Tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum
HENGELO - Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp.
Een speciaal exclusief soort velours die tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum waarbij je kennis maakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!
Tentoonstelling Trijp: Voel, kijk en ervaar
Bezoek vanaf 16 februari de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic!
Trijp
Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp. Een speciaal en exclusief soort velours dat tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum waarbij je kennismaakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!
In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!
Onderzoek Hengelo Velours
Oyfo Techniekmuseum heeft enkele objecten uit de Hengelosche Trijpweverij in de collectie, maar een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het onderzoek dat Hengeloër Gert Banis (71) de afgelopen jaren deed naar deze fabriek. Hij schreef hierover het boek Hengelo Velours, dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 15 februari officieel wordt gepresenteerd.
Dafna Maimon - Felt Sense
De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich inspireren door ‘trijp’ en toont tekeningen, video’s en zachte sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.
Officiële opening
Donderdag 15 februari om 16.00 uur wordt de tentoonstelling Trijp officieel geopend met een panelgesprek met Gert Banis van het boek Hengelo Velours, beeldende kunstenaar Dafna Maimon van Felt Sense en Josine Sibum Siderius Hoofd Publiek & Presentatie van Oyfo Techniekmuseum. Wil je hierbij aanwezig zijn?
Events & Activiteiten Trijp
Met het activiteitenprogramma rondom de tentoonstelling Trijp kom je nog meer te weten over de geschiedenis van de Hengelosche Trijpweverij. Zo staat Night at the Museum op donderdag 29 februari in het thema van Trijp en ontdek je onder andere in een verdiepende rondleiding van Josine Sibum Siderius, hoofd publiek & presentatie van Oyfo, hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Meer informatie over deze avond volgt snel!
Zie ook www.twente-magazine.nl ook via www.issuu.comtwentejournaaldocs
#trijp #oyfo #kunst #textiel #techniek #museum #velours #stof #geschiedenis #hengelo #twente
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|