voor de talen altijd veel beter dan voor de andere vakken. Toen dacht ik: ‘Daar moet ik iets mee doen’. Na de PABO ben ik Duits gaan studeren. Ik heb dus altijd iets met taal gehad en gedaan.
Hoe komt jouw liefde voor taal terug bij het Taalpunt? Het geeft voldoening om mensen uit andere landen steeds beter Nederlands te horen praten en te zien schrijven. Je probeert steeds doelen te behalen, maar het lastige is dat deelnemers vaak in hun eigen omgeving wel hun eigen taal blijven spreken. Mijn tip is altijd: spreek zoveel mogelijk Nederlands, vooral bijvoorbeeld met de kinderen.
Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië. Het hebben van contact met mensen uit andere landen zorgt ook voor meer begrip. Ik ben blij dat ik deze mensen kan helpen met de taal, om ze te helpen om onderdeel te worden van onze maatschappij.
Liefde voor het sociale aspect
In gesprek met Peter (Automaatje) “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs of deelnemers bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend.”
Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.
Peter Hagenaars (58) is een vrijwilliger die je al snel als duizendpoot zou kunnen beschrijven. Op jonge leeftijd is hij om gezondheidsreden afgekeurd. Peter was jarenlang als planner van de pakketdienst werkzaam bij de post. Ooit begonnen als postbode had hij zich via de koerierspoot van de post opgewerkt tot planner.
Peter kreeg op 41 jarige leeftijd een hartstilstand en leeft sindsdien met een ICD. “In 2009 stopte ik met werken en in 2010 ben ik voor 100% afgekeurd. Na een paar weken kwamen de muren op me af en ga je nadenken over wat je nu moet gaan doen. Gelukkig vond ik vrij snel vrijwilligerswerk bij de Losserhof. Daar werd ik actief bij de omroep. We maken radio en TV. Een gave tijd, omdat we ook regelmatig contact hadden met de bewoners. Jammer dat het op gegeven moment ophield te bestaan.”
In 2018 werd Peter vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Losser. Daar is hij planner van ritten en heeft hij contacten met vrijwillige chauffeurs en deelnemers. “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Zo ook met de deelnemers. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend. Dat kan ik overigens ook weer goed loslaten. Als ik de deur achter me dicht doe is het ook klaar.”
Door de jaren heen heeft Peter van allerlei dingen gedaan bij Fundament. De klik en Tik cursus, Informatiepunt Digitale overheid, techniek activiteiten, Digisterker en dus ANWB Automaatje. Daarnaast is hij ook Evenementen verkeersregelaar.
Sinds 2 jaar woont Peter in Enschede, reden voor hem om z’n werkzaamheden bij Fundament wat af te bouwen en het ook wat dichter bij huis te zoeken. “Vanaf 1 februari start ik als gastheer in het MST. Daar ontvangen we de mensen en helpen ze voort richting de plek waar ze moeten zijn. Hiermee ontlasten we de receptie en helpen de mensen op weg.”
Met een knipoog sluit hij af; “ANWB Automaatje Losser blijf ik gewoon doen, net als de computercursussen, dus ik ben nog niet weg hoor.”
Zie ook www.lossermagazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs
#fundamentlosser #liefde #buren #boeken #taal #sociaal #welzijn #educatie #automaatje #vrijwilliger #klikentik #digitaleoverheid #gemeentelosser #losser #twente
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|