Hoe zoek je een goede arbodienst uit?
TWENTE - Als werkgever ben je verplicht om (ten minste) een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. Een arbodienst ondersteunt werkgevers onder andere bij ziekteverzuimbegeleiding, preventie, eventuele aanstellingskeuringen en bij het opstellen van een Risico-inventarisatie & Evaluatie. Er zijn echter zo veel arbodiensten actief dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je op letten als je een arbodienst gaat uitzoeken?
Wat voor diensten wil je afnemen?
Voordat je een contract af gaat sluiten met een arbodienst is het belangrijk om na te denken over de diensten die je af wilt nemen. Wil je alleen een basiscontract en betaal je voor alle extra diensten, zoals de inzet van een bedrijfsarts? Of ga je voor een uitgebreider pakket waarin ook de uren van een casemanager inbegrepen zijn? Ook zijn er pakketten beschikbaar die naast de uren van de casemanager ook de inzet van de bedrijfsarts omvatten. Vanzelfsprekend hangt hier wel een hoger prijskaartje aan. Daarnaast is het mogelijk om een basisbedrag per medewerker te betalen plus een bedrag voor iedere verrichting. Deze vorm levert wel veel onzekerheid op, want je hebt geen idee wat je per jaar kwijt bent.
Het kostenplaatje
Arbodienst kosten zijn een ander belangrijk punt bij het maken van een keuze voor een bepaalde aanbieder. Zoals hierboven uitgelegd, hangen de kosten grotendeels samen met de diensten die je af wilt nemen. Je betaalt een vast bedrag per medewerker en afhankelijk van de abonnementsvorm komt hier nog een vast of flexibel bedrag bovenop. Let op: soms kom je een ‘gratis’ arbodienst tegen. In dit geval is goedkoop echt duurkoop. Jouw zieke werknemer heeft geen prioriteit bij een dergelijke arbodienst en wordt pas (te) laat gezien door een bedrijfsarts waardoor de verzuimkosten oplopen. Bovendien is er vaak sprake van verborgen kosten voor extra diensten.
Ervaring met jouw branche
Onderschat niet hoe belangrijk het is dat een arbodienst ervaring heeft met jouw branche. In de bouwsector verzuimen medewerkers bijvoorbeeld over het algemeen om andere redenen dan bij de (semi-)overheid. Check daarom altijd welke andere organisaties aangesloten zijn bij een arbodienst en leg eventueel een praktijkgeval voor.
Proactief en innovatief
De ene arbodienst heeft een hands-on mentaliteit, terwijl de andere pas in actie komt als het eigenlijk al te laat is, bijvoorbeeld door een tekort aan bedrijfsartsen. Zorg dat je een goed gevoel hebt bij jouw toekomstige casemanager, dat is jouw contactpersoon bij de arbodienst, en verdiep je in diensten op het gebied van preventie.
Vraag om referenties
Je vraagt een nieuwe medewerker om referenties, dus waarom een nieuwe arbodienst niet? Positieve referenties maken jouw keus voor een arbodienst waarbij je zelf ook al een goed gevoel had een stuk eenvoudiger.
Weer / Social media
Nieuws
Sport
Agenda
112
Economie
Toerisme
Overig
Fotoreportage
Videoreportage
|
|