Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...

Liefde voor nieuwe buren

In gesprek met Raghad, Tanisha en Yasser (Maatsch. begeleiding) “Als maatschappelijke begeleiders helpen wij statushouders als de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het

pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!”

 

De maand februari staat bij Fundament in het teken van ‘Liefde voor’. Ilona ging in gesprek met 3 collega’s die de maatschappelijke begeleiding van statushouders uit voeren.
Als maatschappelijke begeleiders helpen wij de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. Met behulp van ons en de inwoners in de gemeente Losser kunnen wij er samen voor zorgen dat zij prettig binnen de gemeente Losser kunnen wonen en hun zorgen kunnen vergeten. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!

 

 

Liefde voor Boeken

In gesprek met Erna (bibliotheek) “Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: ’Hé, dit vind ik leuk.’ Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden”

 

Erna is sinds begin vorig jaar vrijwilligster bij het Taalcafé en sinds september ook vrijwilligster bij de bibliotheek en het ontwikkelplein.

Waarom wilde je graag vrijwilligster worden bij de bibliotheek?

Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: “Hé, dit vind ik leuk.” Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en ze op weg te helpen. Dat ze met een fijn gevoel weer naar huis gaan.

Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?

Als kind was ik al gek op boeken. Elke keer las ik weer nieuwe verhalen.
Toen ik in Enschede woonde, was het door omstandigheden niet haalbaar om naar de bieb te gaan en las ik veel op de e-reader.
Nu ik in Losser woon, is het veel toegankelijker voor mij geworden en is mijn liefde voor boeken weer opgebloeid.
Nu kom ik boeken tegen in de bibliotheek die mij leuk lijken en die neem ik mee naar huis. De e-reader gebruik ik ook nog, met name tijdens de vakanties.

Heb je een lievelingsboek? Zo ja, waarom is dit een mooi boek?

Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar ik lees vooral romans. Bijvoorbeeld  de boeken van Lucinda Riley. Informatieve boeken, gezondheidsboeken of waargebeurde verhalen vind ik ook erg interessant.

Op welke manier kun jij je liefde voor boeken aan anderen doorgeven?

Ik heb kleinkinderen en wil graag hen ook de liefde voor lezen meegeven. Ik lees ze voor en we kijken samen naar de afbeeldingen. Hopelijk worden ze net zo enthousiast voor boeken als ik.
Net zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het fijn om mensen met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden. Door zelf enthousiast en open te zijn naar de mensen, hoop ik dat ze hierdoor net zo graag naar de bieb gaan als dat ik doe.

 

Liefde voor taal

In gesprek met Harry (Taalpunt) “Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië.”

 

Dienstbaarheid voor elkaar is bij het Taalpunt onder andere terug te zien in alle hardwerkende vrijwilligers, die zich wekelijks inzetten voor de deelnemers. Omdat het Taalpunt zonder vrijwilligers niet zou bestaan, willen we graag één van deze vrijwilligers in de spotlight zetten. Om daarnaast een klein kijkje in de keuken te krijgen van het vrijwilligerswerk bij het Taalpunt, is vrijwilliger Harry Gras geïnterviewd.

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger voor het Taalpunt?

Ik ben al vanaf het begin van het Taalpunt betrokken. Dat is dus vanaf 2016.

 

Wat was jouw motivatie om vrijwilliger bij het Taalpunt te worden?

Ik ben altijd docent geweest in het voortgezet onderwijs en daar heb ik met veel plezier gewerkt met jongeren. Ik vind het leuk om anderen iets te leren. Bij het Taalpunt kan ik werken met volwassenen en tegelijkertijd met taal bezig zijn.

 

Wat doe jij momenteel voor het Taalpunt?

Op dit moment geef ik taalles aan een man uit Syrië. Ook heb ik deelnemers gehad uit Turkije en Irak. Op maandag zit ik daarnaast bij het Ontwikkelplein en help ik mensen met allerlei verschillende vragen.

Wat betekent liefde voor taal voor jou?

De liefde voor taal is lastig te omschrijven… Het is meer een innerlijk gevoel.

 

Waar is jouw liefde voor taal uit ontstaan?

Lang geleden, op de middelbare school, waren mijn cijfers voor de talen altijd veel beter dan voor de andere vakken. Toen dacht ik: ‘Daar moet ik iets mee doen’. Na de PABO ben ik Duits gaan studeren. Ik heb dus altijd iets met taal gehad en gedaan.

Hoe komt jouw liefde voor taal terug bij het Taalpunt? Het geeft voldoening om mensen uit andere landen steeds beter Nederlands te horen praten en te zien schrijven. Je probeert steeds doelen te behalen, maar het lastige is dat deelnemers vaak in hun eigen omgeving wel hun eigen taal blijven spreken. Mijn tip is altijd: spreek zoveel mogelijk Nederlands, vooral bijvoorbeeld met de kinderen.

Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië. Het hebben van contact met mensen uit andere landen zorgt ook voor meer begrip. Ik ben blij dat ik deze mensen kan helpen met de taal, om ze te helpen om onderdeel te worden van onze maatschappij.

 

Liefde voor het sociale aspect

In gesprek met Peter (Automaatje) “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs of deelnemers bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend.”

 

Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.

Peter Hagenaars (58) is een vrijwilliger die je al snel als duizendpoot zou kunnen beschrijven. Op jonge leeftijd is hij om gezondheidsreden afgekeurd. Peter was jarenlang als planner van de pakketdienst werkzaam bij de post. Ooit begonnen als postbode had hij zich via de koerierspoot van de post opgewerkt tot planner.

Peter kreeg op 41 jarige leeftijd een hartstilstand en leeft sindsdien met een ICD. “In 2009 stopte ik met werken en in 2010 ben ik voor 100% afgekeurd. Na een paar weken kwamen de muren op me af en ga je nadenken over wat je nu moet gaan doen. Gelukkig vond ik vrij snel vrijwilligerswerk bij de Losserhof. Daar werd ik actief bij de omroep. We maken radio en TV. Een gave tijd, omdat we ook regelmatig contact hadden met de bewoners. Jammer dat het op gegeven moment ophield te bestaan.”

In 2018 werd Peter vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Losser. Daar is hij planner van ritten en heeft hij contacten met vrijwillige chauffeurs en deelnemers. “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Zo ook met de deelnemers. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend. Dat kan ik overigens ook weer goed loslaten. Als ik de deur achter me dicht doe is het ook klaar.”

Door de jaren heen heeft Peter van allerlei dingen gedaan bij Fundament. De klik en Tik cursus, Informatiepunt Digitale overheid, techniek activiteiten, Digisterker en dus ANWB Automaatje. Daarnaast is hij ook Evenementen verkeersregelaar.

Sinds 2 jaar woont Peter in Enschede, reden voor hem om z’n werkzaamheden bij Fundament wat af te bouwen en het ook wat dichter bij huis te zoeken. “Vanaf 1 februari start ik als gastheer in het MST. Daar ontvangen we de mensen en helpen ze voort richting de plek waar ze moeten zijn. Hiermee ontlasten we de receptie en helpen de mensen op weg.”
Met een knipoog sluit hij af; “ANWB Automaatje Losser blijf ik gewoon doen, net als de computercursussen, dus ik ben nog niet weg hoor.”

www.fundamentlosser.nl

Zie ook www.lossermagazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs

www.losserjournaal.nl

 

#fundamentlosser #liefde #buren #boeken #taal #sociaal #welzijn #educatie #automaatje #vrijwilliger #klikentik #digitaleoverheid #gemeentelosser #losser #twente

 

 
 

Weer / Social media
Fotoreportage             Videoreportage

Nieuws

Oldenzaal Algemeen
No ponies – Een éénmansrevue 
24-05-2024 16:42
Oldenzaal Algemeen
Rommelmarkt Lutheria groot succes
24-05-2024 09:20
Oldenzaal Algemeen
Kijk uit voor de grasaar!
23-05-2024 14:37
Oldenzaal Algemeen
Korenfestival in Openluchttheater Brilmansdennen
22-05-2024 11:54
Oldenzaal Algemeen
Zaterdag 25 mei Home en Garden Event in Losser 
21-05-2024 16:59

Meer lezen

Oldenzaal Algemeen
Scharrelkids-doedag Lente
18-05-2024 15:09
Oldenzaal Algemeen
Ruim 5000 deelnemers starten in 33ste Roparun
18-05-2024 13:49
Oldenzaal Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
17-05-2024 21:07
Oldenzaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
17-05-2024 21:07
Oldenzaal Algemeen
Het weer in Twente: Wisselvallig met kans op onweer
17-05-2024 20:48
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Fietskar/mand Demonstratiedag bij Pets&Co 
16-05-2024 13:13
Oldenzaal Algemeen
Militaire oefening regio IJsselland en Twente
14-05-2024 11:22
Oldenzaal Algemeen
Wicked Little Letters bij Filmhuis Oldenzaal
14-05-2024 11:14
Oldenzaal Algemeen
Avondexcursie door het brongebied van Elfterheurne
14-05-2024 10:09
Oldenzaal Algemeen
Moederdag
09-05-2024 10:47
Oldenzaal Algemeen
Echtpaar Japink 60 jaar getrouwd
03-05-2024 16:20
Oldenzaal Algemeen
Het weer in Twente: In het weekend weer iets zachter
03-05-2024 15:12

Sport

Oldenzaal Sport
Lutheria Niveau 4.2, 6.2, 6.3 en C1 kampioen!
17-04-2024 14:03
Oldenzaal Sport
Schaatsen kunnen uit het vet; VET!
09-01-2024 20:15

Meer lezen

Oldenzaal Sport
WS Twente 100 jaar: jubileumfeest 1 juli 2023!
23-06-2023 11:32
Oldenzaal Sport
Fiets toertocht door noordoost Twente
05-05-2023 12:35
Oldenzaal Sport
Lutheria MB1 kampioen
26-04-2023 22:25
Oldenzaal Sport
Nijverdalsebergcross als try-out voor NK Crosslopen
08-12-2022 08:30
Oldenzaal Sport
Eva Dorrestijn wint titel in de GK4 Kart Series
07-12-2022 17:00
Oldenzaal Sport
Nog één keer in De Grolsch Veste
04-11-2022 17:57
Oldenzaal Sport
Doe mee aan de MTB Helletocht
29-10-2022 10:42
Oldenzaal Sport
Fietstocht om aandacht te vragen voor hersenletsel
17-09-2022 11:36
Oldenzaal Sport
50 Jaar Jubileum Lutheria De Lutte
16-09-2022 18:08
Oldenzaal Sport
SV Losser debuteert op eigen regiotoernooi
17-08-2022 12:02
Oldenzaal Sport
Zomeravondwandeling Lonnekerberg
01-07-2022 18:06
Oldenzaal Sport
Koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen
23-06-2022 19:51

Agenda

Oldenzaal UitAgenda
Liza Ferschtman speelt Bruchs Vioolconcert
16-03-2024 13:59
Oldenzaal UitAgenda
Rose in Filmhuis Oldenzaal
23-01-2023 18:32
Oldenzaal UitAgenda
Schuimend bier en bruisende blues in Almelo
13-10-2022 16:30

Meer lezen

Oldenzaal UitAgenda
Samen wandelen in de natuur en het groen in en om de stad
02-09-2022 18:28
Oldenzaal UitAgenda
Tropical Streetfood festival in de Drienerstraat
09-07-2022 10:10
Oldenzaal UitAgenda
Hellehondsdagen De Lutte
08-07-2022 15:31
Oldenzaal UitAgenda
Geniet in de natuur van drie korte familievoorstellingen
06-07-2022 18:06
Oldenzaal UitAgenda
Plantenexcursie rond  Wilmersberg
21-06-2022 11:41
Oldenzaal UitAgenda
Twee vernieuwende expo’s in Rijksmuseum Twenthe
21-06-2022 11:26
Oldenzaal UitAgenda
HENG LOOSE met o.a. Tusky, Jimmy Diamond en Bob uit Zuid
18-06-2022 13:31
Oldenzaal UitAgenda
Zomerse Sottobosco Salon in Rijksmuseum Twenthe
08-06-2022 17:03
Oldenzaal UitAgenda
KunstenLandschaproute Lonneker met Pinksteren
01-06-2022 10:20
Oldenzaal UitAgenda
Vrijdag 3 juni Nacht van Hengelo
31-05-2022 11:38
Oldenzaal UitAgenda
Vliegveld Twenthe: decor voor een lichtvoetige opera
31-05-2022 11:18

112

Oldenzaal Video
Camera in beeld
31-03-2016 09:27
Oldenzaal Video
Grote brand in schuur met biggen Ootmarsum
03-07-2015 09:06

Meer lezen

Oldenzaal Video
Veilig op vakantie
08-06-2015 14:08
Oldenzaal Video
Aangetroffen sieraden
12-01-2015 15:22
Oldenzaal Video
Politie houdt man aan voor drugsbezit
25-08-2014 12:11
Oldenzaal Video
Geraffineerde winkeldiefstal
01-07-2014 09:52
Oldenzaal Video
Anti-inbraakcampagne: wees alert in zomerperiode
23-06-2014 15:27
Oldenzaal Video
Vrouw aangehouden voor valse 112-meldingen
23-06-2014 15:18
Oldenzaal Video
Inbraak woning
26-05-2014 15:44
Oldenzaal Video
Inbraak winkel aan de Bisschopstraat
26-05-2014 15:41
Oldenzaal Video
Man bij babbeltruc van armband beroofd
13-05-2014 10:12
Oldenzaal Video
Inbraak in de kerk Albergen
01-04-2014 10:50
Oldenzaal Video
Fietser overleden na aanrijding
01-04-2014 10:48

Economie

Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Fietskar/mand Demonstratiedag bij Pets&Co 
16-05-2024 13:13
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
De maand Mei staat bij Fundament in het teken van MaakLab
24-04-2024 13:52
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Nieuwe thuisbasis voor Moekotte Media
03-04-2024 10:20
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Instap kanotocht op de Dinkel
15-03-2024 16:07

Meer lezen

Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament: (digi)taalvaardigheid
27-02-2024 16:02
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...
31-01-2024 10:03
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Voorlezen - Infopagina Fundament Losser
21-12-2023 11:23
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Nieuw in Twente: Memoires op Video
12-12-2023 11:36
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Vrijwilligers in de spotlight bij Fundament Losser
27-11-2023 12:38
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament: Mantelzorg
25-10-2023 14:29
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Meer dan helft clubhuizen sportverenigingen fors onderverzekerd
28-06-2023 15:28
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Info pagina Fundament Vitaliteit
25-03-2023 11:06
Oldenzaal Bedrijf in Beeld
Patent voor innovatieve kartonnen, eikenprocessierupsval van B-Team
24-03-2023 21:26

Toerisme

Oldenzaal Toerist
VVV wandel- en fietstochten met lokale gids
09-07-2018 12:13
Oldenzaal Toerist
BoesCabaal Carnavalsfestival
24-01-2017 10:30
Oldenzaal Toerist
VVV De Lutte Kerstwandeling
09-12-2016 15:42
Oldenzaal Toerist
Sfeervolle Midwinterwandeling Losser
07-12-2016 16:27
Oldenzaal Toerist
Oldenzaals Paasvuur 2015
25-03-2015 08:30

Meer lezen

Oldenzaal Toerist
Avondwandeling ‘Over de Lonnekerberg’
13-08-2014 13:33
Oldenzaal Toerist
Kijkje vanuit de Plechelmustoren
07-08-2014 11:31
Oldenzaal Toerist
Nieuwe Trappen en Happen route rondom De Lutte
07-08-2014 11:23
Oldenzaal Toerist
Tour De Lutte met elektrisch voertuig
14-07-2014 14:07
Oldenzaal Toerist
Toeren door het Nationaal Landschap
14-07-2014 14:02
Oldenzaal Toerist
Geo-aardlagen langs de A1 bij de Dinkel
11-07-2014 12:52
Oldenzaal Toerist
Meditatie koepeltje Tankenberg
02-07-2014 15:25
Oldenzaal Toerist
Open imkerijdagen ook in Twente
30-06-2014 07:28
Oldenzaal Toerist
Gezellige streekmarkt op Havezathe Het Everloo
22-06-2014 19:32
Oldenzaal Toerist
Doe mee met de Nationale NachtvlinderNacht
19-06-2014 10:06
Oldenzaal Toerist
Buiten genieten van muziek ‘Bij het Everloo’
16-06-2014 12:24
Oldenzaal Toerist
Tour De Lutte met elektrisch voertuig
28-05-2014 10:30
Oldenzaal Toerist
“Hier worden geen etiketten geplakt”
22-05-2014 10:12
Oldenzaal Toerist
KiekTwente-wandeling op Egheria
15-05-2014 10:51

Overig

Oldenzaal Algemeen
No ponies – Een éénmansrevue 
24-05-2024 16:42
Oldenzaal Algemeen
Rommelmarkt Lutheria groot succes
24-05-2024 09:20
Oldenzaal Algemeen
Kijk uit voor de grasaar!
23-05-2024 14:37
Oldenzaal Algemeen
Korenfestival in Openluchttheater Brilmansdennen
22-05-2024 11:54
Oldenzaal Algemeen
Zaterdag 25 mei Home en Garden Event in Losser 
21-05-2024 16:59

Meer lezen

Oldenzaal Algemeen
Scharrelkids-doedag Lente
18-05-2024 15:09
Oldenzaal Algemeen
Ruim 5000 deelnemers starten in 33ste Roparun
18-05-2024 13:49
Oldenzaal Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
17-05-2024 21:07
Oldenzaal Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
17-05-2024 21:07
Oldenzaal Algemeen
Het weer in Twente: Wisselvallig met kans op onweer
17-05-2024 20:48
Oldenzaal Algemeen
Militaire oefening regio IJsselland en Twente
14-05-2024 11:22
Oldenzaal Algemeen
Wicked Little Letters bij Filmhuis Oldenzaal
14-05-2024 11:14
Oldenzaal Algemeen
Avondexcursie door het brongebied van Elfterheurne
14-05-2024 10:09
Oldenzaal Algemeen
Moederdag
09-05-2024 10:47
Oldenzaal Algemeen
Echtpaar Japink 60 jaar getrouwd
03-05-2024 16:20
Oldenzaal Algemeen
Het weer in Twente: In het weekend weer iets zachter
03-05-2024 15:12

Fotoreportage

Videoreportage

Twentejournaal
Oldenzaalsestraat 232
7557 GC Hengelo
Tel: 074-259 66 33
K.v.K. 06084173
Redactie
Advertenties
Bezorgklachten
Copyright