Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...

Liefde voor nieuwe buren

In gesprek met Raghad, Tanisha en Yasser (Maatsch. begeleiding) “Als maatschappelijke begeleiders helpen wij statushouders als de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het

pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!”

 

De maand februari staat bij Fundament in het teken van ‘Liefde voor’. Ilona ging in gesprek met 3 collega’s die de maatschappelijke begeleiding van statushouders uit voeren.
Als maatschappelijke begeleiders helpen wij de nieuwe buren te verwelkomen in Losser. Wij helpen bij alle praktische zaken die zij op het pad naar hun nieuwe toekomst tegenkomen. De nieuwe buren zijn erg behulpzaam en gemotiveerd om alles over Nederland en de buurt te leren kennen, net zoals elke andere nieuwe buur die in je omgeving kan komen wonen. Met behulp van ons en de inwoners in de gemeente Losser kunnen wij er samen voor zorgen dat zij prettig binnen de gemeente Losser kunnen wonen en hun zorgen kunnen vergeten. De nieuwe buren vinden Losser nu al fantastisch!

 

 

Liefde voor Boeken

In gesprek met Erna (bibliotheek) “Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: ’Hé, dit vind ik leuk.’ Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden”

 

Erna is sinds begin vorig jaar vrijwilligster bij het Taalcafé en sinds september ook vrijwilligster bij de bibliotheek en het ontwikkelplein.

Waarom wilde je graag vrijwilligster worden bij de bibliotheek?

Omdat ik altijd gek ben geweest op boeken en lezen. Ik zag in het krantje van Losser dat ze vrijwilligsters zochten en dacht: “Hé, dit vind ik leuk.” Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en ze op weg te helpen. Dat ze met een fijn gevoel weer naar huis gaan.

Hoe is je liefde voor boeken ontstaan?

Als kind was ik al gek op boeken. Elke keer las ik weer nieuwe verhalen.
Toen ik in Enschede woonde, was het door omstandigheden niet haalbaar om naar de bieb te gaan en las ik veel op de e-reader.
Nu ik in Losser woon, is het veel toegankelijker voor mij geworden en is mijn liefde voor boeken weer opgebloeid.
Nu kom ik boeken tegen in de bibliotheek die mij leuk lijken en die neem ik mee naar huis. De e-reader gebruik ik ook nog, met name tijdens de vakanties.

Heb je een lievelingsboek? Zo ja, waarom is dit een mooi boek?

Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar ik lees vooral romans. Bijvoorbeeld  de boeken van Lucinda Riley. Informatieve boeken, gezondheidsboeken of waargebeurde verhalen vind ik ook erg interessant.

Op welke manier kun jij je liefde voor boeken aan anderen doorgeven?

Ik heb kleinkinderen en wil graag hen ook de liefde voor lezen meegeven. Ik lees ze voor en we kijken samen naar de afbeeldingen. Hopelijk worden ze net zo enthousiast voor boeken als ik.
Net zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik het fijn om mensen met een goed gevoel naar huis te laten gaan, ze op weg te helpen met een boek en een kort praatje te houden. Door zelf enthousiast en open te zijn naar de mensen, hoop ik dat ze hierdoor net zo graag naar de bieb gaan als dat ik doe.

 

Liefde voor taal

In gesprek met Harry (Taalpunt) “Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië.”

 

Dienstbaarheid voor elkaar is bij het Taalpunt onder andere terug te zien in alle hardwerkende vrijwilligers, die zich wekelijks inzetten voor de deelnemers. Omdat het Taalpunt zonder vrijwilligers niet zou bestaan, willen we graag één van deze vrijwilligers in de spotlight zetten. Om daarnaast een klein kijkje in de keuken te krijgen van het vrijwilligerswerk bij het Taalpunt, is vrijwilliger Harry Gras geïnterviewd.

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger voor het Taalpunt?

Ik ben al vanaf het begin van het Taalpunt betrokken. Dat is dus vanaf 2016.

 

Wat was jouw motivatie om vrijwilliger bij het Taalpunt te worden?

Ik ben altijd docent geweest in het voortgezet onderwijs en daar heb ik met veel plezier gewerkt met jongeren. Ik vind het leuk om anderen iets te leren. Bij het Taalpunt kan ik werken met volwassenen en tegelijkertijd met taal bezig zijn.

 

Wat doe jij momenteel voor het Taalpunt?

Op dit moment geef ik taalles aan een man uit Syrië. Ook heb ik deelnemers gehad uit Turkije en Irak. Op maandag zit ik daarnaast bij het Ontwikkelplein en help ik mensen met allerlei verschillende vragen.

Wat betekent liefde voor taal voor jou?

De liefde voor taal is lastig te omschrijven… Het is meer een innerlijk gevoel.

 

Waar is jouw liefde voor taal uit ontstaan?

Lang geleden, op de middelbare school, waren mijn cijfers voor de talen altijd veel beter dan voor de andere vakken. Toen dacht ik: ‘Daar moet ik iets mee doen’. Na de PABO ben ik Duits gaan studeren. Ik heb dus altijd iets met taal gehad en gedaan.

Hoe komt jouw liefde voor taal terug bij het Taalpunt? Het geeft voldoening om mensen uit andere landen steeds beter Nederlands te horen praten en te zien schrijven. Je probeert steeds doelen te behalen, maar het lastige is dat deelnemers vaak in hun eigen omgeving wel hun eigen taal blijven spreken. Mijn tip is altijd: spreek zoveel mogelijk Nederlands, vooral bijvoorbeeld met de kinderen.

Tijdens de taalontmoetingen bouw je een band op met de mensen. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, soms zelfs hele persoonlijke. Ik heb veel geleerd over de situaties in Irak, Turkije en Syrië. Het hebben van contact met mensen uit andere landen zorgt ook voor meer begrip. Ik ben blij dat ik deze mensen kan helpen met de taal, om ze te helpen om onderdeel te worden van onze maatschappij.

 

Liefde voor het sociale aspect

In gesprek met Peter (Automaatje) “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs of deelnemers bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend.”

 

Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.

Peter Hagenaars (58) is een vrijwilliger die je al snel als duizendpoot zou kunnen beschrijven. Op jonge leeftijd is hij om gezondheidsreden afgekeurd. Peter was jarenlang als planner van de pakketdienst werkzaam bij de post. Ooit begonnen als postbode had hij zich via de koerierspoot van de post opgewerkt tot planner.

Peter kreeg op 41 jarige leeftijd een hartstilstand en leeft sindsdien met een ICD. “In 2009 stopte ik met werken en in 2010 ben ik voor 100% afgekeurd. Na een paar weken kwamen de muren op me af en ga je nadenken over wat je nu moet gaan doen. Gelukkig vond ik vrij snel vrijwilligerswerk bij de Losserhof. Daar werd ik actief bij de omroep. We maken radio en TV. Een gave tijd, omdat we ook regelmatig contact hadden met de bewoners. Jammer dat het op gegeven moment ophield te bestaan.”

In 2018 werd Peter vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Losser. Daar is hij planner van ritten en heeft hij contacten met vrijwillige chauffeurs en deelnemers. “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Zo ook met de deelnemers. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend. Dat kan ik overigens ook weer goed loslaten. Als ik de deur achter me dicht doe is het ook klaar.”

Door de jaren heen heeft Peter van allerlei dingen gedaan bij Fundament. De klik en Tik cursus, Informatiepunt Digitale overheid, techniek activiteiten, Digisterker en dus ANWB Automaatje. Daarnaast is hij ook Evenementen verkeersregelaar.

Sinds 2 jaar woont Peter in Enschede, reden voor hem om z’n werkzaamheden bij Fundament wat af te bouwen en het ook wat dichter bij huis te zoeken. “Vanaf 1 februari start ik als gastheer in het MST. Daar ontvangen we de mensen en helpen ze voort richting de plek waar ze moeten zijn. Hiermee ontlasten we de receptie en helpen de mensen op weg.”
Met een knipoog sluit hij af; “ANWB Automaatje Losser blijf ik gewoon doen, net als de computercursussen, dus ik ben nog niet weg hoor.”

www.fundamentlosser.nl

Zie ook www.lossermagazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs

www.losserjournaal.nl

 

#fundamentlosser #liefde #buren #boeken #taal #sociaal #welzijn #educatie #automaatje #vrijwilliger #klikentik #digitaleoverheid #gemeentelosser #losser #twente

 

 
 

Weer / Social media
Fotoreportage             Videoreportage

Nieuws

Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Grote belangstelling voor thuisbatterij Enschede Energie
15-06-2024 09:42
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
14-06-2024 14:00
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
14-06-2024 14:00
Glanerbrug Algemeen
Cartoon EK Voetbal Haarband Memphis Depay
14-06-2024 13:24

Meer lezen

Glanerbrug Algemeen
Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar
12-06-2024 07:52
Glanerbrug UitAgenda
Vrienden van NiX presenteert Dom Martin Trio  (IRL)
08-06-2024 10:47
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Tuindagen Bad Bentheim
07-06-2024 19:31
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Pure Energie grote winnaar van Overstappen Energie Awards 2024 
06-06-2024 21:10
Glanerbrug Algemeen
6 Juni Europese Verkiezingen: Wat moet u weten?
06-06-2024 16:06
Glanerbrug Algemeen
Start werkzaamheden Dorpsbleek Losser
03-06-2024 21:23
Glanerbrug Algemeen
Het weer in Twente: Wolken en zon
31-05-2024 17:24
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Enschede Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
No ponies – Een éénmansrevue 
24-05-2024 16:42
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Vacature: Stage Video en Editing
24-05-2024 15:54

Sport

Glanerbrug Sport
Schaatsen kunnen uit het vet; VET!
09-01-2024 20:15
Glanerbrug Sport
Vijf kilometer clinic hardlopen bij Boekelopers
28-09-2023 15:12
Glanerbrug Sport
Kick off Walking Handball in Losser
28-09-2023 14:54
Glanerbrug Sport
Handbalinstuif bij Combinatie ‘64
11-05-2023 18:58

Meer lezen

Glanerbrug Sport
Judo Losser actief het jaar uit
19-12-2022 11:01
Glanerbrug Sport
Judo Losser actief het jaar uit
17-12-2022 11:55
Glanerbrug Sport
Nog één keer in De Grolsch Veste
04-11-2022 17:57
Glanerbrug Sport
Doe mee aan de MTB Helletocht
29-10-2022 10:42
Glanerbrug Sport
Fietstocht om aandacht te vragen voor hersenletsel
17-09-2022 11:36
Glanerbrug Sport
SV Losser debuteert op eigen regiotoernooi
17-08-2022 12:02
Glanerbrug Sport
Run Bike Run Deurningen - Zaterdag 25 Juni
18-06-2022 18:38
Glanerbrug Sport
Acht vaantjes voor Judoka’s
10-05-2022 13:06
Glanerbrug Sport
Veel plezier op de mat  bij Vanentoernooi
13-04-2022 13:16
Glanerbrug Sport
Schaatsen - Herinneringen van Henk Poelakker
04-04-2022 11:26

Agenda

Glanerbrug UitAgenda
Vrienden van NiX presenteert Dom Martin Trio  (IRL)
08-06-2024 10:47
Glanerbrug UitAgenda
Ontmoet bestsellerauteur Ilja Leonard Pfeijffer
28-03-2024 18:34
Glanerbrug UitAgenda
Liza Ferschtman speelt Bruchs Vioolconcert
16-03-2024 13:59
Glanerbrug UitAgenda
Kerst met… Mina & Lisa!
13-12-2023 21:19

Meer lezen

Glanerbrug UitAgenda
Zing mee met M’n opa, m’n opa, m’n opa
17-06-2023 10:24
Glanerbrug UitAgenda
Twentse sagen in Haaksbergen IN DOORS en Nina Dis Meeuwsen
22-07-2022 11:46
Glanerbrug UitAgenda
Geniet in de natuur van drie korte familievoorstellingen
06-07-2022 18:06
Glanerbrug UitAgenda
Twee vernieuwende expo’s in Rijksmuseum Twenthe
21-06-2022 11:26
Glanerbrug UitAgenda
Flamenco bij volle maan bij Landgoed Algoed
14-06-2022 10:23
Glanerbrug UitAgenda
KunstenLandschaproute Lonneker met Pinksteren
01-06-2022 10:20
Glanerbrug UitAgenda
Vliegveld Twenthe: decor voor een lichtvoetige opera
31-05-2022 11:18
Glanerbrug UitAgenda
Losser op z’n kop in het feestelijke hemelvaartweekend
27-05-2022 12:01
Glanerbrug UitAgenda
Food & Film Festival: Stoer Voer
25-05-2022 16:13
Glanerbrug UitAgenda
Scharrelkids-doedag Lente
13-05-2022 11:11

112

Glanerbrug Video
Camera in beeld
31-03-2016 09:27
Glanerbrug Video
Veilig op vakantie
08-06-2015 14:08
Glanerbrug Video
Aangetroffen sieraden
12-01-2015 15:22
Glanerbrug Video
Ongeval Kerkstraat Glanerbrug
18-06-2014 13:17

Meer lezen

Glanerbrug Video
Nieuwe werkwijze advisering Paas- en vreugdevuren
26-03-2014 14:24
Glanerbrug Video
Hennepkwekerij in woning
24-10-2013 14:46
Glanerbrug Video
Rookmelder voorkomt erger
23-10-2013 15:33
Glanerbrug Video
Extra politieactie tijdens donkere dagen
10-10-2013 15:19
Glanerbrug Video
Twentse Brandpreventieweken van start
26-09-2013 12:06
Glanerbrug Video
Openingstijden bureaus zomerperiode
15-07-2013 14:55
Glanerbrug Video
Openingstijden politiebureaus zomerperiode
02-07-2013 10:44
Glanerbrug Video
Automobilist rijdt uitzendbureau binnen
21-04-2013 17:29
Glanerbrug Video
Drugsactie rond het Sportpark Bultserve
21-04-2013 17:27
Glanerbrug Video
Niet zoeken maar vinden! Uw huisnummer…
26-02-2013 16:14
Glanerbrug Video
Ongeval op de Gronausestraat
21-02-2013 09:34

Economie

Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Grote belangstelling voor thuisbatterij Enschede Energie
15-06-2024 09:42
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Tuindagen Bad Bentheim
07-06-2024 19:31
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Pure Energie grote winnaar van Overstappen Energie Awards 2024 
06-06-2024 21:10
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Vacature: Stage Video en Editing
24-05-2024 15:54

Meer lezen

Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Fietskar/mand Demonstratiedag bij Pets&Co 
16-05-2024 13:13
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
De maand Mei staat bij Fundament in het teken van MaakLab
24-04-2024 13:52
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Nieuwe thuisbasis voor Moekotte Media
03-04-2024 10:20
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Instap kanotocht op de Dinkel
15-03-2024 16:07
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament: (digi)taalvaardigheid
27-02-2024 16:02
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament Losser: Liefde voor...
31-01-2024 10:03
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Voorlezen - Infopagina Fundament Losser
21-12-2023 11:23
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Voedselbos en kleinschalige kwekerij in Glane
12-12-2023 15:39
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Nieuw in Twente: Memoires op Video
12-12-2023 11:36
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Vrijwilligers in de spotlight bij Fundament Losser
27-11-2023 12:38
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Infopagina Fundament: Mantelzorg
25-10-2023 14:29
Glanerbrug Bedrijf in Beeld
Groninger Marktendag 3 oktober, de grootste markt van Noord Nederland
14-09-2023 14:25

Toerisme

Glanerbrug Toerist
Informatieve Natura 2000-excursie door het Aamsveen
17-05-2022 17:59
Glanerbrug Toerist
VVV wandel- en fietstochten met lokale gids
09-07-2018 12:13
Glanerbrug Toerist
Heavy Metal ?bij Heldere Hemel (WAK):
02-06-2018 10:13
Glanerbrug Toerist
Open dag Tuinen Glanerbrug
05-06-2014 16:28

Meer lezen

Glanerbrug Toerist
Nieuwe website voor recreatieondernemers
28-10-2013 10:38
Glanerbrug Toerist
Officiële opening van de Twente Wild Tour
23-10-2013 12:28
Glanerbrug Toerist
Landschap Overijssel doet het goed bij Overijsselaar
17-10-2013 11:35
Glanerbrug Toerist
Blotevoetenland bij Erve Brooks
17-07-2013 10:04
Glanerbrug Toerist
Nieuwe grensoverschrijdende kanorondtocht
15-07-2013 14:48
Glanerbrug Toerist
Vleermuizen spotten op Smalenbroek
24-05-2013 12:15
Glanerbrug Toerist
Noaberwandeltocht VVV Dinkeldal
03-04-2013 10:51
Glanerbrug Toerist
Het gaat goed met de steenuil in Overijssel
26-02-2013 16:12
Glanerbrug Toerist
Mooie winterplaatjes voor een gezellig wintergevoel
15-01-2013 17:13
Glanerbrug Toerist
Vele Twentse landgoederen in gratis app
27-11-2012 10:27
Glanerbrug Toerist
Help jij ook een handje mee op de Natuurwerkdag?
31-10-2012 16:01
Glanerbrug Toerist
Themawandeling over herstel van Kasteelpark Eerde
07-09-2012 14:46

Overig

Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
14-06-2024 14:00
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
14-06-2024 14:00
Glanerbrug Algemeen
Cartoon EK Voetbal Haarband Memphis Depay
14-06-2024 13:24

Meer lezen

Glanerbrug Algemeen
Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar
12-06-2024 07:52
Glanerbrug Algemeen
6 Juni Europese Verkiezingen: Wat moet u weten?
06-06-2024 16:06
Glanerbrug Algemeen
Start werkzaamheden Dorpsbleek Losser
03-06-2024 21:23
Glanerbrug Algemeen
Het weer in Twente: Wolken en zon
31-05-2024 17:24
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Enschede Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Twente Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
31-05-2024 14:18
Glanerbrug Algemeen
No ponies – Een éénmansrevue 
24-05-2024 16:42
Glanerbrug Algemeen
Kijk uit voor de grasaar!
23-05-2024 14:37
Glanerbrug Algemeen
Korenfestival in Openluchttheater Brilmansdennen
22-05-2024 11:54
Glanerbrug Algemeen
Zaterdag 25 mei Home en Garden Event in Losser 
21-05-2024 16:59
Glanerbrug Algemeen
Ruim 5000 deelnemers starten in 33ste Roparun
18-05-2024 13:49
Glanerbrug Algemeen
Optreden dansteam Revenge in Woonzorgcentrum Tiekerhook
18-05-2024 12:53
Glanerbrug Algemeen
Het nieuwe Losser Magazine al gezien?
17-05-2024 21:07

Fotoreportage

Videoreportage

Twentejournaal
Oldenzaalsestraat 232
7557 GC Hengelo
Tel: 074-259 66 33
K.v.K. 06084173
Redactie
Advertenties
Bezorgklachten
Copyright